Zioła na poprawę odporności – najlepsze rośliny i sposoby ich stosowania

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Zioła to świetny sposób, aby wspierać organizm w walce z infekcjami, a jednocześnie dostarczać mu cennych składników. Wiele roślin łatwych do znalezienia w przydomowym ogrodzie lub w pobliskim sklepie zielarskim ma potężne właściwości prozdrowotne. Wśród najlepszych ziół na odporność są między innymi: czarny bez, kłącze imbiru, czosnek, korzeń lukrecji, hyzop lekarski, kwiat lipy. Można przyrządzić z nich pyszne, domowe specyfiki, by łagodnie przejść sezon grypowy…

 

Dlaczego warto stosować zioła na poprawę odporności?

Wiele osób poszukuje prostych metod na wzmocnienie organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Stosowanie ziół wspomagających układ odpornościowy to naturalny i bezpieczny sposób wspierania zdrowia. Zioła takie jak echinacea, czystek, czarny bez, hyzop lekarski czy kłącze imbiru mają właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i wzmacniające organizm. Co więcej, często działają wielokierunkowo – oprócz wspierania odporności mogą też łagodzić stres, poprawiać trawienie czy dostarczać cennych antyoksydantów. To świetna opcja dla tych, które szukają naturalnych i uniwersalnych rozwiązań prozdrowotnych. Większość z nich jest łatwo dostępna i nie wymaga żadnych skomplikowanych przygotowań. Zioła trudno przedawkować i wykazują one znacznie mniej skutków ubocznych niż specyfiki chemiczne. 

 

Najlepsze zioła na poprawę odporności

Chcąc naturalnie wzmocnić odporność, warto sięgnąć po kilka sprawdzonych ziół. Kwiaty czarnego bzu to świetny wybór – mają działanie przeciwzapalne i pomagają w walce z przeziębieniami. Podobnie kwiaty lipy, które wspomagają organizm w gorączce i infekcjach, działając napotnie. Kłącze imbiru rozgrzewa, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a także świetnie wspiera układ odpornościowy. Korzeń lukrecji wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu, a dodatkowo łagodzi kaszel i podrażnienia gardła. W jego spożyciu ostrożność powinny jednak zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Hyzop lekarski natomiast działa antybakteryjnie, oczyszczająco i wspomagająco przy infekcjach dróg oddechowych. Nie powinny go jednak spożywać dzieci i kobiety w ciąży, ponieważ w większych ilościach może wywołać drgawki. Zioła stosowane pojedynczo lub zestawione w różnych mieszankach często stanowią potężną broń w zapobieganiu wszelkim infekcjom górnych dróg oddechowych. 

 

Jak stosować zioła na poprawę odporności?

Prostota aplikowania/zastosowania to jedna z wielu zalet ziół wspomagających układ odpornościowy. Można je łatwo włączyć do codziennej rutyny i po krótkim czasie proces wzmacniania odporności staje się niemal niezauważalny. Najczęściej zioła przygotowuje się w formie naparów. Wystarczy zalać suszone kwiaty czarnego bzu, lipy czy hyzopu wrzątkiem, przykryć na kilka minut i pić przecedzony napój raz lub dwa razy dziennie. Z kolei kłącze imbiru świetnie sprawdza się również jako dodatek do potraw, herbaty lub w formie napoju (wywaru) z miodem i cytryną. Ci, którzy preferują szybsze metody, mogą sięgnąć po gotowe syropy lub ekstrakty z ziołami. Przykładowo korzeń lukrecji, czarny bez, lipa, dzika róża bywają dostępne w formie syropu, który łatwo zażywać w czasie infekcji lub profilaktycznie. Ważne jest, by stosować zioła regularnie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Nie można zapominać o zaleceniach dotyczących dawek i ewentualnych przeciwwskazaniach, szczególnie w przypadku osób z chorobami przewlekłymi, przyjmujących na stałe różne leki (zioła, jak wszystko, mogą wchodzić w interakcję z niektórymi substancjami czynnymi zawartymi w lekach).

 

Domowe sposoby na odporność z użyciem ziół

 

Najprostszym i jednym z najczęściej wykorzystywanych sposobów na walkę z infekcjami i wzmocnienie odporności jest regularne picie ziołowych herbat. Ponadto syropy, nalewki, a nawet domowe żelki są świetną metodą na poprawę samopoczucia. Oto kilka sprawdzonych receptur domowych z użyciem ziół na wzmocnienie odporności

 

Napary ziołowe

 

Napary z czarnego bzu, lipy, czystka, kłącza imbiru przygotowuje się, zalewając po prostu 1-2 łyżeczki suszu ziołowego wrzątkiem. Po przykryciu naczynia i odczekaniu około 10 minut (czas potrzebny na zaparzenie) oraz przecedzeniu płynu, napar jest gotowy do picia. Można również przygotować mieszanki ziołowe, zwiększając skuteczność naparu lub rozszerzając jego działanie – dobrym przykładem jest między innymi herbata z lukrecją i hyzopem (wrzątkiem zalewa się łyżeczkę lukrecji i łyżeczkę hyzopu) działająca przeciwbakteryjnie i oczyszczająco. 

 

Syrop z imbiru i miodu

50 g świeżego kłącza imbiru

200 ml miodu

sok z jednej cytryny

Obierz imbir, zetrzyj go na tarce i zalej miodem. Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Syrop możesz przechowywać w lodówce do tygodnia. Stosuj łyżeczkę dziennie jako wsparcie odporności lub przy pierwszych oznakach przeziębienia. Jego działanie można wzmocnić, dodając do syropu kilka suszonych goździków lub laskę cynamonu. 

 

Imbirowy napój na przeziębienie

1 cm świeżego imbiru

1 łyżka miodu

sok z połowy cytryny

Zetrzyj imbir, zalej szklanką wrzątku i odstaw na 5-10 minut. Dodaj miód i sok z cytryny, a następnie wypij na ciepło. Taka herbata rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Nieco zmodyfikowana wersja tego napoju może być świetną bazą do wykonania żelków cytrynowo-imbirowych wzmacniających odporność. Pokochają je zwłaszcza dzieci. 

 

Żelki cytrynowo-imbirowe

1 cm startego imbiru (świeżego)

200 ml wody

25 g żelatyny w proszku 

sok z połowy cytryny

100 g płynnego miodu

Imbir zalej gorącą wodą. Dodaj żelatynę (już nie gotuj), wymieszaj do rozpuszczenia i pozostaw na jakieś 20 minut. Całość przecedź przez drobne sitko i dodaj sok z cytryny z miodem. Po dokładnym wymieszaniu płyn można przelać do dowolnej formy na żelki.

 

Zobacz również moje przepisy na:

 

Zioła wspomagające układ odpornościowy w codziennej diecie

Skuteczne działanie ziół wymaga regularnego ich stosowania, więc na odporność organizmu w sezonie infekcyjnym trzeba pracować przez cały rok. Jak to zrobić? Do codziennej rutyny warto włączyć imbir, kurkumę, kardamon, cynamon, oregano czy czystek. Mogą być składnikiem herbat, gotowych dań czy przypraw. Zdecydowanie dobrze też postawić na czosnek. To naturalny antybiotyk, który wspiera walkę z infekcjami. Można go dodawać do potraw na surowo lub po lekkim podgrzaniu – do sosów, sałatek, makaronów, mięs czy zup. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia układ odpornościowy. 

Najlepsze zioła na odporność są powszechni występującymi, łatwymi do pozyskania roślinami.
Fot. Najlepsze zioła na odporność są powszechni występującymi, łatwymi do pozyskania roślinami.

 

Najczęściej zadawane pytania na temat ziół na odporność

 

Czy zioła na odporność są bezpieczne dla dzieci?

 

W przypadku dzieci najlepiej podejść do tematu z pewną ostrożnością. Zioła i przyprawy mogą wywoływać reakcje uczuleniowe, które u najmłodszych zdarzają się dość często. Wiele z nich jednak skutecznie wspomaga odporność dziecka, więc nie warto z nich całkowicie rezygnować. Kwiaty lipy, rumianek czy czarny bez mają delikatne i skuteczne działanie, zatem są często polecane także dla maluchów. Każdą nową substancję należy jednak u dziecka zastosować początkowo w małej dawce i obserwować reakcję. 

 

Czy mogę stosować zioła na odporność codziennie?

 

Tak, wiele ziół na odporność można stosować codziennie. Imbir, czarny bez, oregano, rozmaryn, kwiat lipy są na tyle łagodne, że można je regularnie dodawać do codziennej diety (w formie naparów, przypraw czy syropów). Jednak niektóre zioła, jak na przykład lukrecja czy hyzop lekarski, mogą w dłuższym stosowaniu wywołać skutki uboczne, jeśli przyjmuje się je nieprawidłowo. 

 

Jak szybko zioła zaczynają działać?

Działanie ziół może zacząć się już po kilku dniach, ale pełne efekty często wymagają regularnego stosowania przez dłuższy czas. W czasie infekcji zastosowanie imbiru czy czosnku przynosi poprawę często już po kilku dawkach, jednak w celu ogólnego polepszenia odporności niezbędne jest regularne przyjmowanie ich przez dłuższy czas, najlepiej przez kilka miesięcy. Ważne jest, aby traktować zioła jako element codziennej rutyny, a nie jak szybki lek do natychmiastowych efektów – ich siła tkwi w stopniowym wspieraniu naturalnych procesów obronnych organizmu.