Imbir: naturalnie na przeziębienie. Zrób to dobrze!

Oceń ten post
Podziel się z innymi:

Świeży imbir, to jedna z najpotężniejszych naturalnych broni w walce z infekcją. Można go obecnie kupić bez większego problemu i skutecznie używać w bardzo prosty sposób. Zobacz dlaczego imbir działa, czym różni się imbir świeży od suszonego i w jaki sposób go przygotować.

Kłącza imbiru na talerzu

 

Imbir: dlaczego jest świetny na infekcje?

Zacznijmy od tego, że uważam, że gdyby nie globalizacja, to imbir mógłby być z powodzeniem sprzedawany jako super lekarstwo ziołowe i to za duże pieniądze. Na szczęście możemy go obecnie spotkać we w miarę dobrej cenie i bez większych problemów – to jest fantastyczne! 

Imbir, znany od wieków w medycynie tradycyjnej, to znany naturalny środek wspomagający walkę z przeziębieniem i infekcjami. Ta aromatyczna roślina o charakterystycznym ostrym smaku kryje w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Imbir działa mocno przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i nawet w niektórych przypadkach – antywirusowo. Prowadzono badania in vitro nad ekstraktem świeżego imbiru pod kątem wirusowego zapalenia dróg oddechowych oraz właściwości przeciwbakteryjnych. Wiele zależy jednak od tego, czy użyjemy imbiru świeżego czy suszonego.

Korzeń imbiru i suszony imbir w metalowej puszce
Zastosowanie imbiru różni się w zależności od tego, jaką formę wybierzesz – świeżą czy suszoną

 

Imbir świeży i suszony? Który wybrać?

Niewiele osób wie, że imbir świeży i suszony mają skrajnie inne właściwości. Do tego stopnia, że na przykład Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) traktuje je jako dwa osobne leki. 

Jeśli myślicie o imbirze suszonym, połączcie go mentalnie ze złotym mlekiem i suszoną kurkumą. Ma właściwości głównie osuszające (stosuje się go np. wtedy, kiedy w organizmie jest nadmiar flegmy itd.).

Potężne właściwości przeciwzapalne i antywirusowe, na których bardziej nam obecnie zależy, ma tylko korzeń świeżego imbiru (a właściwie kłącze). Jednym ze związków czynnych w korzeniu jest gingerol (gingerole, występujące m.in. w świeżym soku). Podczas suszenia wiele z niego nie zostaje (to samo dotyczy olejków eterycznych). W skrócie, myśląc o działaniu imbiru świeżego, połączcie sobie go w myślach z chili (kapsaicyna) i czarnym pieprzem (pipperyna). Są nieco podobnie stosowane i mają bardzo mocne działanie.

Poznaj 9 naturalnych antybiotyków >>
 


 

Jak stosować imbir podczas przeziębień?

„Piję herbatkę z imbirem na przeziębienie, chyba mi nie pomaga, dlaczego?” 

Prawdopodobnie dlatego, że stosujesz ją w nieodpowiedni sposób. Warto pamiętać o trzech sprawach, żeby robić to dobrze: 

  1. Imbir świeży najlepiej przyjmować na początku choroby, kiedy coś nas „łamie” lub w przypadkach słabszych do średnich infekcji. Jeśli zaczniemy wystarczająco wcześnie, jest duża szansa, że choroba nas ominie lub będzie dla nas łaskawsza (krótszy, lżejszy przebieg). Imbir ma dodatkowo działanie rozgrzewające, czyli przydaje się podczas lekkiej gorączki. Niekoniecznie chcemy się dogrzewać, kiedy mamy już powyżej 39 stopni. 
  2. Należy przyjmować odpowiednią dawkę i odpowiednio często. Tylko w reklamach syropy na kaszel trafiają bezpośrednio do płuc ;) W rzeczywistości, wszystko, co zjemy, trafia do żołądka i tam jest odpowiednio przetwarzane. Imbirowi (a właściwie substancjom zawartym w imbirze) przedostanie się do krwiobiegu, zajmuje około 30-60 minut. Następnie zostają tam przez kolejne 30-60 minut i są wydalane. Co z tego wynika? Oznacza to, że jeśli chcemy podtrzymać stałe działanie imbiru, to należy przyjmować porcję co około dwie godziny.
  3. Napar z imbiru trzeba przygotować w odpowiedni sposób. Jeśli wrzucimy trzy plasterki do herbaty, nie zadziała to tak dobrze, jak wyciśnięty sok z imbiru.

 

Imbirowy napar przeciwzapalny – przepis

Składniki:

  • 6-8 centymetrów kłącza imbiru, jak najładniejszego 
  • 1 litr wody, gorącej (najlepiej miękkiej, przefiltrowanej) 
  • duży słoik, talerzyk 
  • dodatkowo: sok z cytryny lub limonki, miód do smaku 

Przygotowanie:

  1. Ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odciskamy całość – bierzemy do ręki i ściskamy, aby puścił trochę soku. Tym sposobem uzyskamy jak największą powierzchnię do zaparzania i najwięcej soku. 
  2. Imbir zalewamy wrzącą wodą i natychmiast przykrywamy talerzykiem – nie chcemy, żeby uciekły nam olejki eteryczne. 
  3. Zostawiamy do zaparzenia na 4 godziny, idealnie na całą noc – chcemy mieć bardzo skoncentrowany napar. 
  4. Przecedzamy, najlepiej rękami wyciskając najwięcej, jak się da. Przechowujemy napar w lodówce, resztki imbiru wyrzucamy. 

Stosowanie:

Wlewamy sobie ¼-1/3 kubka imbirowego naparu, uzupełniamy gorącą wodą i ewentualnie do smaku sokiem z cytryny lub miodem (chociaż trochę się zmarnuje jego właściwości). Można dodać także szczyptę chili. Pijemy bardzo gorące.

Pijemy szklankę co 2-3 godziny. Dawka dla dorosłego to 6-8 kubków dziennie (dzieci i tak do tego nie przekonacie). Imbir utrzymuje się w organizmie przez około 2 godziny, chcemy mieć stały poziom. Po drugim kubku powinniście czuć, że jesteście mocno rozgrzani, zwłaszcza ręce i nogi. Na mnie to przynajmniej tak działa. 

Jak długo pijemy? Minimum 2-3 dni. Zwłaszcza na początku choroby, jeśli jesteście już w trakcie, to też się przyda. 

Skutki uboczne? Raczej nie ma żadnych, oprócz tego, że może podrażniać delikatniejsze żołądki przy długim stosowaniu.

Domowy napar z imbiru
Mój napar z imbiru wygląda tak

Wyciskany sok z imbiru – inny sposób na napar

Po prostu sok z imbiru wycisnąć za pomocą wyciskarki do soków i pić z gorącą wodą. Wyciskany jest dużo mocniejszy, więc warto go mocniej rozcieńczyć – można zacząć od 1/10–1/5 szklanki i resztę uzupełnić gorącą wodą. Czasami w przypadku soku z imbiru świeżo wyciskanego mogą wystąpić nudności albo problemy żołądkowe. Jeśli nigdy tego nie robiliście, nie ma co szaleć, tylko zacząć od malutkiej dawki (nawet łyżeczkę soku na szklankę). Gdy dobrze tolerujecie – powoli zwiększać. Możecie też należeć do małego procenta populacji nieznoszącej imbiru, wtedy niestety nie będzie Wam służył. 

Jeśli interesują Cię zioła i inne naturalne herbaty, zerknij na artykuł Zioła lecznicze – czyli wszystko co musisz wiedzieć o ziołowych herbatkach >>

 

Imbir – przeciwwskazania

Mimo licznych zalet, imbir nie jest zalecany dla wszystkich. Osoby z chorobami i nadwrażliwością układu pokarmowego, przyjmujące leki przeciwzakrzepowe lub mające problemy z ciśnieniem krwi przed jego zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem.

Imbir nie nadaje się też dla kobiet w ciąży, zwłaszcza w pierwszym trymestrze, ponieważ działa rozkurczowo na mięśnie macicy. Jeśli podejrzewacie ciążę, odpuśćcie sobie imbir w takich dawkach. Gdy karmicie piersią, też zapytajcie lekarza.

 

Imbir + olejek tymiankowy = dobre połączenie na górne drogi oddechowe

Dodam tutaj od razu, że jeśli macie problemy z przeziębieniem i górnymi drogami oddechowymi (zwłaszcza katar, coś idzie na oskrzela i tego typu historie) warto rozważyć eteryczny olejek tymiankowy. Jest to świetne combo – u mnie sprawdził się nawet w przypadkach początków zapalenia oskrzeli. 

Dowiedz się więcej o tym, jak można stosować olejek tymiankowy >>

Olejek tymiankowy

***

Źródła:

Anh, N. H., Kim, S. J., Long, N. P., Min, J. E., Yoon, Y. C., Lee, E. G., Kim, M., Kim, T. J., Yang, Y. Y., Son, E. Y., Yoon, S. J., Diem, N. C., Kim, H. M., Kwon, S. W. (2020). Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients, 12(1), 157.

Chang, J. S., Wang, K. C., Yeh, C. F., Shieh, D. E., Chiang, L. C. (2013). Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. Journal of Ethnopharmacology, 145(1), 146–151. 

Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International Journal of Preventive Medicine, 4(Suppl 1), S36–S42.