Wielkanocne inspiracje

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Dzień dobry,

Tradycyjnie przed Wielkanocą, podsyłam Wam garść kulinarnych inspiracji. Jak w przypadku Bożego Narodzenia, jestem do bólu nudna i przygotowuję w większości to samo od kilku lat.:-). Nigdy nie piekę też wielkanocnych ciast z wyprzedzeniem tylko po to, żeby wrzucić ich zdjęcie na bloga, dlatego przepisów jest kilka, ale wszystkie bardzo lubię. Zresztą sami zobaczcie na zdjęcie: pamięta jeszcze czasy blogspota:).

Rok temu przygotowałam kilka pysznych ciast w Krakowie (zwłaszcza torciki bezowe), jednak niestety od strony estetycznej nie przeżyły transportu: tego roku postanowiłam więc wypiekać na miejscu! Przywiozłam mój 13 kilogramowy mikser i zamierzam poszaleć – mamy z Mamą taką umowę, że co się da, to pieczemy dziś i jutro:). U nas w domu ciasta zawsze idą jak szalone i jesteśmy w stanie żywić się praktycznie wyłącznie nimi (bardzo zdrowe;)), więc oprócz mazurków planuję zawijany makowiec, torcik bezowy i coś mi pewnie wpadnie jeszcze w oko. Moja Mama właśnie piecze teraz niezawodną i przepyszną bajaderkę (niestety nie mam jeszcze przepisu na blogu, bo zawsze zjadamy w oka mgnieniu:)).

Zapraszam Was serdecznie, zwłaszcza, jeśli na szybko szukacie dobrych przepisów! Polecam Wam po prostu kliknąć w link w ramce: znajdziecie tam przepisy na ciasta, wędliny i różne dodatki (chrzany, musztardy:)).

Waszej uwadze polecam zwłaszcza spód do mazurka, bardzo dobre chałki (jeśli macie swój przepis ulubiony a nie potraficie splatać, w filmie jest też instrukcja splotu)  i majonez musztardowy.

[infobox maintitle=”Wielkanocne przepisy” subtitle=”klik!” bg=”orange” color=”black” opacity=”off” space=”30″ link=”https://klaudynahebda.pl/kuchnia-2/przepisy/wielkanoc-przepisy/”]

Mazurek – bardzo łatwy

Rodzina prosi mnie co roku:). Masę czekoladową można zastąpić oczywiście samym kajmakiem. W tym przepisie znajdziecie sposób na bardzo łatwy i kruchy spód do mazurków. Jakich sobie tam wymarzycie!

Baba tiulowa z przedwojennego przepisu

Dla tych, którzy lubią przedwojenne, klasyczne receptury. Opracowany przeze mnie przepis wg. Marji Disslowej. Tutaj uwaga: nie jest to baba słodka. Jeśli się na nią zdecydujecie, zaskoczy Was jak delikatną konsystencję może mieć ciasto drożdżowe. Niemniej mówię wprost, że jest t bardzo klasyczne ciasto, jeśli szukacie słodyczy, to lepiej zdecydujcie się ja jakąś inną babkę ucieraną.

Majonez domowy z musztardą

Bardzo łatwy i smaczny, będę robić w sobotę: przypadł do gustu zwłaszcza mojemu Tacie. Można eksperymentować z różnymi olejami: mnie kusi, żeby zrobić go na oliwie z chilli tym razem, ale to chyba nieco przegięcie, zwłaszcza, że większość rodziny nie preferuje ostrego;).

[infobox maintitle=”Wielkanocne przepisy” subtitle=”klik!” bg=”orange” color=”black” opacity=”off” space=”30″ link=”https://klaudynahebda.pl/kuchnia-2/przepisy/wielkanoc-przepisy/”]

A co tam u Was dobrego się szykuje?

Podobał Ci się wpis? Podaj dalej!