Majonez domowy przepis + film

majonez-domowy-przepis

Dzień dobry,

Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na  majonez musztardowy na świeżo tłoczonym oleju rzepakowym.

To tegoroczny hit na wielkanocnym stole: przywiozłam do domu sporo wypieków (które jeszcze zobaczycie pewnie na blogu – nie miałam serca przygotowywać wypieków wielkanocnych kilka tygodni przed Świętami:)), jednak nie spodziewałam się, że to co najbardziej przypadnie mojej Rodzinie  to właśnie majonez:)

Mój Tato i moja 10 letnia siostra wyjadali go łyżeczką (jako,że Magdalena przepada za słodyczami, jest to nie lada wyczyn) – przykazała mi też, żebym przywiozła więcej tej “musztardy”. Jest to bardzo prosty, jednocześnie pełen smaku, slow-foodowy majonez. Właściwie składników jest niewiele, jednak połączone razem, wpływają na smak. 

Użyłam:

  • samodzielnie przygotowanej musztardy, ostrej i wyrazistej (moja jest chrzanowa)
  • świeżo tłoczonego, nierafinowanego oleju rzepakowego z małej tłoczni
  • świeżutkich, ekologicznych jajek
  • oczywiście soli i pieprzu

Moim zdaniem wystarczy, jeśli zaopatrzycie się w świeże jajka oraz świeżo tłoczony olej rzepakowy i, nawet bez domowej musztardy (chociaż robi się ją w kilka chwil!), majonez wyjdzie Wam całkiem niesamowity!

Zapraszam!

ps. dziś już jest strasznie późno, jutro podłączę film:)

Majonez musztardowy i olej rzepakowy
Jak już pisałam, do przygotowania majonezu wykorzystałam świeżo tłoczony olej rzepakowy – jest on bardzo tłusty i ma intensywny, orzechowy posmak.  Zazwyczaj do majonezu wykorzystuje się rafinowany olej rzepakowy, o smaku neturalnym – oczywiście można eksperymentować także z innymi. Ja próbowałam użyć do majonezu oleju z lnu, lnianki siewnej, oleju z awokado (ale to do celów kosmetycznych), jednak świeżo tłoczony olej rzepakowy najbardziej przypadł mi do gustu.

Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, polecam! Oleje różnych firm można zakupić na działach ze zdrową żywnością, z żywnością regionalną czy w co większych marketach: bardzo szybko się utleniają, więc warto kupować jak najświeższe, przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu (więcej o oleju rzepakowym mówię w filmie): olej rzepakowy zawiera kwasy omega 3 i omega 6, które są bardzo nietrwałe. Olej nadaje również majonezowi śliczny, złoty kolor.  Warto skosztować!

A wracając do przepisu..

Przepis na majonez musztardowy ze świeżo tłoczonym olejem rzepakowym:

/składniki na jeden mały słoiczek, ja od razu robię wszystko podwójnie/

Uwaga! Moja musztarda jest  bardzo mocna, z podanych proporcji wyjdzie majonez o odczuwalnej nucie musztardy – jeśli chcecie, możecie użyć jej mniej.

  • 1 świeżutkie żółtko (skorupkę jajka wcześniej sparzamy gorącą wodą), najlepiej w temperaturze pokojowej
  • łyżka musztardy – u mnie musztarda domowej roboty
  • 250 ml oleju (u mnie olej rzepakowy, nierafinowany)
  • łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (lub, do smaku)
  • łyżka ciepłej wody
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Żółtko ucieramy z musztardą. Dodajemy po kropelce (lub dwóch) oleju: jeśli zrobimy to zbyt szybko, żółtko się rozwarstwi. 

Mniej więcej po “wykapaniu” 40% oleju, zółtko powinno już być stabilne: poznacie to po tym,że robi się jaśniejsze, lśniące, puszyste i przyjmuje cały olej – wtedy można wlewać olej małym strumieniem, ponieważ żółtko więcej przyjmie.

Ubijamy dopóki nie zużyjemy całego oleju: majonez powinien być złocisty i błyszczący. Dodajemy ocet jabłkowy i wodę, która nieco go rozrzedzi i rozjaśni.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przechowujemy w lodówce.

To tyle,

Niedługo robię jeszcze raz:)

Smacznego!

 

majonez przepis