Indyjska herbata czaj: przepis plus film kulinarny

indyjska herbata czaj

indyjska herbata czaj

Dzień dobry!

Wczoraj zakończyłam sesję egzaminacyjną.
Potrzebuję ciepła.
Świeżości.
Przestrzeni.
Spokoju.
Zmian.

Dziś chciałam Was zaprosić na moją wersję indyjskiej herbaty czaj. Herbaty, której przygotowuję od razu cały garnek. Z dodatkiem imbiru, liści limonki, nasion kopru włoskiego.. Świetnie rozgrzewa i przywołuje ciepłe wspomnienia. Pamiętacie, że jeszcze w listopadzie można było leżeć na ławce i wygrzewać się w promieniach słońca?

W każdym razie po tę herbatę sięgałam pomiędzy jednymi notatkami a drugimi. W przerwie między porządkami. I teraz, pisząc ten post.

Zapraszam!

ps. rok temu również przygotowywałam herbatę czaj, troszkę inaczej.  Jeśli interesujesz się herbatą, może Ci się spodobać też inne posty:

Zanim wrócę do przepisu. Kilka słów o zdjęciach. Do zdjęć przymierzałam się kilka dni (oczywiście nie z tą samą herbatą;)), robiłam je kilka razy i nie byłam zadowolona. Wychodziły smutne, wymuszone, ustawione. W końcu udało mi się jednak pokazać na zdjęciach to, czego ostatnio potrzebuję: zieleni i przestrzeni. Mam nadzieję, że i Wam udzieli się po części nastrój oczekiwania na wiosnę.

ps. Oczywiście, książki nie są moją tradycyjną podstawką pod herbatę ;-)

Jak przygotować herbatę czaj?

Herbatę za każdym razem przygotowuję nieco inaczej: ta tutaj jest z liśćmi kaffiru z którym ostatnio się nie rozstaję. Do tego świeży imbir.

Dodatkowo przyprawy korzenne: co mamy pod ręką: u mnie są to goździki, osnówka gałki muszkatołowej, świeżo starta gałka muszkatołowa, cynamon, kilka ziarenek pieprzu, anyż, chilli, ziarenka kopru włoskiego. Dużo? Po prostu miałam to na „kuchennym wyposażeniu”.  Innym razem przygotowałam herbatę z mieszanką do lankijskiego curry. Jeśli nie dysponujecie wszystkim polecam:

  • świeży imbir
  • gałkę muszkatołową (najlepiej świeżą)
  • cynamon
  • chilli
  • goździki

Zapraszam Was na indyjski czaj! Co do filmiku, trochę jestem na nim zestresowana(ciągle miałam z tyłu głowy egzaminy), ale chyba nie jest najgorzej.

Przepis na indyjską herbatę czaj. Link do wersji HD.


Zaraz, zaraz, jak przygotowuje się indyjski czaj? Czy na pewno w ten sposób?

Istnieją dwa sposoby na przygotowanie indyjskiego czaju:

  • tradycyjny sposób przygotowania czaju: gotujemy wodę razem z herbatą i przyprawami. Na końcu dolewamy mleko
  • drugi sposób przygotowania czaju, który ja preferuję: najpierw robimy esencję z przypraw, wody i mleka, potem lekko studzimy i dodajemy herbatę.

Dlaczego wolę drugi sposób? To proste, długo gotowana we wrzątku herbata traci swój delikatny aromat – tak, jak nie zaleca się zalewania herbaty wrzątkiem (chociaż herbaty czarne są dość odporne) tak moim zdaniem, nie ma sensu dobrej herbaty traktować po macoszemu. W każdym razie zapewniam Was, że czaj nie straci na smaku – jednak wybierzcie sobie sposób jaki Wam odpowiada!:-)

 

Przepis na indyjską herbatę czaj.

dla dwóch osób

nie masz przypraw z tej listy? u góry postu są zamienniki :-)

Składniki:

  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa i osnówka gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • kilka goździków
  • dwie gwiazdki anyżu
  • laska cynamonu
  • pół łyżeczki kopru włoskiego
  • kawałek świeżo startego imbiru
  • kilka liści kaffiru
  • chilli – wedle uznania
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu: według uznania
  • czarna herbata (ja użyłam dobrej herbaty Assam) – około jedna płaska łyżeczka na osobę
  • cukier, miód do smaku – ewentualnie

Dalej jest już bardzo łatwo :-)

Zagotowujemy na małym ogniu wodę, mleko, przyprawy. Dodajemy też imbir i liście kaffiru.  Uważamy, żeby nie wykipiało!

Kiedy wszystko się zagotuje, ściągamy na chwilkę z ognia – gdy lekko się przestudzi dodajemy herbatę.  Czekamy około 5 minut, żeby wszystko się zaciągnęło. Przecedzamy przez siteczko, słodzimy i gotowe!

Pysznej herbatki!

ps. Też czekacie na wiosnę?