Sok z pokrzywy – 8 powodów dla których go potrzebujesz [alergia i nie tylko]

sok-z-pokrzywy

Dzień dobry,

Zapraszam Cię do pierwszej z części zapowiadanego cyklu Ziołowy Detoks. Dzisiaj chciałabym Cię przekonać do jednego z najlepszych toników wiosennych/antyoksydantów ziołowych/mikstur oczyszczających, czyli do soku z pokrzywy.

Jeśli miałabym wskazać jedną rzecz, jaką warto sobie przygotować w ramach ziołowego detoksu, to byłby właśnie sok pokrzywowy. Pokrzywa jest niezwykle łatwo dostępna i, o czym przekonam Cię za chwilę, bardzo wartościowa.

Początkowo post miał być króciutki, ale niezwykle się rozrósł:).
Dlatego składa się z dwóch części:

  • Działania i właściwości soku z pokrzywy – mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie. Doszłam do wniosku, że pewnie napisze kiedyś jeszcze więcej na ten temat, bo jest potężny
  • Praktyczne porady jak przygotować sok z pokrzywy w domu

Jeśli interesuje Cię temat pokrzywy, zapraszam do postu: pokrzywa zastosowania i właściwości.

Zaglądaj na bloga, bo na dniach będziemy używać soku z pokrzywy w praktyczny sposób! Zapraszam Cię serdecznie!:)

8 powodów by pić sok z pokrzywy

sok-z-pokrzywy-9232

[najlepiej zaparz sobie herbatkę pokrzywową, ponieważ ta część postu może być dość długa:)]

Sok z pokrzywy jest fantastycznym, wiosennym tonikiem. Gorąco zachęcam Cię do przygotowania go i pica w sezonie! Pokrzywa jest szeroko zbadana pod wieloma kątami, zaś sok jest jedną z najbardziej skoncentrowanych form.

Kiedyś powiemy sobie o tym jeszcze więcej, ale dziś 10 powodów, aby pić sok z pokrzywy. Dodam tutaj od razu, że staram się poprzeć swoje tezy badaniami. Rzadko jednak można spotkać badania nad samym sokiem z pokrzywy: często jest to susz lub ekstrakty robione w różny sposób. Traktuję sok z pokrzywy podobnie do liści/ekstraktów, natomiast jeśli w badaniach pojawia się zupełnie inna forma, dowiesz się o tym czytając moje komentarze!

Pamiętaj też proszę, że badania są przeprowadzane na małych grupach i bardzo wycinkowo, często na minimalnej ilości „substancji czynnej” czyli pokrzywy.

1. Świetnie oczyszcza organizm

Sok z pokrzywy działa moczopędnie oraz oczyszczająco. Podczas picia może się okazać, że na skórze pojawią się wypryski czy inne „nieprzyjemności”, to właśnie efekt oczyszczania. Jeśli interesuje Cię efekt „ziołowego detoxu”, polecam próbować sok przez 2-3 tygodnie. Niedługo na blogu znajdziesz wiele ciekawych sposobów na włączenie soku pokrzywowego do diety:)

2. Sok z pokrzywy jest świetny dla alergików

Pokrzywa ma działanie antyhistaminowe, zaś sok jest najbardziej skoncentrowaną formą. Co więcej, zawiera mnóstwo antyoksydantów, a tak się składa, że antyoksydanty są bardzo potrzebne alergikom oraz astmatykom. Dodatkowo, nie każdy jest w stanie wypić 3-4 herbaty pokrzywowe dziennie, ale 50 ml soku nie brzmi już tak groźnie, prawda?

W jednym ze znanych mi badań, grupie badanej podawano 300mg liofilizowanej (czyli suszonej przez mrożenie) pokrzywy. To naprawdę malutko! W soku macie duużo więcej substancji czynnych!) przez tydzień i zauważono niewielkie złagodzenie odpowiedzi alergicznej. Moim zdaniem powodem była min. bardzo mała ilość pokrzywy (nie całe 1g dziennie) i spekuluję;), że większa ilość dałaby lepsze efekty.

Źródło:
Mittman, P. (1990). Randomized, double-blind study of freeze-dried Urtica dioica in the treatment of allergic rhinitis. Planta Medica, 56(1), 44-47.

Pokrzywę stosuje się także wspomagająco przy katarze siennym (źródło).

Tutaj mój komentarz: pokrzywa może łagodzić objawy alergii, natomiast sama w sobie jest dość „słabym” surowcem. Jeśli celujesz w pokrzywę, celuj w sok. Gorąco polecam łączyć sok z pokrzywy z olejem z czarnuszki.

3. Sok z pokrzywy jest potężnym antyoksydantem

Tutaj nie ma co dyskutować – to świetny antyoksydant. Nawet, gdyby to była jego jedyna właściwość, to bym ją wychwalała! Naprawdę, to wystarcza, żeby uznać sok z pokrzywy za fantastyczny element ziołowego detoksu: współcześnie nasza dieta jest uboga w antyoksydanty, a mówię Ci, nie ma nic lepszego, niż świeżutki, antyoksydacyjny sok, na dodatek z rośliny, która jest niepryskana i nie nawożona.

  • Przyjmowanie pokrzywy pomaga obniżyć tzw. „stres oksydacyjny”

pokrzywa-wiosenna (4)

Jeśli nadal mi nie wierzysz (jasne, bo każdy może powiedzieć, że to antyoksydant), zerknij na badanie, które wskazuje, że przyjmowanie pokrzywy obniżyło poziom stresu oksydacyjnego. A jak wiemy, celujemy w to, aby wolnych rodników [dobrze, innym razem będzie post pod tytułem o co chodzi z wolnymi rodnikami:)] było jak najmniej!
Jeśli używasz np. kremów, które mają za zadanie „zwalczać wolne rodniki”, powiem Ci, że dużo, dużo ważniejsze jest działanie „od środka”.

[The effect of hydro alcoholic nettle (Urtica dioica) extract on oxidative stress in patients with type 2 diabetes: a randomized double-blind clinical trial]

4. Sok z pokrzywy działa przeciwbólowo przy przewlekłych stanach zapalnych (zwłaszcza reumatycznych)

Pokrzywa była stosowana od dawna w takich wypadkach. Jasne, na reumatyzm najczęściej okładano się pokrzywą (czyli stosowanie zewnętrzne), jednak teraz wiemy, ze przyjmowanie pokrzywy wewnętrznie może również łagodzić ból i stany zapalne. Co prawda badania przeprowadzano na modelach zwierzęcych [źródło], natomiast wydaje mi się, że sok pełen antyoksydantów – czyli odżywienie organizmu „od środka” – na pewno nie zaszkodzi.
Dodam tutaj od siebie, że jeśli poszukujecie olejków eterycznych, które mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne (bo np. chcecie przygotować sobie własną maść) to najlepszy będzie olejek z tymianku (ten konkretny ma dużo przeciwbólowych i przeciwzapalnych p-cymenów) oraz olejek z oregano.

5. Sok z pokrzywy obniża poziom cukru

Picie pokrzywy może obniżać poziom glukozy we krwi. Osobom badanym podawano wodne ekstrakty z pokrzywy (herbatki, tak się domyślam), 30 minut przed testem obciążeniowym glukozą. 60 minut po wykonaniu testu, osoby, które piły pokrzywę miały o średnio 34% niższy poziom glukozy od tych, którym pokrzywy nie podano. Brzmi świetnie, prawda?

[jeśli interesuje Cię ten temat, gorąco polecam zajrzeć do całego badania: Antihyperglycemic activity of the aqueous extract of Urtica dioica. Bnouham M, Merhfour FZ, Ziyyat A, Mekhfi H, Aziz M, Legssyer A]
Fitoterapia. 2003 Dec; 74(7-8):677-81]

Kiedy myślę o tym badaniu, przychodzi mi do głowy pewne przeciwskazanie. Soku z pokrzywy w dużych ilościach teoretycznie nie powinny spożywać więc osoby, które mają problemy z regulacją poziomu cukru we krwi (zwłaszcza, jeśli biorą leki obniżające poziom glukozy). Nie wiem jak Tobie, ale mi wydaje się to być dość logiczne.

6. Sok z pokrzywy pomaga w chorobie wrzodowej

Sok z pokrzywy może pomagać przy nadkwasocie żołądka, działa ochronnie na żołądek i może pomagać w przypadku wrzodów [więcej szczegółów o studium znajdziesz tutaj].

sok-z-pokrzywy-9229

7. Sok z pokrzywy hamuje rozrost prostaty?

Siódemka z pytajniczkiem i jest tutaj, ponieważ możesz czasami na takie pytanie się natknąć:). Tak, pokrzywa jest świetna dla panów i badania wykazały, że przyjmowanie pokrzywy hamuje rozrost gruczołu krokowego (kiedyś możemy sobie porozmawiać o naturalnych ziołowych remediach dotyczących tego tematu), jednak konkretne badanie dotyczyło przyjmowania kapsułek ze sproszkowanym korzeniem pokrzywy (120mg, 3 razy dziennie, przez 6 miesięcy). Zahamowanie wzrostu zaobserwowano u 81% badanych.

Badanie nie wykazało żadnych skutków ubocznych, ani też nie wykazało zmian/wzrostu poziomu testosteronu. Także tutaj bardzo mi przykro, ale na podniesienie testosteronu czy libido to inne ziółka:)

Nie są mi znane badania, które pokazywałyby, że to samo może robić sok z pokrzywy (to nie znaczy, że nie może, po prostu nikt tego nie zbadał). Więc sobie tutaj uściślijmy:)

Źródło: Safarinejad, M. R. (2005). Urtica dioica for treatment of benign prostatic hyperplasia: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. Journal of herbal pharmacotherapy, 5(4), 1-11.

8. Sok z pokrzywy pomaga przy infekcjach układu moczowego

Może oczywista sprawa, ale niekoniecznie:). Skoro sok jest lekko moczopędny i pobudza pracę nerek, jest też bardzo dobry wspomagająco przy infekcjach układu moczowego.

Pewnie znalazłoby się jeszcze więcej powodów, ale myślę, że przekonałam Cię i tymi ośmioma! A teraz…

——-

Ta da, dam!

Sok z pokrzywy – robimy!


Skoro już Cię przemęczyłam badaniami, przechodzimy do najlepszej części, czyli.. ćwiczeń praktycznych! Zapraszam!

Jak zbierać pokrzywy na sok?

  1.  Zbieraj daleko od drogi, w czystych miejscach
  2. Zbieraj całe pokrzywy: o ile do herbaty, koktajlu, zupy wystarczą górne 4 listeczki (czyli te najbardziej miękkie), do soku polecam zbierać całą łodygę. W łodydze jest bardzo dużo soku i znacząco zwiększysz swój „plon”. Minus zbierania całych pokrzyw jest taki, że trudno je potem wycisnąć bez porządnego sprzętu
  3. Przetwarzaj najszybciej jak to możliwe: pokrzywy wysychają w zastraszającym tempie i im później przetworzysz, tym gorzej będzie Ci wyciskać.
  4. Jeśli Twoje pokrzywy „oklapły”, włóż je na godzinę do zimnej wody i wyciśnij sok po tym czasie

Jak wycisnąć sok z pokrzyw?

Sok z pokrzyw najlepiej jest wycisnąć za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej (jeśli nie wiesz jak wygląda, zapraszam Cię do wpisu o wyciskarce). Jeśli nie wiesz dlaczego, zerknij proszę na film.

Zobaczysz, że pokrzywa jest dość włóknista i po prostu trudno jest wycisnąć z niej coś dobrego, jeśli użyjemy zwykłego blendera albo sokowirówki. Te urządzenia mogą mieć problem zwłaszcza kiedy zbierasz całą pokrzywę. Zwłaszcza trudne do przetworzenia mogą być całe łodygi.

Dodatkowo, większość sokowirówek tnie materiał na soki bardzo szybko i podnosi ich temperaturę, co nie jest najlepszym pomysłem przy soku pokrzywowym. Jest to również sposób najbardziej wydajny.

Co jeśli nie mam odpowiedniej wyciskarki?

Wyciskarką wolnoobrotową osiągniesz najlepsze efekty. Jeśli jednak nie masz wyciskarki, masz kilka opcji:

  1. Zblendować pokrzywy w blenderze kielichowym: wrzucasz pokrzywy, dodajesz tyle wody, aby je przykryć, blendujesz. Zostawiasz na 1-2 h „do naciągnięcia”, przecedzasz. W ten sposób otrzymasz taki „soko-napar”. Zawsze coś:)
  2. Przepuścić przez sokowirówkę: samą pokrzywę będzie dość ciężko, możesz od razu połączyć ją z jabłkiem czy marchewką.
  3.  Zamiast soku przygotowywać koktajle z pokrzywą: zaglądaj na bloga, będzie wiele pokrzywowych przepisów:). To, że nie masz odpowiedniej wyciskarki nie jest wymówką, aby z pokrzywy nie korzystać wcale!:)

Sok z pokrzywy – pij świeży!

Zachęcam Cię gorąco do pica świeżego soku z pokrzywy. Na wielu stronach internetowych wyczytasz, że sok z pokrzywy jest oh-tak-cudowny (bo jest!), witamina C i te sprawy, a zaraz potem znajdziesz instrukcje „wyciśnij sok z pokrzywy i zapasteryzuj”. Bez sensu. Przynajmniej, jeśli liczysz na właściwości surowego soku z pokrzywy – zwłaszcza na właściwości enzymatyczne i antyoksydacyjne.

Nie chcę powiedzieć, że pokrzywa traktowana wysoką temperaturą jest kompletnie bezwartościowa, bo nie jest: w końcu pijemy herbaty pokrzywowe (i jest całkiem sporo dowodów na to, że pomagają np. przy alergii), ale jestem z Tobą szczera. Chcesz mieć najlepszą możliwą rzecz, wyciśnij sobie na świeżo.

Chcesz mieć właściwości antyoksydacyjne? Używaj świeżego soku.

Świeżutki sok z pokrzywy, zaraz po wyciśnięciu. Zwróć uwagę na bąbelki powietrza. Sok można przecedzić, będzie wtedy miał ciemniejszy kolor. 

sok-z-pokrzywy-9278

Jeśli tylko możesz to gorąco, gorąco polecam wyciskanie soku z pokrzywy samodzielnie (to jeden z powodów dla których uwielbiam moją wyciskarkę wolnoobrotową). Jeśli nie, sok z pokrzywy możesz oczywiście kupić i lepszy rydz niż nic, ale proszę – nie podgrzewaj go, jeśli chcesz używać „prozdrowotnie”.

Chyba, że interesuje Cię doprawienie potraw, dodanie koloru itepe – wtedy nie ma sprawy!:)

Jak zakonserwować sok z pokrzywy?

Podsumujmy jeszcze raz.

Wiemy, ze świeży sok z pokrzywy jest najlepszy. Desperacko jednak chcemy go zachować, więc mamy do wyboru kilka mniej lub bardziej tradycyjnych opcji. Czasem jest tak, że jakaś roślina ma rzeczywiście wiele właściwości, ale potem przez nieumiejętną obróbkę je tracimy albo sprawiamy, że działa zupełnie przeciwnie niż byśmy chcieli.

Wyciskamy sok z pokrzywy!
 


Jakie mamy więc pomysły na sok z pokrzywy?

  1. Pasteryzacja: skuteczne, ale bez sensu, jeśli zależy nam na antyoksydantach – są bardzo wrażliwe na ciepło
  2. Zasypanie cukrem – teoretycznie skuteczny sposób, jednak wtedy nie skorzystamy z właściwości obniżających poziom cukru
  3. Syrop cukrowy czyli gotowanie + cukier – fajny sposób, jeśli zależy nam na smaku i kolorze. Ma minusy dwóch powyższych
  4. Zalanie alkoholem – ma sens. W badaniach bardzo często używa się wyciągów wodno-alkoholowych. Zalałabym tak, aby uzyskać 40-50% alkoholu, czyli w proporcjach 1:1 (mówię tutaj o spirytusie). Nie szłabym wyżej. Minus? Ciężko z preparacją dla dzieci, nie powinno być podawane osobom uzależnionym od alkoholu
  5. Mrożenie – mój preferowany sposób. Nie chcę Cię okłamywać, że sok będzie miał takie same właściwości jak świeży, natomiast w badaniach pojawia się pokrzywa liofilizowana (suszona przez mrożenie), więc również wydaje się mieć to sens.

Wybór należy do Ciebie!

Podsumowanie – po co Ci sok z pokrzywy?

Czy udało mi się nakłonić Cię do soku z pokrzywy?

Wiemy, że działa nie tylko oczyszczająco i wzmacniająco, ale także bardzo mocno antyoksydacyjnie, przeciwalergicznie, przeciwzapalnie..

Pamiętaj jeszcze o jednej rzeczy: jeśli chcesz coś „wyleczyć”, prawdopodobnie będziesz potrzebować większej dawki i zapewne dłużej (w badaniach często jest mowa o kilku tygodniach/miesiącach), niż jeśli interesuje Cię „detox” czy okazyjne wspomaganie organizmu. Specjalnie przytoczyłam różne badania, aby było jasne, jakie dawki były/są używane. Skonsultuj się z lekarzem/farmaceutą (tak, wiem, ale muszę to powiedzieć), jeśli zamierzasz brać jakikolwiek ziołowy suplement przez dłuższy czas.

W kolejnych odsłonach cyklu pokażę Ci także, sok z pokrzywy że może być smaczny!

Pozdrawiam Cię serdecznie i do zobaczenia! Jeśli podobał Ci się ten post..

ziolowy-detoks

Podobał Ci się ten post? Podaj dalej!

  • Paulina

    Ja wycisnęłam sok z pokrzywy dodając jednocześnie sok z jabłka i kiwi. Pokrzywa jest nadal wyczuwalna, ale bardziej dodaje smaku niż go psuje, sok wyszedł bardzo smaczny. Wszystko wyciskane raz w wyciskarce wolnoobrotowej. Pozdrawiam!

    • Paulina

      wyciskane razem :)

  • Abrakadabra

    Znalezione w necie: „Naturalne konserwanty:

    W przyrodzie istnieją naturalne substancje antybakteryjne, które spowalniają proces psucia się żywności:

    – LIZOZYM w jajkach rozkłada ściany komórkowe bakterii

    – BORÓWKI zawierają kwas benzoesowy, który spowalnia powstawanie pleśni

    – CEBULA, CZOSNEK, RZODKIEWKA i CHRZAN zawierają substancje spowalniające rozmnażanie bakterii, grzybów i pleśni

    – do konserwacji owoców stosuje się OLEJ CYNAMONOWY czy SOK AKACJOWY”
    Jak zrobić sok akacjowy???? Bo z czosnkiem, chrzanem i solą to pokrzywę można zakisić. Chyba?

  • Anna Pawul

    Nie mam niestety wyciskarki wolnoobrotowej, rozgniatam pokrzywę w moździerzu, potem wyciskam i cedzę przez gazę. Słyszałam, że nie powinno mielić jej się w blenderze (metalowe ostrza), z uwagi na wchodzenie w reakcję metalu z enzymami pokrzywy.

  • anial

    Punkt 9 -jak już ktoś napisał – działanie antyanemiczne, punkt 10 – włosy! Pewnie użycie wewnętrzne też pomaga, ale użycie zewnętrzne (płukanka) jak najbardziej! Własnie zrobiłam mydło z sokiem z pokrzyw :-)
    A sok jest paskudny ;-P Mama we mnie wmuszała jak byłam mała, więc teraz poczekam aż przedstawisz go pysznie.

  • Marta Bruska

    aha, niedawno, będąc na Roztoczu, miałam okazję skosztować zupy z pokrzywy. Przepyszna, robiłam sama kilka razy. Albo pokrzywa w daniach zamiast szpinaku. Beata z LawendowyDom ma kilka takich smacznych przepisów :)

  • Marta Bruska

    codziennie piję herbatkę z pokrzywy, mój synek też, ja ją bardzo lubię. Może w tym roku uda mi się zrobić „sok” w blenderze, bo na wyciskarkę nie mam szans. Nie piszesz o jej przecudownym działaniu u chorych na anemię, a przecież mało co ma tyle żelaza co pokrzywa… I ja w obydwu ciążach i teraz syn piciem herbatki z pokrzywy praktycznie zwalczyliśmy anemię, i to skrajną.

    Co do wspomnień to pamiętam smród naturalnego nawozu z pokrzywy, jakim moi rodzice nawożą działkę ;) znasz? :D

    • Głodomir

      podobno (na razie przeczytałem, jeszcze nie sprawdzałem), aby zapach był mniejszy, należy po przefermentowaniu nastawu z liśćmi (w zależności pewnie od czasu trwania 2 tygodnie do miesiąca, różnie bywa) oddzielić płyn od liści i łodyg – za negatywny zapach podobno odpowiadają rozkładające się liście i łodygi w późniejszym czasie

      a sam płyn odlany w odpowiednim czasie stanowi już nawóz, a nie generuje niewłaściwego zapachu

      to na razie teoria, będzie testowana przeze mnie wkrótce w praktyce

      przy czym muszę przyznać, że prawdopodobnie mam uszkodzoną tę część węchu, która odpowiada ze niektóre negatywne zapachy – ja nie czułem nigdy smrodu z tego nawozu, gdy inni czuli, tak samo np. nie wyczuwałem kanalizacji nieszczelnej, gdy inni wyczuwali na kilometr (przy czym akurat taka dysfunkcja zmysłu nie jest chyba aż tak zła, mogę pracować z pokrzywą :P)

      • Marta Bruska

        jeśli chodzi o tę „część węchu” to masz szczęście, bo nawóz śmierdzi tak, że po rozlaniu na działce trudno nawet wyjść na ogród ;) A pozostawiona na noc w szklance herbatka z pokrzywy pachnie podobnie …

  • Często do Ciebie zaglądam i podczytuję ważne rzeczy. Korzystam z przepisów, za które jestem wdzięczna. Pokrzywę jem i pije od dawna. Mogę polecić niedowiarkom na gościec stawowy. Moja teściowa zahamowała jego postęp. Piła, przez lata, dwa razy dziennie herbatę pokrzywową. Ja, wiosną, zrywam pierwsze listki i robię mus. Też może być jako detoks:) Pozdrawiam ciepło.

  • Aga Wy

    Zbierać do około drugiego listka – ok; pić jak najświeższy sok, by skorzystać najwięcej – ok; ale jak pozbyć się parzących kolców?! ;D
    Sok jakoś wypiję, kolce chyba zostaną zmielone, ale jak pokrzywę dodać do sałatki lub zupy?
    Szalona wyobraźnia podsuwa obraz okrutnie poparzonych ust i języka ;)

    • Głodomir

      Pokrzywę, żeby nie parzyła, wystarczy przelać/przepłukać wrzątkiem… ja najpierw płukam ogólnie czystą wodą (przez zalanie pokrzywy w garnku zimną wodą, opłukanie i przerzucenie na durszlak/sitko), a następnie na tym durszlaku przepłukanie/zalanie wrzątkiem

      wtedy już nie parzy i można normalnie kroić np. na desce do krojenia, uzyskuje konsystencję miękkiej zieleniny, coś jak natka pietruszki, tak najlepiej to porównać

      jeżeli do sałatki, no to może nie być tak efektowne jak świeży liść (pokrzywa robi się mokra, miękka i „gęsta”), ale przed krojeniem do duszenia się sprawdza

      (dziś robiłem jajecznicę z cebulą i pokrzywą rano, a teraz wieczorem
      zupę z burakami, marchewką, cebulą, pokrzywą i dodatkiem kwasu żurkowego
      z płatków owsianych i drugiego z mąki żytniej, podawane na talerzu z łyżką jogurtu naturalnego (z biedronki, bardzo dobry) – pokrzywa robi wrażenie
      trochę botwinki w takim czerwonym barszczu – smak wykwintnie wspaniały;
      ogólnie warto wypróbować taki zestaw coś z pokrzywą plus kwas na żurek –
      rustykalna przednówkowa potrawa)

      • Aga Wy

        Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dzisiaj nazbierałam pokrzywy, trochę poczytałam i przygotowałam dokładnie tak, jak napisałeś teraz. Skorzystałam również z Twojego poprzedniego przepisu na miód pokrzywowy. Pozostaje mi przygotować jajecznicę i przekonać rodzinę, że to zielone to pietruszka ;)

        • Głodomir

          to akurat nie mój przepis (bo nie sprawdzałem), tylko tak gdzieś wyczytane w internecie, więc nie wiem czy proporcja właściwa i działająca, ale ogólnie kierunek pewnie dobry ;) miód konserwuje

          myślę, że pokrzywa w smaku jednak znacznie przebija pietruszkę, a co do jajecznicy to pewnie można by to porównać do szpinaku

          przy czym jeśli chodzi o żelazo w tych dwóch, to z tym szpinakiem to już chyba coraz szerzej się pisze, że to była pomyłka w pierwotnych badaniach, jeśli chodzi o ilość (przynajmniej tak piszą w internecie)

          wg wikipedii w szpinaku żelaza w 1kg suchej masy jest 400 do 600 mg i to trudno przyswajalnego, bo związanego, natomiast sucha pokrzywa w 1 kg ma 1668 mg i jest ono pewnie (na pewno ;) ) lepiej przyswajalne

          tak więc dla anemików i dla tych co często i regularnie krew oddają ( ;) ) pokrzywa jak znalazł

  • Małgorzata Margaretka

    Czy pokrzywy można zamrozić?

  • Haha, czy jest smaczny? Niee, jest niedobry! – powiedziane z robrajającą szczerością i uśmiechem tylko mnie zachęciło do picia soczku z pokrzywy :D Przy okazji najbliższej wizyty na wsi nazbieram całą masę :) Na zdrowie!

  • Głodomir

    ja głównie suszę na zapas na resztę roku i bieżąca konsumpcja w różnych postaciach (tymczasowo mrożę nadmiar do wykorzystania na później)

    natomiast z metod konserwacji soku w miarę zachowujących właściwości można jeszcze wymienić tzw. miód pokrzywowy czyli mieszanie soku z miodem jeśli dobrze pamiętam w proporcji np 1:9, trzeba gdzieś poszukać w internecie

    nie wiem czy o tym nie było nawet na wikipedii, zresztą tak czy inaczej warto poczytać, bo mnóstwo tam cennej wiedzy o pokrzywie https://pl.wikipedia.org/wiki/Pokrzywa_zwyczajna

    Wszystkiego Zdrowego!
    Głodomir

    • O, to też jest dobry pomysł! Dziękuję pięknie!