Oxymel z olejkiem z oregano: sprawdzony sposób

Dzień dobry!

W sezonie dostaję mnóstwo pytań dotyczących olejku z oregano. Jak wiecie, jestem wielką zwolenniczką używania go w sposób bezpieczny i odpowiedzialny. Pisałam już co to jest olejek z oregano i jakie są jego rodzaje, jak nie używać olejku z oregano oraz jak zrobić sobie suplement diety z olejkiem z oregano.

Jak wiecie, jestem fanką NISKICH DAWEK i uważam, że większość suplementów jest zbyt mocna do codziennego stosowania.

Co jednak, jeśli mamy olejek z oregano (dla niewtajemniczonych chodzi tu o olejek nierozcieńczony, destylowany parą wodną)? W jaki sposób przygotować go bezpiecznie?

Mam dla Was bardzo prosty sposób!

Dziś zrobimy oxymel z oregano: to prosty, wydajny i skuteczny sposób na dodanie olejku do codziennej diety.

Mamy tutaj rozcieńczony olejek z oregano (w bezpieczny sposób!), naturalny miód i surowy ocet.

To tak proste, że wydaje się być aż za łatwe, ale poświęć te trzy minuty, zrób sobie i samodzielnie się przekonaj, jaką ma moc!

Oxymel sprawia, że olejek jest bezpiecznie i skutecznie rozcieńczony, a jeśli nadal będzie dla Was za mocny, to możecie go sobie nadal wygodnie rozcieńczać.

Chcesz posłuchać w formie podcastu?

Proszę bardzo!

 

Uwaga do wszystkich, którzy mają moje dzikie oregano górskie

Przypominam, że moje oregano górskie jest  bardzo mocne, dlatego proponuję zacząć od mniejszej ilości (15 kropli na cały słoiczek!). To nie jest za mało. Wiem, że jestem beznadziejnym sprzedawcą, bo namawiam do używania mniejszych ilości, ale moim zdaniem lepiej dać mniej i potem dołożyć. Tutaj naprawdę to oregano „czuć”.

Generalnie najlepiej jest słuchać własnego organizmu. To normalne, że może się nam nawet lekko „odbijać” oregano, czy czosnkiem (nie jest to zbyt lekkostrawne). Jeśli czujecie, że to dla Was za dużo, po prostu zmniejszcie ilość, albo zróbcie sobie przerwę. Nie chodzi o to, żeby robić coś „na siłę”.

Jeśli masz inny olejek z oregano to nie kupuj mojego, zużyj sobie najpierw to,  co masz! :)

Oxymel z oregano na choroby i odporność
Bardzo łatwy i prosty

Składniki podaję objętościowo, spokojnie można poeksperymentować i nie trzeba wagi. To jest naprawdę bardzo łatwe!

Składniki:

  • słoik 200 ml
  • kilka główek czosnku
  • około 60 – 80 ml surowego, fermentowanego octu
  • około 120 ml miodu
  • 15 – 30 kropli naturalnego olejku eterycznego z oregano (używam dzikiego oregano górskiego).

Przygotowanie:

Czosnek obierz, grubo pokrój, albo zmiażdż. Włóż tak, żeby było go w słoiku około 30%. Zalej do około 40% słoika octem, potem miodem. Dołóż olejek, zakręć, porządnie wstrząśnij.

Polecam, żeby przegryzło się chociaż przez dzień.

Jeśli naprawdę chcesz zamacerować czosnek, to trzymaj około 10 dni i codziennie potrząsaj, ale nie ma takiej potrzeby. Czosnek zawsze można przecież po kilku dniach wyciągnąć i zjeść!:-)

Także na „upartego”, nawet na drugi dzień, lub po kilku godzinach będzie gotowe.

Przed użyciem zawsze wstrząśnij!

Jak używać?

Moim zdaniem  profilaktycznie łyżkę dziennie.

Jeśli chodzi o chorobę (nie traktuj tego jako porady lekarskiej, proszę) to brałabym po łyżce co 3 – 4 godzinny, ale nie dłużej niż tydzień. Może nawet na początku, co dwie.  Trzeba się liczyć z tym, że może lekko podrażnić żołądek (zresztą tak jak czosnek, czy imbir).

Można spokojnie rozcieńczyć w soku pomidorowym, dodać do herbaty, etc. Ważne, żeby napój był chłodny.

Zapewniam Was, że to o wiele milsze, przyjemniejsze i bezpieczniejsze, niż picie olejku z oregano bez rozcieńczenia. ;-)

Najlepiej podawać podczas jedzenia, bo po pierwsze łatwiej przejdzie przez gardło, a po drugie dużo lepiej się przyswaja. Także raczej na czczo nie polecam. :)

Bardzo proste, można mieć właściwie w trzy minuty na półce.

Pamiętajcie proszę, żeby przed każdym użyciem wstrząsnąć, a jeśli będzie dla was za mocne, po prostu rozcieńczyć.

To łatwe!

Oxymel z oregano w pytaniach i odpowiedziach!

Zrobiłbym/zrobiłabym sobie, ale nie chce mi się kroić drobno czosnku.

W porządku, mi też się nie chce. Wystarczy, że obierzesz ząbek, zmiażdżysz go i wrzucisz 😊.

Dlaczego Twój oksymel ma różowy kolor?

Bo mam różowy ocet. :)

Czy mogę dodać inny ocet?

Dodaj jaki chcesz, byle naturalny i fermentowany. Ja mam domowej roboty ocet z kombuczy.

Czy muszę przecedzić czosnek?

Możesz, ale nie musisz. Jeśli chcesz, możesz go zjeść.

Mój czosnek jest siwy, co teraz? Czy to jakiś sztuczny czosnek?

Nie, najprawdopodobniej to naturalna reakcja związków siarki.

Czosnek jest twardy, co teraz?

Po prostu przecedź.

Mój oxymel zaczął fermentować! Tak dziwnie buzuje!

To nic. 😊

Ile postoi?

Tyle ile ocet i miód czyli… długo. Spokojnie kilka miesięcy.

Mogę go dać dziecku?

Kochani moi, to zależy od wieku dziecka, sposobu, celu, etc., etc.

W dużym skrócie: aromaterapeuci nie polecają używać doustnie olejków eterycznych dla małych dzieci, a dla większych tylko w stanie „konieczności”. Od trzeciego roku życia i tak bym sugerowała tylko łyżeczkę. :) Oksymelu oczywiście, nie olejku.

Pamiętaj proszę, że olejków eterycznych nie trzeba pić, żeby działały (to jest mit, z którym walczę cały czas). Często dużo lepiej działają wdychane, nakładane na skórę (oczywiście w rozcieńczeniu). Zobacz: tak od razu wchodzą do organizmu, bez udziału kwasów żołądkowych.

Jestem wielką przeciwniczką karmienia małych dzieci olejkiem z oregano tylko dlatego, że ktoś ma przekonanie: „doustnie jest najlepiej”.

To nie prawda, olejki stosowane doustnie nie są najlepsze, nie są bezpieczne u malutkich dzieci. Większość cenionych stowarzyszeń aromaterapeutycznych (mówię o aromaterapeutach klinicznych), wręcz odradza podawanie małym dzieciom olejków eterycznych doustnie.

Czy to homeopatia? Tylko 15 kropli?

Nie! Daję Ci gwarancję, że jeśli użyjesz prawdziwego, nierozcieńczonego olejku z oregano, nie będziesz mieć wątpliwości, że to nie homeopatia. 😊

Czy mogę dać więcej kropli?

Więcej i więcej. 😉

Więcej nie zawsze znaczy lepiej, dodaj najpierw 15 i zobaczysz.

Czy mogę pić podczas karmienia piersią?

Trudno powiedzieć. Moim zdaniem raczej sporadycznie, bo mamy tam jednak dużo czosnku i oregano (mleko może nie być za dobre). Ocet może oczyszczać organizm z toksyn, które oczywiście wyjdą też z mlekiem. Także o ile nie jest to mieszanina toksyczna, to naprawdę zależy od Ciebie. Ja bym jakoś nie szalała.

Czy będzie mi brzydko pachnieć z buzi?

To jest czosnek i oregano, więc będzie pachnieć… czosnkiem i oregano. Fiołki to nie są, ale czy brzydko? Kwestia gustu.

Czy  mogę gotować z oxymelem?

Możesz! Jeśli masz przepis gdzie pojawia się ocet i miód, jak najbardziej! Możesz dodawać też do koktajli, smoothies, soku pomidorowego, albo próbować po łyżeczce.

Czy mogę pominąć czosnek?

Tak.

Czy mogę pominąć ocet/miód?

Tak, ale nie będzie to wtedy oxymel, tylko zupełnie inny przepis. :)

Czy mogę zrobić w domu olejek z oregano?

Nie. Olejek z oregano pozyskuje się parą wodną, więc o ile nie masz sprzętu do destylacji i oregano, to nie zrobisz olejku eterycznego. Możesz oczywiście włożyć roślinę z oregano, ale otrzymasz wtedy macerat (będzie dużo słabszy, ale też dobry).

Gdzie kupić olejek z oreagno?

Stężony, bardzo wydajny olejek z dzikiego, zbieranego ręcznie oregano górskiego, możesz kupić u mnie w sklepie.

Mam już inny olejek niż polecasz, mogę go użyć?

Pewnie! Upewnij się tylko, że to na pewno olejek eteryczny. :)  Zużyj to, co masz. :) Niestety, w formie suplementu (z oliwą) może się niedokładnie wymieszać w oxymelu.

Podobał Ci się ten wpis? Podaj dalej!

    • Hej! Dziękuję za pytanie! :)
      Nie.
      Nie można zamieniać dowolnie olejków eterycznych, tymianek nie nadaje się do spożycia i używa się go bardzo rzadko, w małych ilościach (wyksztuśnie). Także w tym wypadku nie można go zastąpić, ponieważ tymol się nie metabolizuje dobrze:)

  • Smaki z pokarmu matki przechodzą do mleka w minimalnym stopniu. Zróżnicowana smakowo dieta matki karmiącej jest wręcz wskazana, bo rozbudowuje wachlarz smaków u dziecka (zwiększa to szanse na jedzenie „wszystkiego” przez dziecko w przyszłości) https://www.hafija.pl/2016/12/jak-to-jest-ze-moje-mleko-smakuje-czosnkiem-i-dlaczego-to-dobrze.html
    Ja nawet jalapeño jadłam ;)

    Ocet w rozsądnych ilościach też nie zaszkodzi https://www.hafija.pl/2017/05/gastronomiczny-cyrk-kobiet-karmiacych-dzieci-piersia.html

    Pozdrawiam :)

    • Hej. Napisałam o tym z innego powodu.
      To, że można jeść ostre jest dość oczywiste, przecież mamy w Indiach jedzą:)
      Tyle, że jesli kiedykolwiek spróbujesz oxymelu z oregano to szybciutko zobaczysz, że to nie jest typowe jedzenie/ Olejki eteryczne spożywane mają olbrzymią ilosć substancji czynnej ,nieporównywalne do czegokolwiek co jesz „normalnie”. Kilka kropli to ekwiwalent kilkudziesięciu herbat. Więc pod tym kątem zwróciłam uwagę, akurat w tym wypadku to nie jest kwestia normalnej diety:).

      Ocet jest inną kwestią tutaj, rozmawiałam nawet o tym z Hafiją przy okazji kombuczy: działa detoksyfikujaco i zasada jest taka, że w dużych ilościach podczas karmienia nie robi się detoksu (i dlatego tez odradza się regularlne picie kombuczy). Też uważam, że „nie powinien zaszkodzić”, ale zawsze może się znaleźć ktoś, kto potem będzie miał do mnie żal za brak tej uwagi technicznej, więc staram się jak mogę:)

      Osobiście bym piła oxymel, ale staram się wziąć pod uwagę różne punkty widzenia i w tym wypadku chodzi o całość preparacji:) To jest oczywiście dmuchanie na zimne, ale napisać muszę, bo w tym przypadku jest użyty bardzo mocny olejek.

      ps. do do chilli to mam nadzieję, że jak kiedyś będę mnieć dziecko to będzie tak samo dobrze tolerować jak Twoje, bo uwielbiam! <3

  • Zrobiłam i zażywam- co za moc :D Wszystkie składniki leżały w kuchni i wreszcie coś mnie zmobilizowało do ich wykorzystania. Nie wiem czy to może działać tak szybko, ale męczący mnie od dłuższego czasu kaszel momentalnie zaczął ustępować.