Spis treści
- 1 Jak działają naturalne mikstury na wzmocnienie organizmu
- 2 Domowa mikstura na wzmocnienie organizmu – przepis na zdrowie
- 3 Mikstura na osłabienie organizmu, czyli co pomaga odzyskać energię
- 4 Mikstury wzmacniające organizm – receptury sprzed lat
- 5 Jak stosować mikstury wzmacniające organizm, aby były najskuteczniejsze?
Kiedy czujemy się osłabieni, a nasza odporność woła o pomoc, prawdziwym wybawieniem bywają domowe mikstury na wzmocnienie organizmu, przygotowywane często na bazie starych, rodzinnych receptur. To właśnie takie „babcine sposoby” oraz proste, naturalne składniki mogą być naszą pierwszą linią obrony w momencie pojawienia się infekcji. Jeszcze skuteczniejsze są zastosowane profilaktycznie – na początku każdego sezonu infekcyjnego. Jak działają takie mikstury i co najlepiej sobie aplikować?
Jak działają naturalne mikstury na wzmocnienie organizmu
Naturalne mikstury wzmacniające organizm działają wielotorowo. Po pierwsze, dostarczają cennych składników odżywczych takich jak witaminy, minerały czy przeciwutleniacze, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Po drugie, wiele z nich ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, a to pomaga organizmowi zwalczać infekcje w sposób całkowicie bezpieczny. Co ważne, przygotowując samodzielnie domowe mikstury na wzmocnienie organizmu, mamy pełną kontrolę nad ich składem. Wszystko robimy bez zbędnych konserwantów i sztucznych dodatków, za to z maksymalną dawką natury.
Domowa mikstura na wzmocnienie organizmu – przepis na zdrowie
Bez wątpienia tego typu mikstur i napojów jest bardzo wiele. Niemal każdy z nas zna jakąś domową nalewkę, herbatę lub napój, który przygotowany pieczołowicie z dodatkiem różnych ziół i przypraw rozgrzewa, uodparnia, zmniejsza ból gardła, łagodzi objawy i wspomaga zdrowienie. Oto receptura jednego z najbardziej popularnych napojów wzmacniających o działaniu antybakteryjnym. Przepis jest bazą, którą można urozmaicać w zależności od indywidualnych potrzeb.
Składniki mikstury wzmacniającej organizm:
- 1 cytryna (najlepiej ekologiczna),
- 2 łyżki dobrej jakości miodu,
- 1 kawałek świeżego imbiru (2 cm),
- 1 szklanka przegotowanej wody.
Cytrynę dokładnie myjemy i wyciskamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Powinien puścić sok. W szklance ciepłej (ale nie gorącej) wody rozpuszczamy miód i dodajemy do niego starty imbir. Na końcu sok z cytryny do smaku. Taki napój działa rozgrzewająco, poprawia krążenie i wzmacnia odporność. Można pić go codziennie rano, by wzmocnić organizm na cały dzień.
A teraz dodatkowy wariant, kiedy czujemy, że zaczyna się infekcja. Starty imbir, kilka ziaren zmiażdżonego (w moździerzu) kardamonu i parę goździków należy wrzucić do niewielkiej ilości wody i zagotować. Chodzi o to, aby przyprawy oddały swój smak, zapach i przede wszystkim dobroczynne właściwości. Tak przygotowany i przecedzony wywar dodajemy do szklanki wody z miodem i cytryną. Ta wersja gorącego napitku nie tylko rozgrzewa znacznie szybciej i skuteczniej, ale też działa antyseptycznie (goździki).
Mikstura na osłabienie organizmu, czyli co pomaga odzyskać energię
Przemęczenie i brak sił towarzyszy nam bardzo często przez wiele zimowych i jesiennych miesięcy. Z pomocą przychodzi energetyczna i aromatyczna mikstura na bazie miodu, cytryny i pyłku pszczelego. Pyłek to naturalna bomba witaminowa, która sprzyja regeneracji organizmu.
Składniki:
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 szklanka letniej wody.
W wodzie rozpuszczamy miód i dodajemy do tego pyłek pszczeli, po czym odstawiamy na kilka godzin (można ją zostawić na noc), aby pyłek mógł się rozpuścić i uwolnić swoje składniki. Przed wypiciem dokładnie mieszamy. Tę miksturę najlepiej spożywać na czczo, aby organizm w pełni wykorzystał jej właściwości regenerujące.
Mikstury wzmacniające organizm – receptury sprzed lat
Nasi przodkowie mieli wiele sprawdzonych receptur na wzmocnienie organizmu, które są kultywowane i stosowane do dziś. Każda z poniższych mikstur to nie tylko smak tradycji, ale i bogactwo substancji aktywnych wspierających zdrowie. Niektóre z nich wracają w ostatnich czasach do łask, jak przykładowo złote mleko, inne zyskują nieco bogatszy skład, jeszcze inne są używane w niezmienionej formie od lat. Warto znaleźć swój własny, ulubiony domowy środek na przeziębienie i wzmocnienie organizmu, tym bardziej, że niektóre są naprawdę smaczne i lubiane nawet przez dzieci.
Syrop cebulowy
Cebula jest bogata w związki siarki, które mają właściwości antybakteryjne i wspomagają odporność. Zawiera też witaminę C działającą na organizm ochronnie. Medycyna ludowa nakazywała zrobienie tego prostego syropu już na początku infekcji. Jest świetny na kaszel (działanie wykrztuśne) i można go stosować nawet u małych dzieci, a przepis jest banalnie prosty.
- 2 duże cebule
- 3-4 łyżki miodu lub cukru
Cebulę kroimy w plastry, siekamy w kostkę lub inaczej, ale dość drobno. Układamy warstwami w słoiku, przesypując cukrem lub przekładając miodem. Cebula w ciągu kilku godzin puści sok. Łyżka syropu 2-3 razy dziennie na pewno pomoże złagodzić kaszel.
Oxymel
Ten znany od lat, tradycyjny napój będący połączeniem miodu i octu jabłkowego, wspomaga trawienie, poprawia odporność i działa przeciwzapalnie za sprawą polifenoli i enzymów.
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml miodu
- 1 łyżeczka tartego imbiru (opcjonalnie)
Wszystkie składniki mieszamy i przechowujemy w ciemnej butelce. Pijemy raz dziennie 1-2 łyżki mieszanki dodane do szklanki wody.
Syrop z owoców czarnego bzu
Owoce bzu czarnego są doskonałym źródłem antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki i wspomagają regenerację komórek. Syrop działa również przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Jest doskonały na wzmocnienie odporności dla dzieci (i bardzo przez nie lubiany).
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
Owoce gotujemy w niewielkiej ilości wody przez 10 minut, następnie cedzimy przez gazę. Dodajemy cukier i sok z cytryny, gotujemy aż zgęstnieje. Przechowujemy w lodówce lub poddajemy słoiki pasteryzacji. W sezonie przeziębień można pić łyżeczkę syropu dziennie, zrobić z niego napój rozcieńczony wodą lub dodawać go do ulubionej herbaty. Można również polać nim naleśniki czy placki.
W podobny sposób można wykorzystać owoce rokitnika (do syropu nie dodajemy wtedy jedynie soku z cytryny, ponieważ rokitnik jest owocem bardzo kwaśnym), które są jednym z najlepszych znanych źródeł witaminy C. Dodatkowo w owocach rokitnika jest ona w postaci stabilnej (nie zawiera ascorbinazy odpowiedzialnej za rozpad witaminy C w podwyższonej temperaturze). W początkach choroby witamina C może skutecznie powstrzymać rozwój infekcji. Miksturę wzmacniającą organizm zrobioną z rokitnika można dodawać do herbaty zamiast cytryny lub przyrządzić z jej dodatkiem ciasto, deser, dżem… Po pewnym czasie przechowywania może ona zamienić się w galaretkę. Jest to proces całkowicie naturalny.
Złote mleko
Ostatnimi czasy złote mleko święci triumfy jako remedium na wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych. Ciepłe mleko z dodatkami (z masłem, czosnkiem, miodem, przyprawami korzennymi czy właśnie złote mleko) to jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów ludowych. W przypadku złotego mleka najważniejszym składnikiem jest kurkuma, która zawiera kurkuminę – silny środek przeciwzapalny wspomagający układ odpornościowy i działający ochronnie na komórki.
- 1 szklanka dowolnego mleka (krowiego, kokosowego, migdałowego)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu (zwiększa przyswajalność kurkuminy)
- 1 łyżeczka miodu
- goździki, kardamon, cynamon, anyż (opcjonalnie)
Podgrzewamy mleko, dodajemy kurkumę, pieprz i miód oraz pozostałe przyprawy. Mleko nabierze charakterystycznego żółtopomarańczowego koloru. Pijemy je na ciepło, najlepiej wieczorem.
Mleko z czosnkiem
Czosnek zawiera allicynę – naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcje i wspiera układ odpornościowy. To jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków o działaniu potwierdzonym licznymi badaniami naukowymi. Znana od lat lecznicza mieszanka mleka i czosnku także znalazła swoje potwierdzenie w badaniach. Warto wiedzieć, że allicyna ekstrahuje w tłuszczu, więc łączenie jej z mlekiem to doskonały pomysł (podobnie jak czosnkowa oliwa czy masło). Skuteczność takiej mikstury wzmacniającej organizm zwiększa czas, więc warto mleko z czosnkiem odstawić na dłuższą chwilę i dopiero po jakimś czasie podgrzać je i wypić.
- 1 szklanka mleka
- 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
- 1 łyżeczka miodu
Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego czosnek i miód. Pijemy na ciepło, szczególnie przy pierwszych objawach przeziębienia.
Napar imbirowy
Pikantny imbir to źródło gingeroli – substancji o właściwościach przeciwzapalnych i rozgrzewających. Poprawia krążenie, wzmacnia odporność i działa przeciwbólowo. Herbata imbirowa to stary, znany sposób na szybkie rozgrzanie organizmu.
- 2 cm świeżego imbiru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka gorącej wody
Imbir ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy sok z cytryny i miód. Pijemy na ciepło. Działanie napoju możemy wzmocnić, dodając do niego laskę cynamonu lub kilka goździków.
Jak stosować mikstury wzmacniające organizm, aby były najskuteczniejsze?
W przypadku wszystkich naturalnych specyfików – naparów ziołowych czy naturalnych mikstur leczniczych – niezbędna jest regularność. O czym nie można zapomnieć?
- Pijmy mikstury najlepiej rano, na czczo, aby organizm szybko wchłonął składniki odżywcze.
- Wybierajmy świeże, naturalne składniki – najlepiej ekologiczne, zwłaszcza gdy chcąc mieć bardziej intensywny, cytrusowy zapach, dodajemy owoce ze skórką (jak w przypadku plasterków cytryny czy pomarańczy).
- Słuchajmy swojego organizmu – nie każda domowa mikstura na wzmocnienie organizmu jest odpowiednia dla każdego. Wybierajmy smaki, które nam odpowiadają, wtedy wprowadzenie zwyczaju regularnego picia takich „eliksirów” stanie się przyjemnością.
- Przy infekcjach działamy szybko – na początek warto zrobić mocniejszą wersję danego naparu (na zasadzie dawki uderzeniowej). Działajmy już w sytuacji, kiedy czujemy się „niewyraźnie”. Im wcześniej zaczniemy stosować naturalne metody, tym lepszy efekt osiągniemy.
Nasza odporność w dużej mierze jest czynnikiem dziedzicznym, jednak w pewnej części możemy ją kształtować sami. Jej wzmacnianie jest procesem, a na efekt pracujemy przez cały rok. Nie wystarczy więc wypić takiej mikstury raz – kluczem jest wprowadzenie wzmacniających napojów do codziennej rutyny.
Bibliografia:
- Niesteruk, A., Lewandowska, H., Golub, Ż., Świsłocka, R., Lewandowski W. (2013). Zainteresujmy się rokitnikiem. preparaty z rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides l.) jako dodatki do żywności oraz ocena ich rynku w Polsce. Kosmos, 62(4), 571–581.