Forma silikonowa do babki: warto kupić?

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Dzień dobry,

Przygotowałam dla Was krótki video-post w którym opowiadam  silikonowej formie do babki – przy okazji robienia babki tiulowej, dostałam mailem pytanie właśnie o te foremki silikonowe i o to, czy warto je zakupić, czy lepiej kupić tradycyjną, metalową formę?

Silikonowa forma do babki – czy warto kupić?
 Poniżej kilka moich uwag..

Swoją formę silikonową kupiłam kilka lat temu na Allegro, kosztowała wtedy kilkadziesiąt złotych.
Dziewczyny na Facebooku zwróciły uwagę, że nie wszystkie formy są dobrej jakości i dlatego trzeba się przyglądać co kupujemy.

Moim zdaniem forma ma wiele zalet:

  • łatwo się składa i zajmuje mało miejsca
  • nie trzeba jej smarować przed włożeniem do piekarnika
  • ciasto raczej nie przylega
  • łatwo wyciągnąć ciasto
  • łatwo się myje
  • moja dobrze się przechowuje

Używam formy nie tylko do babek, ale też do ciast drożdżowych i ucieranych, jak chociażby ciasta pomarańczowego z rozmarynem . Myślę,że gdybym miała kupować jakąś foremkę (również prostokątną), to również wzięłabym silikonową. Zwłaszcza, że  podług tego co pisał Thomas Keller, forma silikonowa np. do brownies sprawia, że ciasto jest równomernie zrumienione z każdej strony i pozwala uzyskać bardziej miarodajny efekt.

Czy ma minusy?

  • ciasto ma tendencję do przypiekania się od spodu
  • z moją formą nie ma tego problemu, ale dziewczyny na facebooku pisały,że ciasta mogą pachnieć plastikiem. Tak jak pisałam, u mnie się to nie zdażyło.

Podsumowując, formę silikonową do babki polecam, używam jej częściej, niż sądziłam:)

Macie doświadczenia z tego typu formami?