Domowe sposoby na wzmocnienie organizmu po antybiotyku – naturalne metody wspierania odporności

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:
Domowe sposoby na wzmocnienie organizmu po antybiotykach

Antybiotyki to prawdziwe zbawienie w walce z infekcjami bakteryjnymi, ale każdy, kto kiedykolwiek musiał je stosować, doskonale wie, że mogą trochę „namieszać” w naszym organizmie. Na szczęście istnieje wiele prostych, a co najważniejsze, skutecznych sposobów na naturalną odbudowę odporności po antybiotyku.

 

Dlaczego regeneracja po antybiotyku jest tak ważna

Antybiotyki zabijają bakterie – to ogólnie znany fakt. Niestety oprócz niszczenia szkodliwych drobnoustrojów, niszczą też naturalną mikroflorę organizmu, a jelita odgrywają przecież kluczową rolę w budowaniu odporności. Odpowiadają za produkcję niektórych witamin, przetwarzanie składników odżywczych i komunikację z układem immunologicznym. Zubożenie mikrobiomu jelitowego sprawia, że stajemy się bardziej podatni na infekcje, zaburzenia trawienne czy stany zapalne. Dlatego wzmocnienie organizmu po antybiotyku to podstawa, by wrócić do pełni sił. Choć nie zawsze idzie to szybko, możemy jednak wpływać na regenerację swojej odporności.

 

Domowe sposoby na odbudowę mikroflory jelitowej

Co jeść po antybiotykoterapii, aby domowymi sposobami wzmocnić organizm, odbudowując tak zwaną dobrą florę bakteryjną?

  • Ratują nas kiszonki! To znany od dawien dawna, doskonały środek na wzmocnienie odporności. Kiszona kapusta, ogórki kiszone, a nawet domowy zakwas buraczany stanowią świetne źródła witaminy C i naturalnych probiotyków – najlepszych po antybiotyku. Nie tylko chronią nas przed infekcjami, ale również wspomagają trawienie i pomagają odbudować mikroflorę jelitową.
  • Sprawdza się ciepła, lekkostrawna dieta. Choć nie ma jednoznacznych dowodów na wyższość spożywania posiłków ciepłych nad chłodnymi i ich zdecydowanie lepszego wpływu na nasz stan zdrowia, w tym przypadku grają one ważną rolę. W sezonie infekcyjnym po prostu nas rozgrzewają, nie dopuszczając do przemarznięcia, które – jak wiadomo – jest początkiem wielu bakteryjnych i wirusowych infekcji. Oczywiście w trakcie odbudowy mikroflory jelitowej dieta powinna być lekkostrawna (lekkie zupy, gotowane warzywa, mięso i ryż) i nie obciążać i tak już nadwyrężonego organizmu.
  • Ważny jest też cukrowy detoks. W diecie po antybiotykoterapii warto ograniczyć słodycze i produkty wysoko przetworzone na rzecz zdrowych tłuszczów, białek i węglowodanów złożonych. Cukier prosty sprzyja bowiem rozwojowi drożdżaków, które mogą zdominować osłabione jelita.
  • Trzeba pamiętać o piciu wody i ziół. Regularne nawadnianie jest ważne w każdej sytuacji i wspiera regenerację organizmu – również po antybiotykoterapii. Warto sięgnąć po napary z rumianku, melisy, zielonej herbaty lub czystka, które dodatkowo działają kojąco na układ trawienny.
Kiszone ogórki – domowy sposób na wzmocnienie organizmu po antybiotyku

 

Naturalne prebiotyki i probiotyki po antybiotyku

Probiotyki po antybiotykoterapii, czyli żywe kultury bakterii, to naturalny sposób na zasiedlenie naszych jelit przyjaznymi bakteriami. W okresie rekonwalescencji po antybiotykach do diety wprowadzamy więc:

  • jogurty naturalne, kefiry, maślankę – najlepiej bez dodatku cukru (uwaga, czytajmy etykiety na produktach i szukajmy tam dodatku żywych kultur bakterii);
  • kiszoną kapustę, kimchi, kiszone ogórki, buraki kiszone, zakwas buraczany i inne kiszonki;
  • kombuchę, czyli fermentowaną herbatę.
Maślanka z natka pietruszki na wzmocnienie organizmu po antybiotyku

Jeśli chodzi o prebiotyki, wspierają one rozwój probiotyków. Najlepsze ich źródła to:

  • cykoria i topinambur – bogate w inulinę,
  • banany (szczególnie te mniej dojrzałe, o mniejszej zawartości cukru),
  • czosnek, cebula, por, marchew, pietruszka wspomagające pracę układu trawiennego.
Czosnek – naturalna odbudowa odporności organizmu

 

Zioła wspierające odporność po antybiotykach

W procesie odbudowy odporności po zakończonej infekcji zioła często są niedoceniane, a szkoda! Świetnie działają na nasz układ odpornościowy i znacznie przyśpieszają regenerację. Które zioła wybrać? Czym wzmacniać organizm po antybiotykach?

  • Jeżówka purpurowa (echinacea) – naturalny „strażnik” odporności. Możemy ją pić w formie herbaty lub stosować w kroplach czy kapsułkach. Wzmacnia organizm i pomaga szybciej wrócić do formy.
  • Czystek – doskonały do popijania przez cały sezon infekcyjny. Napar z niego to świetny sposób na detoksykację i wzmocnienie organizmu po antybiotyku. Ma też działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Czystek jest jedną z niewielu roślin o udowodnionym naukowo działaniu zwalczającym krętka boreliozy. W trakcie tej choroby stosowane są długotrwałe antybiotykoterapie, które często rujnują naszą odporność.
  • Imbir i kurkuma – świeży imbir i kurkuma to prawdziwe superfoods. Możemy dodawać je do herbaty, smoothie albo zrobić „złote mleko” – napój na bazie mleka roślinnego z kurkumą, miodem, goździkami i odrobiną cynamonu.
  • Rumianek – stosowany niemal od zawsze. Delikatny, łagodzący rumianek wspomaga regenerację układu pokarmowego, a przy okazji działa na nas uspokajająco.
  • Aloes – sok z aloesu regeneruje nadwyrężoną śluzówkę jelit i pomaga w przywróceniu równowagi w organizmie po antybiotykoterapii.

 

Jak dieta i styl życia wspomagają regenerację organizmu

Naturalna odbudowa odporności to nie tylko określona dieta po antybiotykoterapii. Powinny jej towarzyszyć także zdrowe, codzienne nawyki wzmacniające nasze zdrowie przez cały rok. Wprowadzenie większości z nich nie powinno stanowić większego problemu.

  • Pełnowartościowe oraz różnorodne posiłki – muszą być prawidłowo zbilansowane i dostarczać  witamin oraz minerałów niezbędnych do regeneracji organizmu. Stawiamy więc na kolorowe warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty i zdrowe tłuszcze (na przykład awokado, orzechy, oliwa z oliwek). Oczywiście nie należy zapominać o kiszonkach, naturalnych jogurtach, kefirze czy zsiadłym mleku. Rzecz jasna unikamy używek. Alkohol i papierosy osłabiają efekty regeneracji, dlatego warto je ograniczyć, a najlepiej unikać całkowicie w tym czasie.
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – aktywność, szczególnie w słoneczne dni, wspiera produkcję witaminy D, która jest jednym z ważniejszych składowych naszej odporności. W sezonie jesienno-zimowym w polskiej strefie geograficznej konieczna jest suplementacja. Osoby z obniżoną odpornością, często zapadające na różne infekcje górnych dróg oddechowych, powinny suplementować witaminę D przez cały rok.
  • Aktywność i odpoczynek – spacery czy joga w okresie rekonwalescencji poprawiają krążenie i przyspieszają procesy regeneracyjne, równie ważny jest jednak odpoczynek. Pamiętajmy, że to przede wszystkim podczas snu nasz organizm się naprawdę regeneruje.
  • Unikanie stresu – nerwowe sytuacje to prawdziwy wróg odporności i początek wielu zaburzeń i chorób. Niestety nie tak prosto wyeliminować stres z codziennego życia, trzeba jednak dążyć do jego ograniczenia. Wspomniana joga czy spacery na świeżym powietrzu też w tym trochę pomagają. Warto znaleźć swój własny sposób na wyciszanie emocji i po prostu go stosować. Organizm lepiej radzi sobie z regeneracją, jeśli damy mu chwilę oddechu.

***

 

Odbudowa odporności po antybiotykoterapii to proces, który warto wspierać prostymi, naturalnymi sposobami. Zdrowa dieta, kiszonki, probiotyki, zioła i aktywny, ale zrównoważony styl życia pomagają szybko wrócić do formy i wzmocnić organizm. Dzięki tym nawykom nie tylko odbudujemy mikroflorę jelitową, ale także zadbamy o lepsze samopoczucie i odporność na przyszłość. Wystarczy odrobina systematyczności, by organizm odwdzięczył się nam siłą i energią.

Bibliografia

1. Bay Area Lyme Foundation. (2020, January 31). Seven herbal medicines are capable of killing Lyme disease bacteria, according to new lab study. [Blog post].