Proste ciasto jabłkowe – z miętą i tymiankiem

Kategorie:
Podziel się z innymi:

Dzień dobry,

Mam nadzieję, że lato mija Wam miło – u mnie jest sporo pracy, różnego rodzaju.

Żałuję, że nie mogę wykorzystać wszystkiego, co lato ma do zaoferowania..

Dlatego dziś, chciałam się z Wami podzielić prostym przepisem na ucierane ciasto z jabłkami, tymiankiem i miętą imbirową. 

Bardzo proste w przygotowaniu, z tego, co akurat jest pod ręką: u mnie kwaśne, opadłe prosto z jabłonki jabłka (i jak zobaczycie niżej, lekko poobijane), troszkę tymianku oraz mięty imbirowej rosnącej szczodrze w ogrodzie.

Ciasto szybko się przygotowuje, jednak znika jeszcze szybciej.

Polecam!:)

ps. jeśli lubicie tego typu ciasta, gorąco polecam ciasto gruszkowe.

Podstawowy przepis na ciasto ucierane (jogurtowo-maślane) zaczerpnęłam z książki Donny Hay Seasons.

Uzupełniłam je jabłkami, takimi jakie spadły z drzewa: kwaskowatymi, lekko oobijanymi, w sam raz na kompot.

Nic na to nie poradzę, że takie jabłka mają dla mnie mnóstwo uroku! {pomijam fakt, że trzeba bardzo szybko je obrobić, żeby się nie popsuły – to też jest dobry sposób}

 

Jabłka prosto z ogrodu: pięknie słońce świeciło!

Ciasto po upieczeniu podałam razem z garnuszkiem śmietany – uwierzcie, sfotografowanie nie było łatwe, ze względu na przeszkadzajkę w postaci naszego kota (który chętnie opróżniłby dzbanuszek).

 Samo ciasto ‘dobrze wchodzi’ – jest lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach.

Ot, proste ciasto ucierane, któremu smak dodaje odrobinka tymianku.

Polecam:-)

CIASTO JABŁKOWE Z MIĘTĄ I TYMIANKIEM:

Uwaga!  Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem, czas pieczenia może się znacznie skrócić – pilnujcie ciasta! Moje upiekło się w niecałe pół godzinki.

Składniki:

  • 175 g masła
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • skórka starta z jednej cytryny, bez białej części
  • 3 jajka, całe
  • kubek (150g) białej mąki, przesianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 kwaśne jabłka, pokrojone na kawałki
  • dwie gałązeczki tymianku, obrane
  • kilka liści mięty (ja użyłam mięty imbirowej – opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania (pominęłam, i tak jest dość słodkie)
  • śmietanka do podania.

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.

Masło, cukier i startą skórkę cytryny ucieramy na gładką masę (przez około 6 minut).

Dodajemy po jednym jajka i cały czas miksujemy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy partiami do masy.Dodajemy jogurt naturalny.

Masę wykładamy na wyłożoną papierem folię do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone jabłka, tymianek oraz miętę.

Pieczemy w piekarniku nagrzamym na 160 stopni do suchego patyczka (książka podaje nawet godzinę, mi wystarczyło w piekarniku z termoobiegiem 30 minut).

Jeśli chcemy, po schłodzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Podajemy z keksem śmietany i listeczkami mięty u boku.

Smacznego!

Kotek – psotek. Poluje na śmietankę:)

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *