Spis treści
Dzień dobry!
Na tej stronie znajdziesz podsumowanie całego cyklu Zrób Sobie Ser!
Założenie cyklu jest takie, że co tydzień w niedzielę w Ziołowym Zakątku będą pojawiać się wpisy dotyczące szeroko pojętego domowego wyrobu sera.
Najnowszy post: gdzie kupować podpuszczkę i bakterie serowarskie?
Jeśli chciałaś lub chciałeś zrobić ser w domu i nie wiesz jak, chciałbyś/chciałabyś się dowiedzieć co to jest podpuszczka, co to są kultury bakterii, jak je zdobyć i jak używać, ten cykl jest dla Ciebie! Jeśli znasz kogoś, kto interesuje się tematem, podziel się tą stroną – kto wie, może dzięki niej przygotuje swój pierwszy ser?:-)
Do tej pory w cyklu Zrób sobie ser! ukazały się nastę:
- Zrób sobie ser! Cykl serowarski – wprowadzenie.
- Przyrządy konieczne do domowego wyrobu sera. – czyli wszystko o tym, czego potrzebujesz, żeby zrobić ser w domu.
- Kultury bakterii mlekowych (serowarskich) – wszystko o bakteriach serowarskich. Co to są za bakterie, jakie są ich rodzaje, jak je dodawać do mleka..
- Podpuszczka – co to jest i do czego służy – jeśli intrygowało Cię co to jest podpuszczka, chciałbyś wiedzieć jak ją dodawać do mleka, to ten post jest dla Ciebie! Mówię o podpuszczce zwierzęcej oraz wegetariańskiej.
- Zaopatrzenie domowego serowara – czyli gdzie w Polsce i za granicą kupić cuda w stylu kultur bakteryjnych, foremek do sera, termometrów i innych ciekawych przedmiotów:-)
Dodatkowo część postów jest opatrzona filmami na You Tube, na które polecam zajrzeć!