Podpuszczka, kultury bakterii – gdzie kupić?

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:
ser

Dzień dobry,

W ramach cyklu Zrób sobie ser! chciałam poświęcić trochę miejsca na to, gdzie może zaopatrywać się domowy serowar, zwłaszcza w Polsce.  W naszym kraju pomysł robienia sera w domu nie jest zbyt rozwinięty i wiele firm nie zaopatruje drobnych klientów detalicznych, którzy chcą sobie przetworzyć parę litrów mleka.

Na szczęście jest możliwe zakupienie koniecznego sprzętu, podpuszczki czy kultur bakterii – nadal nie jest to aż taki wybór jak w sklepach zachodnich (na pocieszenie dodam, że ceny za to są niższe;-)), jednak można znaleźć większość potrzebnych nam składników :-)

W tym poście napiszę Wam więc u jakich sprzedawców w Polsce kupowałam podpuszczkę czy kultury bakterii  i których sprzedawców polecam- jeśli macie namiar na kogoś, kogo można dodać do listy, dajcie znać!

Znajdziecie także listę sklepów zagranicznych, do których warto zajrzeć – jeśli nie z zakupami to po to, żeby zapoznać się z ofertą, poczytać działy dotyczące technologii wytwarzania serów, czy pogrzebać w przepisach.

Zapraszam!

 Gdzie kupić podpuszczkę i kultury bakterii w Polsce?

1. Allegro – chyba najbardziej oczywisty wybór dla każdego chętnego do przygotowania domowego sera. Na Allegro można kupić podpuszczkę, chlorek wapna, chusty serowarskie – wybór jednak nie jest duży, warto też zwracać uwagę na termin ważności podpuszczki. Na Allegro nie spotkałam się z kulturami bakterii.

Poniżej polecę Wam dwie firmy z dużym zaopatrzeniem, gdzie spokojnie można zrobić pierwsze zakupy.

2. Agrovis: 

Pierwsza z firm to Agrovis – nie prowadzą jednak regularnego sklepu i trzeba przejść przez „wstępną mailową weryfikację – rozmowę ze sprzedawcą”, który zdecyduje, czy chce Wam sprzedać sprzęt czy nie :-) Z tego co zrozumiałam, polityka firmy jest taka, że chcą być pewni, że klient nie zostanie bez porady technologicznej i że umie w prawidłowy sposób obchodzić się ze sprzętem, bakteriami etc.

Zdecydowanie warto zdobyć zaufanie Agrovisu (jakkolwiek to brzmi;-)), ponieważ są to także świetni dostawcy kultur bakterii (w dobrej cenie, dużej gamie i w dobrej ilości) i jeśli będziecie chcieli robić sery dojrzewające, po prostu będziecie tych kultur potrzebować (ale o tym innym razem). Kultury bakterii wysyłają razem z dokumentacją.

Edycja: dostałam mail od przedstawiciela firmy Agrovis, który wyjaśnił, że obsługują wszystkich klientów, chcą tylko wiedzieć, do czego używa danych bakterii. Tak więc można śmiało pisać i zamawiać!

3. G&A Pabis:

Drugą firmą, którą mogę polecić jest firma G&A Pabis – na Allegro jest tylko część oferty, trzeba napisać w tej sprawie do sprzedawcy – jest bardzo miły, kontaktowy i pomocny. Duży wybór foremek, chust – cena bakterii nieco wyższa niż w Agrovisie, mniejsza gramatura, bez dokumentacji.

4. Piwodziej.pl

Głównie piwo;), jednak jako jedyny znany mi sklep mają podpuszczkę naturalną (cielęcą) w małych ilościach. Do tego duży wybór foremek – mają też krajak do sera.

 

Zagraniczne sklepy do których warto zajrzeć

Jeśli mieszkacie w U.K albo w USA macie dostęp do świetnych sklepów serowarskich z przyjazną i  profesjonalną obsługą (nikt nie weryfikuje klientów;)) oraz powalającym asortymentem. Kontaktowałam się z wieloma sprzedawcami i za każdym razem byłam zaskoczona życzliwym kontaktem i super pozytywnym stosunkiem do klienta. Zdecydowanie, warto przeglądać strony zagranicznych sklepów – często mają rozbudowane działy „Pytania i odpowiedzi” czy przepisy.

Z sklepów w zagranicznych mogę polecić:

  • The Beverage People – nie tylko serowarstwo: sprzedają też materiały związane z innym domowym przetwórstwem
  • New England Cheesemaking Supply Company – chyba jeden z najbardziej znanych sklepów serowarskich na świecie. Olbrzymi asortyment, mnóstwo porad, przepisów i informacji. Polecam zajrzeć!
  • Orchard Dairy – brytyjski sklep, bardzo duży wybór oraz przyjazna pomoc techniczna.
  • CheesemakingShop – kolejne brytyjskie źródło zaopatrzenia. Potrzebujecie domowego pasteryzatora albo prasy serowarskiej? Proszę bardzo:-)
  • Ebay.com – myślę, że na e-bay także znaleźlibyście sporo ciekawych sklepów z zaopatrzeniem! Osobiście mogę polecić sklep ebay Cheese and yogurt making, gdzie kupiłam termometr serowarski.

 

Ogólne zasady zamawiania kultur bakterii i innych zakupów serowarskich:

Zamawiając kultury bakterii koniecznie poproście, żeby fiolki były opisane – jeśli nie będą, doklejcie sobie sami etykietki. Wiecie jak to jest – kiedy zakupy przyjdą Wam do domu, identyfikacja szczepów nie sprawi Wam problemów, ale po paru tygodniach, będziecie zachodzić w głowę, co macie w zamrażarce :-)

Z doświadczenia wiem, że nie sprawdzają się nadruki ani napisy flamastrem – bardzo szybko się zacierają i stają się nieczytelne. Zapiszcie sobie całą nazwę danej kultury – nie jakieś tam cyferki czy skróty. Dobrze też jest schować sobie np. w notesie lub w książce kucharskiej (schować? Przypiąć, napisać, przykleić!) małą tabelkę: z jednej strony całą nazwę handlową danej kultury, z drugiej dokładny opis jakie szczepy bakterii zawiera – przyda się Wam nie raz!

Kupując foremki pytajcie o cenę foremki i wieczka, ponieważ często wyceniane są osobno. Generalnie wiecie, zawsze dobrze jest porównać ceny:-)

Nie bójcie się pytać o datę ważności i sposób przechowywania!

Pamiętajcie! Dobry sprzedawca to nie tylko ktoś, kto ma duży wybór sprzętu, ale ktoś, kto będzie w stanie Wam rzetelnie doradzić i służyć doświadczeniem. Do sprzedawcy powinniście móc się zwrócić ze swoim problemem czy w razie niejasności np. co do dawkowania – dobry sprzedawca jest Waszą pierwszą linią pomocy!

 

Moje pierwsze zakupy serowarskie – co powinienem/powinnam kupić?

No dobrze, nakręciliście się na produkcję sera w domu, chcecie zrobić zakupy za jednym zamachem.  Powiem szczerze, że nie zawsze warto zaopatrywać się we wszytko u jednej osoby – trzeba po prostu poszukać i popatrzeć co się nam opłaca.

Co warto kupić?

  • podpuszczkę: osobiście używam podpuszczki mikrobiologicznej (koagulantu mikrobiologicznego – patrz post o podpuszczce https://klaudynahebda.pl/podpuszczka-2/). Lubię podpuszczkę w płynie. Moim zdaniem więcej niż 50 ml nie będzie Wam potrzebne.
  • kultury bakterii – wystarczą małe fiolki. Polecam zakupy kultur w Agrovisie, mają dobry stosunek jakości do ceny i wysyłają kultury razem z dokumentacją {patrz post o kulturach bakterii}
  • chlorek wapna – czasem dodawany jako gratis (gratisowo dostałam go od sklepu S&A Pabis). Potrzebny, jeśli będziecie pasteryzować mleko lub korzystać z mleka pasteryzowanego {patrz – nadchodzący post o dodatkach do wyrobów sera}
  • foremkę z wieczkiem – ja mam okrągła formę reblochon

Wydaje mi się, że na początek, powinno wystarczyć :-) Oczywiście, można pokusić się o inne extra bajery w stylu porządna chusta serowarska, wosk do woskowania sera, etc. Jednak myślę, że w te rzeczy można zaopatrzać się z czasem, a za zaoszczędzone (ekhm,ekhm,w moim wypadku wydane;)) pieniądze, lepiej kupić garnek z grubym dnem czy coś takiego.

To tyle, co dziś chciałam Wam przekazać – mam nadzieję, że post będzie dla Was przydatny!

Jeśli znacie inne metody zaopatrzenia, dajcie znać:)