Naturalny sposób na przeziębienie – syrop ziołowy!

oxymel-7139

Dzień dobry!

Jako pokazują wszechobecne reklamy tabletek na przeziębienie i grypę, sezon przeziębieniowy nadchodzi wielkimi krokami (a to dopiero rozgrzewka!).

Dlatego też, chciałam Wam dzisiaj pokazać pierwszy post tego typu w Ziołowym Zakątku: naturalny sposób na przeziębienie a jeszcze lepiej – podniesienie odporności.

Będziemy robić specyficzny rodzaj syropu – tak zwany oxymel: syrop będący połączeniem wyciągu z roślin podnoszących odporność i działających antybakteryjnie oraz miodu.

Bardzo prosty w przygotowaniu, większość składników mamy w kuchennej szafce i co najważniejsze: działa!

Zapraszam!

ps. zanim zaczniecie, polecam zapoznać się z zasadami dotyczącymi ziół w Ziołowym Zakątku: syrop jest robiony z bezpiecznych składników, ale jeśli jesteście na coś uczuleni, wiadomo: pomińcie.

Naturalny sposób na przeziębienie i podniesienie odporności: robimy syrop!
 

Naturalny sposób na podniesienie odporności.

Wiadomo, jeśli choroba zaatakuje, trudno się obronić i często pozostają nam lekarstwa. Można jednak pomóc podnieść sobie odporność za pomocą kilku remediów, które wykorzystamy w naszym syropie.

Zanim do nich przejdę podkreślę, że ten rodzaj syropu jest robiony z minimalną obróbką cieplną, co oznacza, że zachowuje maksimum właściwości! Dodatkowo, można go sobie spersonalizować: podrzucę Wam kilka pomysłów!

W syropie wykorzystany następujące składniki:

  • cebula: bardzo bardzo mocne działanie antybakteryjne
  • czosnek: działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • pietruszka: mnóstwo witaminy C! I co najważniejsze: znosi ten uporczywy zapach czosnku!
  • chrzan: wzmacniający odporność, poprawiający trawienie, antybakteryjny
  • imbir: rozgrzewający, antybakteryjny
  • laska cynamonu: cynamon ma bardzo mocne właściwości antybakteryjne, rozgrzewające, poprawiające trawienie
  • chilli:działanie rozgrzewające (ze względu na kapsaicynę) oraz poprawiające trawienie

Jak widzicie, w syropie znajduje się dość pokaźne kombo, ale powiem Wam, że jest całkiem niezły w smaku:)

oxymel-7082

Domowy syrop: inne składniki wzmacniające odporność:

Podczas przygotowania syropu przyszło mi do głowy kilka ciekawych składników, które można dodać do wyciągu:

  • korzeń łopianiu: poprawiający trawienie. Zdrowy układ trawienny jest podstawą systemu odpornościowego (dużo o tym mogliby powiedzieć chociażby lekarze diagnozujący wedle Tradycyjnej Medycyny Chińskiej czy Ajurvedy, w medycynie zachodniej właśnie ze względu na układ trawienny łykamy probiotyk)
  • korzeń żeń-szenia: słynny ze swoich właściwości wzmacniających i rozgrzewających (tradycyjnie jest uznawany za lek na praktycznie wszystko;), bardzo dobrze tolerowany przez większość osób). Można kupić go w sklepach zielarskich. Ja nie znoszę niestety smaku żeń szenia, więc pomijam:)
  • rokitnik: super ze względu na witaminę C. Owoce są bardzo kwaśne, ale jeśli tylko macie pod ręką: polecam! Można dodać już do gotowego syropu, powinien fajnie komponować się z miodem
  • pokrzywa: bogate źródło mikroelementów, można jeszcze znaleźć dobre pokrzywy na skoszonych łąkach czy trawnikach:)
  • rozmaryn: super właściwości antybakteryjne, będziemy z nim robić coś ciekawego jeszcze
  • anyż: antybakteryjny, dobry na górne drogi oddechowe

oxymel-7145

Czy ten syrop nadaje się dla dzieci?

Jak wynika ze składu powyżej: nie ma w nim niczego, czego dzieci nie mogą spożywać, chyba, że są uczulone na dany składnik (np. na miód) – ewentualnie zmniejszyłabym ilość lub zrezygnowałabym z chilli, ponieważ nie jest lubiane przez dzieci.

Wiadomo, jesteście Rodzicami i najlepiej wiecie, co tolerują Wasze dzieci, zaś co nie – niemniej jednak syrop jest przygotowany ze składników używanych w tradycyjnej kuchni oraz ziołolecznictwie. Nie namawiam Was, ale swojemu dziecku bym dała:)

Jak dawkować?

Ja zamierzam brać co najmniej łyżkę dziennie od samego rana, kiedy tylko syrop będzie gotowy:). Tego typu syropy przy pierwszych objawach dawkuje się po co najmniej 3-4 łyżki dziennie.

Zaczynamy?

oxymel-7143

Naturalny sposób na podniesienie odporności – domowy syrop.

Składniki:

/ilość jest przybliżona, można modyfikować/

  • jedna duża cebula, posiekana
  • pół pęczka pietruszki, posiekanej
  • kawałek imbiru (około 3 centymetry) pokrojony na kawałki
  • kawałek korzenia chrzanu (około 7cm), pokrojony na kawałki
  • spora papryczka chilli
  • 1-2 laski cynamonu (można dodać też anyż w gwiazdkach, jeśli lubcie smak)
  • 3 ząbki czosnku (jak chcecie, możecie zaszaleć i dać całą główkę, ale wtedy jednak syrop nie będzie się nadawał do picia rano i wychodzenia do ludzi;))
  • ocet jabłkowy lub ocet winny do zalania- około 300 ml.

Uwaga:  najlepszy będzie ocet domowej roboty (ja użyłam octu herbacianego z kombuczy, tutaj możecie zobaczyć jak zrobić ocet jabłkowy). Taki ocet jest aktywny mikrobiologicznie i zachowuje pełnię właściwości (min. odkażających i regulujących trawienie).

Jeśli nie macie dostępu, warto kupić jakiś ocet bio – o ile są dostępne tzw octy „surowe” (chociaż z drugiej strony jeśli jest zapasteryzowany to nie warto przepłacać, dobroczynne bakterie i tak są wybite).

Oczywiście, lepiej kupić ocet w zwykłym, spożywczym sklepie (jeśli nie macie dostępu/czasu na powyższe opcje) niż wcale nie zrobić syropu.

W fazie drugiej:

od 1/4 do 1/2 kubka miodu

Wykonanie:

Faza pierwsza:

Wszystkie składniki syropu grubo kroimy, wkładamy do wyparzonego słoiczka (nakrętka też powinna być wyparzona). Zalewamy je octem tak,żeby kompletnie pokrył wszystkie zioła.

Słoiczek zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 3 tygodnie: co jakiś czas potrząsamy słoiczkiem. Ważne, żeby octu było więcej i żeby przykrywał nasze składniki.

Faza druga:

Po trzech tygodniach przecedzamy ocet (najłatwiej przez gazę), dokładnie wyciskamy zawartość.

Łączymy ocet z miodem.

Uwaga: jeśli miód będzie bardzo gęsty albo skrystalizowany, można wlać ocet i miód do miseczki, ustawić miseczkę w kąpieli wodnej i podgrzewać pod przykryciem do temperatury około 40 stopni (na malutkim ogniu) – wtedy miód delikatnie się stopi i połączy z octem, nie tracąc swoich właściwości.

Syrop przelewamy do wyparzonej buteleczki, podpisujemy. Trzymamy w lodówce (teoretycznie powinien wytrzymać kilka miesięcy). Żeby coś zadziałało, trzeba stosować go regularnie, co najmniej łyżeczkę na dzień.

W związku z pytaniem o trwałość:

Teoretycznie oxymel jeśli nie zawiera wody, ma bardzo długą trwałość (tyle, że np. olejki eteryczne z imbiru mogą się ulotnić i takie tam). Jeśli chcemy zużyć w przeciągu paru miesięcy, wystarczy trzymać w szafce. Jeśli chcemy np. zachować go wiosnę, to trzymałabym jednak w lodówce na wszelki wypadek i potem wyciągnęła do bezpośredniego spożycia(lekko podgrzała, jeśli ulegnie krystalizacji).

Dodatkowo sam ocet jest całkiem smaczny, można zastosować go jako dressing do sałatek:)

Smacznego i zdrowej jesieni!

naturalny sposób na przeziębienie

 

ps. podobają się Wam wpisy tego typu? Chcecie więcej na Ziołowym Zakątku (np. coś o propolisie albo sposobie na marznące nogi?:)).

  • GosiaK

    A czy mógłby mi ktoś napisać jaki to powinno mieć smak? Mój specyfik stał ok 4 tygodnie i zastanawiam się czy się nie zepsuł bo dość mocno szczypie w gardło.

  • Oliwia

    Czy można dodać ostropest plamisty?Dziękuję raz jeszcze:-)

    • Możezs, ale na ile tam dostaniesz jakieś właściwości to już inna sprawa;). Tylko sobie zmiel.

  • Oliwia

    Witam. Mam ocet jabłkowy domowy,przechowywany w piwnicy w butelkach, po pół roku zrobił się niewielki osad,czy taki ocet się nadaje? Dziękuję

  • sangria

    Nie wiem czy to efekt stosowania syropu,ale moje dziecko przestalo tak czesto chorowac :-) Teraz zaczelam tez podawac go mojemu rocznemu synowi,ktory pije go nawet chetnie. I mam nadzieje, ze i u niego efekt tez przyniesie. Dziekuje za przepis,jestem zachwycona. Wlasnie przygotowuje kolejna porcje. Pozdrawiam i zdrowia wszystkim zycze

  • Właśnie przecedziłam i wymieszałam z miodem. Strasznie rzadkie wyszło, miałam nadzieję na bardziej gęstą konsystencję. Smak znośny, choć liczyłam na coś lepszego ;)

    • To dodaj więcej miodu:) To jest oxymel nie zwykły syrop, jeśli chcesz gęsty to wtedy cukrowy, min. 60% cukru:)

  • Ja od tygodnia mam nastawione ,ale dodalam jeszcze owoce rokitnika,czekam na efekt koncowy ,dziekuje i pozdrawiam:)

  • Kate

    Właśnie nastawiłam i nie mogę się doczekać efektu końcowego :) Będę nim raczyła całą moją rodzinkę.

  • Bozena Garbacz powodzenia!

  • jestem zauroczona tym przepisem,w sobote przystepuje do zrobienia tego syropku dla moich wnukow ,dziekuje:)

  • Jak wygląda ten syrop, gdy jest już gotowy?

  • Inka

    Mój ulubiony blog :) super dziewczyna z taka wiedzą i pomysłami na dobre zdrówko ;)podziwiam i zaglądam tu bardzo często ten przepis też świetny ..też nie cierpię żeń-szenia :)
    pozdrawiam

  • Andżela

    Klaudyna, a można to wszystko zalać miodem (zamiast octu)? Czy ten ocet musi być?

    • Klaudyna

      Musi, bo on jest tutaj menstruum, rozpuszczalnikiem. Możesz zmniejszyć ilość.

  • To do dzieła, pozdrawiam

  • majka

    pytam.,bo wlasnie widzialam w necie rozne przepisy na mikstury czosnkowo-miodowo i tam jest tylko miod woda cytryna czosnek,myslslam ze w Twoim przeisie tez tak mozna.Powiedz mi jescze chcialam zrobic syrop ziolowy i tam w skaldzie ejst macierzanka-czy moge ja zastapic tymiankiem?dla mnie pachna podobnie

  • majka

    a mozna bez octu? z samym miodem?

    • Klaudyna

      Raczej nie wyekstrahujesz samym miodem, niestety..

  • Aga

    Planuję zrobić dla mojej czterolatki, ale na razie czekam, aż mi się ocet zrobi :) Mam też takie pytanie: a co z dziką różą i goździkami? Dzika róża jest bogata w wit.C a goździki posiadają działanie antyseptyczne. Można dodać? Jeżeli tak to jaką ilość?

    • Klaudyna

      Można, daj na oko;)

  • Ania

    Zrobiłam syrop wczesną jesienią, przeszliśmy też w dużym stopniu na makrobiotykę i…mój syn miał tylko raz zapalenie oskrzeli (chorował wcześniej ok. 5-6 razy w sezonie) a ja ani razu nie byłam chora!!! Dzięki za przepis:-) Pozdrawiam.

    • Bardzo się cieszę, że pomógł:) Ja też nie miałam tej zimy zapalenia oskrzeli ,aczkolwiek troszkę przychorowałam

  • Hej, odwiedzilas kiedys Ciechanowiec? Jest tam muzeum im. K. Kluka, jeden z bardziej znanych zielarzy, przyrodnikow. Ogrod ks. Kluka jest nadal czynny, jest tam wiekszosc odmian roslin, ktore badal. Mozesz tez poprosic o bardzo naukowy tour na temat jego dzialalnosci. Jest tez mala zielarnia produkujaca nalewki wg. jego receptur. Polecam :)

  • Nickola

    Świetny syrop:)

    Jeśli jednak chcesz naprawdę uodpornić się na przeziębienie

    Kliknij Tutaj
    http://bit.ly/GPFg8L

  • Ania

    Zrobilam sobie tez syrop, nie jest zbyt smaczny hehe, troche czuc ten ocet ale i tak mam zamiar go pic!!!
    Mam tylko takie pytanie, czy taki syrop na bazie octu jablkowego moze byc stosowany przez kobiety starajace sie o dziecko??? Sam o. jablkowy jest odradzanay kobietom w ciazy a jak jest z tym syropem???
    Dziekuje za odp.

    • Starające się tzn. w ciąży w pierwszym trymestrze czy chcące zajść? Jeśli chcące to nie widzę przeciwskazań:) Generalnie nie wiem dlaczego nie poleca się octu jabłkoego kobietom w ciąży, bo nigdy się tym specjalnie nie interesowałam: możesz mi napisać?:)

  • SYROP

    WITAM PANI KLUDYNO OD JAKIEGOS CZASU SLEDZE PANI BLOGA UWIELBIAM WSZYSTKO CO NATURALNE I BEZ CHEMII MA PANI OGROMNA WIEDZE I DOBRZE JA WYKORZYSTUJE TWORZAC PRZEPISY I RADY:)
    ZROBILAM SYROP NA PRZEZIEBIENIE Z OCTU JABLKOWEGO WCZORAJ WLALAM MIDO I PRZECEDZILAM WYCISKAJAC PRZEZ GAZE MAM DWA SLOIKI PACHNIE SFERMENTOWANYMI WARZYWAMI HEEH TO NORMALANE CHYBA CO? JEST DOSC OSTRY.OD WCZORAJ PIJEMY Z MEZEM AKURAT LAPIE GO PRZEZIEBIENIE I MNIE TEZ,JESTESMY BIEGACZAMI A TERAZ BARDZO LATOW O CHOROBE..
    ZROBILAM TEZ KREM NATURALNY,DODODLAM OLEJ Z PESTEK WINOGRON,SMARUJE TWARZ ,NIE UCZULA I JEST SUPER NAWILZAJACY. DZIEKUJE
    POZDRAWIAM
    KASIA-BIEGACZKA Z ROGOŹNA WLKP

    • Nie powinien pachnieć sfermentowanymi warzywami, mój tylko octem no i czosnkiem i imbirem:) Jeśli ukisiłaś syrop to w sumie nic się nie stało moim zdaniem, ja bym jadłą;) Super się cieszę,że krem podpasował!

  • Dorota

    Hej, a ja mam pytanie w kwestii ilości octu co do przykrycia wszystkich składników.
    Otóż składniki w moim słoiku były zalane do wierzchu ale wysunęła się w górę papryczka chili, jak potrząsłam imbir i zawsze jakiś kawałek czegoś wystawał ponad poziom octu. Czy jest to coś bardzo złego? Dodam, że słoik był hermetycznie zamknięty – typowy wek pod gumkę. Czy mogę więc go wymieszać z miodem i pić z czystym sumieniem, czy może lepiej nie ryzykować? Szkoda mi trochę bo tyle czekałam na jego zrobienie. Proszę o szybką odpowiedź.
    Zniecierpliwiona Zainteresowana.

    • Jak nic nie spleśniało to pij:) Chodzi tylko o to,żeby nie zapleśniało:)

  • Kasia

    Zrobiłam syrop wg przepisu, wszystkie ilości składników jak należy ale dodałam ocet ze sklepu (winny monini 7,1%). Mimo, iż dodałam prawie 3/4 szklanki miodu lipowego to syrop jest potwornie octowy, osobiście nie jestem w stanie go wypić. Widzę w komentarzach, że problemem może być stężenie octu. Czy coś można z tym jeszcze zrobić czy zacząć od nowa ze słabszym octem? A jak tak, to jak mocny powinien być ocet?
    Z góry dziękuję za poradę :)

    • Dziewczyny, to tylko kwestia rodzaju octu, pisałam o tym w poście. Ja mogę wypić swój bez dodatku miodu zupełnie:) Może dałyście ocet który jest bardzo mocno skondensowany (np. Kamis wymaga rozpuszczenia). Nie przejmuj się, dodaj wody do roztworu i poczekaj aż się wymiesza:)

  • Aldona

    Mam pytanie. Robiłam syrop na przeziębienie, ale nie miałam laski cynamonu. Dodałam więc sproszkowany. Cynamon osadza się na dnie. Czy przecedzając mam wstrząsnąć by syrop był brązowy, czy cymamon odcedzić z resztą?

    • A ile dałaś tego cynamonu? Ja bym chyba przecedziła, tak będzie najłatwiej – cynamon może być piekący:)

      • Aldona

        Cynamonu dałam 1/3, może połowę paczki (sypałam na oko). W paczce było 15g. Odcedziłam wczoraj i połączyłam z miodem. Dzisiaj chciałam zażyć i ze zdziwieniem stwierdziłam, że syrop się ‚ciągnie’, nie da się go nabrać na łyżeczkę. Wlałam trochę do kieliszka na lekarstwa. Czy to tak ma być czy coś źle zrobiłam? Wcześniej w czasie potrząsania też mi się wydawało, że coś tam się ciągnie.

        • Aldona

          Robiłam też sos śliwkowy, co prawda na bazie powideł, bo akurat śliwek nie miałam. Wyszedł pyszny, aż była kłótnia w rodzinie, kto wylizuje garnuszek.

  • j

    Świetnie się zapowiada ten syrop, dzisiaj robię:) A można dodać do niego suszone czarne porzeczki?

  • widziałam to w DD tvn i od razu dostałam telefon od mamy : „Karola! może chociaż to Cię wyleczy! Idę na targ i robię syrop” :) mam nadzieję, że pomoże, bo póki co od miesiąca mam wieczne przeziębienie.
    Pozdrawiam gorąco! :)

    • Pozdrowienia!
      Będę jeszcze robić nalewkę z propolisu:)

  • Iwona

    Mam pytanko, czy można dodac cytrynę? Bardzo mi tu pasuje, a nie wiem, czy nie ma przeciwskazań. Pozdrawiam :)

    • Pewnie! Byleby była ekologiczna albo bez skórki (bo jakimś badziewem to konserwują)

  • Mona

    Obejrzałam przez przypadek w Dzien Dobry TVN, dziś odszukałam Twojego bloga zainteresowana właśnie syropem na przeziębienie. Jestem zachwycona Twoim blogiem, jutro kupuje wszystkie składniki i zabieram się do roboty. Wiem jak takie mikstury działają, sama jestem miłośniczką naturalnych metod, leczę siebie i swoje dziecko dietą, kaszami, naparem z imbiru itp. Syrop bardzo mnie zaintrygował i zamierzam wypróbować. Szkoda tylko że trzeba czekać 3 tygodnie :-)

    • Dziękuję za miłe słowa!
      Akurat infuzji za bardzo nie da się przyspieszyć, ale można zrobić od razu więcej:)

  • Syrop nastawiony , dziękuję za przepis :)

  • Fantastyczny ten syrop , parę dni temu został nastawiony , zawsze miałam problemy z odpornością , na początku przetestuję go na sobie i mężu , a następnie będę wzmacniać dzieci . Dziękuję za przepis i proszę o więcej np. na zimne nogi i ręce . Pozdrawiam .

  • AB

    Właśnie robię ocet jabłkowy. Podobno taki domowy ma ok 3%, kupny ma ok 6%. Czy trzeba go rozcieńczać do 3% przy robieniu syropu ? I jak sprawdzić jak mocny ocet mi wyszedł ?

    • Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia:) Co do procentów, to wydaje mi się, że ilość procentów zależy od czasu fermentacji – kupne też są różne, np. Kamisa trzeba rozcieńczać..

  • Artykuł naprawdę bardzo wartościowy. Sam z przyjemnością przeczytam coś o zimnych nogach i propolisie (ostatnio dostałem od kolegi pszczelarza pudełko kitu przczelego i chce je po prostu zalać spirytusem, ale może jest jakiś orginalniejszy sposób ) :-) pozdrawiam

  • AB

    Czy można zrobić oxymel z pędów sosny ?

    • Ale teraz czy z majowych? Moim zdaniem nie ma przeciwskazań (z majowych, teraz to już chyba nic nie mają, może trochę olejków eterycznych), aczkolwiek pewnie nie wszystkie substancje się „Wyciągną” :)

  • Sylvia

    Jestem pod wrażeniem wpadłam tu ot tak, i już zostanę. Co do syropu , pamiętam Buni syrop z cebuli i cukru i był to najlepszy syrop, no ale duch czasu pozwala na modyfikację receptury. Jeszcze miksturę pamiętam z czosnku miodu i cytryny – łycha dziennie obowiązkowa… i odporność lwa morskiego :)
    pozdrawiam!

  • Marta

    Muszę przyznać że ten post wyjątkowo mi się spodobał. Sama chętnie zrobię taki syrop:) Pozdrawiam

  • Halina Banasiewicz

    Dzisiaj kupuje składniki, jakich nie mam, reszta w ogrodzie jest, wykonuje i zażywać będziemy, mam półtora-roczne wnuki, słabo u Nich z odpornością, poczytałam dzieciom można dawać, takim małym też? Bo zamierzam dla Nich też zrobić.. Pozdrawiam..

    • Takim malutkim to nie wiem, Ty wiesz najlepiej co one jedzą: bo jak np. nie jedzą czosnku, miodu, imbiru to mogą mieć teoretycznie problemy trawienne. Jak byłam małym dzieckiem Babcia mi robiła syrop z cebuli i cukru i dobrze tolerowałam – myślę,że jako Babcia musisz sama zadecydować, ja nie jestem farmaceutką:)

  • Świeca

    Coś na zimne stopy bardzo prosimy :) I na dłonie jeśli się da – zaczyna się okres kiedy moje ręce myślą że są na Antarktydzie bez rękawic…

  • Nimrodel

    No własnie – to ile tego cynamonu? Jest podany w przepisie 2 razy…

    • Nimrodel

      upps – sorki juz widze odpowiedź

    • Wszystko jedno, jedną albo dwie:)

  • Magdalena Ka Che szczerze mówiąc, na zapalenie strun to trhcę może być za słabe, chyba że wspomagająco – zrobiłabym syrop z hyzopem bardziej i jeśli mogę Ci polecić jak będziesz cieprieć na nadmiar gotówki: http://www.youngliving.com/en_US/products/essential-oils/blends/thieves-essential-oil (ja mam w zimie często zapalenie oskrzeli albo rozpoczęcie zapalenia oskrzeli co kończy się napadami astmy i te olejki mi dużo pomagają).

  • Fajny pomysł. Spróbuję. Coś ostatnio kiepsko u mnie z odpornością.
    Ale czy syrop nie skrystalizuje się gdy będzie w lodówce?

    • Generalnie w lodówce radzę przechowywać jako alternatywę dla pasteryzacji czyli np. jak chesz go zrobić teraz i używać np. za pół roku , wtedy sobie spokojnie możesz odgrząć – na bieżąco nie ma takiej potrzeby. Teoretycznie taki syrop powinien mieć trwałość bardzo, bardzo długą i bez chłodzenia (bo nie ma w nim wody), ale to tak na wszelki wypadek, gdyby coś się do niego dostało,co nie powinno tam być. Dopiszę do postu, dzięki!

  • Ciekawy pomysł – muszę wypróbować. Choć chili muszę pominąć. I nie wiem czym zastąpić miód – moja rodzinka niestety na większość miodów jest uczulona (każdy na inny miód:-( )

    • Szczerze mówiąc miód jest tutaj ważny ze względu n właściwości antybakteryjne – jeśli potrzebujesz słodkiego nośnika smaku, to może syrop klonowy?

  • lucyna

    Ile wlasciwie tego cynamonu 1 laska czy trzy bo w przepisie podalas go dwa razy?

    • Wszystko jedno, jedną albo dwie laski:)

  • hajduczek

    Pewnie, że się podobał i chcę więcej! Zwłaszcza sposób na marznące stopy (na razie radzę sobie przy pomocy odrobiny koniaku, ale wolałabym poznać inną metodę…)
    A ta piękna jarzębina to tylko dla ubarwienia zdjęcia? Szkoda:-((

  • Zrobię, mam w domu wszystkie składniki (nawet ocet z kambuczy … ) :)

  • Magdalena Ka Che

    dziala na zapalenie strun?

  • Asia

    Podobał się. Chcemy. :-)

  • Fajny pomysl