Podpuszczka, kultury bakterii – gdzie kupić?

Dzień dobry,

W ramach cyklu Zrób sobie ser! chciałam poświęcić trochę miejsca na to, gdzie może zaopatrywać się domowy serowar, zwłaszcza w Polsce.  W naszym kraju pomysł robienia sera w domu nie jest zbyt rozwinięty i wiele firm nie zaopatruje drobnych klientów detalicznych, którzy chcą sobie przetworzyć parę litrów mleka.

Na szczęście jest możliwe zakupienie koniecznego sprzętu, podpuszczki czy kultur bakterii – nadal nie jest to aż taki wybór jak w sklepach zachodnich (na pocieszenie dodam, że ceny za to są niższe;-)), jednak można znaleźć większość potrzebnych nam składników :-)

W tym poście napiszę Wam więc u jakich sprzedawców w Polsce kupowałam podpuszczkę czy kultury bakterii  i których sprzedawców polecam- jeśli macie namiar na kogoś, kogo można dodać do listy, dajcie znać!

Znajdziecie także listę sklepów zagranicznych, do których warto zajrzeć – jeśli nie z zakupami to po to, żeby zapoznać się z ofertą, poczytać działy dotyczące technologii wytwarzania serów, czy pogrzebać w przepisach.

Zapraszam!

 Gdzie kupić podpuszczkę i kultury bakterii w Polsce.

1. Allegro – chyba najbardziej oczywisty wybór dla każdego chętnego do przygotowania domowego sera. Na Allegro można kupić podpuszczkę, chlorek wapna, chusty serowarskie – wybór jednak nie jest duży, warto też zwracać uwagę na termin ważności podpuszczki. Na Allegro nie spotkałam się z kulturami bakterii.

Poniżej polecę Wam dwie firmy z dużym zaopatrzeniem, gdzie spokojnie można zrobić pierwsze zakupy.

2. Agrovis: 

Pierwsza z firm to Agrovis – nie prowadzą jednak regularnego sklepu i trzeba przejść przez „wstępną mailową weryfikację – rozmowę ze sprzedawcą”, który zdecyduje, czy chce Wam sprzedać sprzęt czy nie :-) Z tego co zrozumiałam, polityka firmy jest taka, że chcą być pewni, że klient nie zostanie bez porady technologicznej i że umie w prawidłowy sposób obchodzić się ze sprzętem, bakteriami etc.

Zdecydowanie warto zdobyć zaufanie Agrovisu (jakkolwiek to brzmi;-)), ponieważ są to także świetni dostawcy kultur bakterii (w dobrej cenie, dużej gamie i w dobrej ilości) i jeśli będziecie chcieli robić sery dojrzewające, po prostu będziecie tych kultur potrzebować (ale o tym innym razem). Kultury bakterii wysyłają razem z dokumentacją.

Edycja: dostałam mail od przedstawiciela firmy Agrovis, który wyjaśnił, że obsługują wszystkich klientów, chcą tylko wiedzieć, do czego używa danych bakterii. Tak więc można śmiało pisać i zamawiać!

3. G&A Pabis:

Drugą firmą, którą mogę polecić jest firma G&A Pabis – na Allegro jest tylko część oferty, trzeba napisać w tej sprawie do sprzedawcy – jest bardzo miły, kontaktowy i pomocny. Duży wybór foremek, chust – cena bakterii nieco wyższa niż w Agrovisie, mniejsza gramatura, bez dokumentacji.

4. Piwodziej.pl

Głównie piwo;), jednak jako jedyny znany mi sklep mają podpuszczkę naturalną (cielęcą) w małych ilościach. Do tego duży wybór foremek – mają też krajak do sera.

Zagraniczne sklepy do których warto zajrzeć

Jeśli mieszkacie w U.K albo w USA macie dostęp do świetnych sklepów serowarskich z przyjazną i  profesjonalną obsługą (nikt nie weryfikuje klientów;)) oraz powalającym asortymentem. Kontaktowałam się z wieloma sprzedawcami i za każdym razem byłam zaskoczona życzliwym kontaktem i super pozytywnym stosunkiem do klienta. Zdecydowanie, warto przeglądać strony zagranicznych sklepów – często mają rozbudowane działy „Pytania i odpowiedzi” czy przepisy.

Z sklepów w zagranicznych mogę polecić:

  • The Beverage People – nie tylko serowarstwo: sprzedają też materiały związane z innym domowym przetwórstwem
  • New England Cheesemaking Supply Company – chyba jeden z najbardziej znanych sklepów serowarskich na świecie. Olbrzymi asortyment, mnóstwo porad, przepisów i informacji. Polecam zajrzeć!
  • Orchard Dairy – brytyjski sklep, bardzo duży wybór oraz przyjazna pomoc techniczna.
  • CheesemakingShop – kolejne brytyjskie źródło zaopatrzenia. Potrzebujecie domowego pasteryzatora albo prasy serowarskiej? Proszę bardzo:-)
  • Ebay.com – myślę, że na e-bay także znaleźlibyście sporo ciekawych sklepów z zaopatrzeniem! Osobiście mogę polecić sklep ebay Cheese and yogurt making, gdzie kupiłam termometr serowarski.

Ogólne zasady zamawiania kultur bakterii i innych zakupów serowarskich:

Zamawiając kultury bakterii koniecznie poproście, żeby fiolki były opisane – jeśli nie będą, doklejcie sobie sami etykietki. Wiecie jak to jest – kiedy zakupy przyjdą Wam do domu, identyfikacja szczepów nie sprawi Wam problemów, ale po paru tygodniach, będziecie zachodzić w głowę, co macie w zamrażarce :-)

Z doświadczenia wiem, że nie sprawdzają się nadruki ani napisy flamastrem – bardzo szybko się zacierają i stają się nieczytelne. Zapiszcie sobie całą nazwę danej kultury – nie jakieś tam cyferki czy skróty. Dobrze też jest schować sobie np. w notesie lub w książce kucharskiej (schować? Przypiąć, napisać, przykleić!) małą tabelkę: z jednej strony całą nazwę handlową danej kultury, z drugiej dokładny opis jakie szczepy bakterii zawiera – przyda się Wam nie raz!

Kupując foremki pytajcie o cenę foremki i wieczka, ponieważ często wyceniane są osobno. Generalnie wiecie, zawsze dobrze jest porównać ceny:-)

Nie bójcie się pytać o datę ważności i sposób przechowywania!

Pamiętajcie! Dobry sprzedawca to nie tylko ktoś, kto ma duży wybór sprzętu, ale ktoś, kto będzie w stanie Wam rzetelnie doradzić i służyć doświadczeniem. Do sprzedawcy powinniście móc się zwrócić ze swoim problemem czy w razie niejasności np. co do dawkowania – dobry sprzedawca jest Waszą pierwszą linią pomocy!

Moje pierwsze zakupy serowarskie – co powinienem/powinnam kupić?

No dobrze, nakręciliście się na produkcję sera w domu, chcecie zrobić zakupy za jednym zamachem.  Powiem szczerze, że nie zawsze warto zaopatrywać się we wszytko u jednej osoby – trzeba po prostu poszukać i popatrzeć co się nam opłaca.

Co warto kupić?

  • podpuszczkę: osobiście używam podpuszczki mikrobiologicznej (koagulantu mikrobiologicznego – patrz post o podpuszczce). Lubię podpuszczkę w płynie. Moim zdaniem więcej niż 50 ml nie będzie Wam potrzebne.
  • kultury bakterii – wystarczą małe fiolki. Polecam zakupy kultur w Agrovisie, mają dobry stosunek jakości do ceny i wysyłają kultury razem z dokumentacją {patrz post o kulturach bakterii}
  • chlorek wapna – czasem dodawany jako gratis (gratisowo dostałam go od sklepu S&A Pabis). Potrzebny, jeśli będziecie pasteryzować mleko lub korzystać z mleka pasteryzowanego {patrz – nadchodzący post o dodatkach do wyrobów sera}
  • foremkę z wieczkiem – ja mam okrągła formę reblochon

Wydaje mi się, że na początek, powinno wystarczyć :-) Oczywiście, można pokusić się o inne extra bajery w stylu porządna chusta serowarska, wosk do woskowania sera, etc. Jednak myślę, że w te rzeczy można zaopatrzać się z czasem, a za zaoszczędzone (ekhm,ekhm,w moim wypadku wydane;)) pieniądze, lepiej kupić garnek z grubym dnem czy coś takiego.

To tyle, co dziś chciałam Wam przekazać – mam nadzieję, że post będzie dla Was przydatny!

Jeśli znacie inne metody zaopatrzenia, dajcie znać:)

 

  • MAJA

    Witam,
    Przeczytałam Twój post dot.podpuszczki.Polecanych jest tam 3 sprzedawców.Weszłam na te strony, aby zakupić podpuszczkę, bakterie i chlorek,ale mam problem z wyborem.
    Czytałam,że polecasz podpuszczkę nie tą cielęcą, tylko tą drugą wegetariańską.Nie ma u tych sprzedawców konkretnie napisane,że jest to np.ta wegetariańska.Jest tyle różnych,że nie mam pojęcia którą kupić.Z bakteriami podobnie, nie mam pojęcia które wybrać,chlorek też nie wiem gdzie zakupić.
    Czy mogłabyś mi konkretnie polecić, które produkty kupić.Zaczynam od zera,więc jest mi trudno wybrać.

    • Klaudyna

      Przepraszam, jestem w podrozy odpowiem jak wroce.

    • MAJA

      Proszę mi jeszcze podpowiedzieć jakie formy będą przydatne dla mnie na początek?
      Chcę zacząć od zwykłych twarożków i może potem zrobić ser dojrzewający.
      Czytałam,że używa Pani okrągłej formy reblochon.Do jakiego sera ona się nadaje?
      Chciałabym ją zakupić,ale znalazłam tylko taką :http://www.mniammniam.com/sklep/s/forma%20reblochon/.
      Nie wiem czy to taka,której Pani uzywa,ale ta jest chyba bez przykrywki i jest wydaje mi się,że duża.
      Proszę mi wybaczyć te szczegółowe pytanie,ale jestem nowicjuszką w tym temacie.
      Od jakiegoś czasu mam kozy i dopiero zaczynam przygodę z serem.

  • Eathor

    Chlorek wapnia, nie wapna ;) Wapno to właśnie nazwa chlorku wapnia.

    • Słuszna uwaga, dziękuję!

  • Marios

    Po wakacjach na Cyprze zakochałem się w serze o nazwie Haloumi, który jest produkowany w tym kraju a w polsce można go kupić za około 100zł / kg w Almie. Szukam cały czas dokładnego przepisu na ten ser ale wszystko co znajduje to strony anglojęzyczne. Rozumiem proces produkcyjny ale nie mam zielonego pojęcia jakiej podpuszczki użyć do tego sera. Czy mleko musi być prosto od gospodarza, czy nadaje się także to ze sklepu? Znalazłem taką stronę http://www.cheesemaking.com/Halloumi.html ale mój angielski nie jest na tyle dobry aby być pewnym, że rozumiem każdy krok produkcji tego sera. Ten ser jest niesamowity i mógłbym go jeść codziennie, w smaku bardzo podobny jest do oscypka :)

  • eu

    robisz sery owcze lub kozie? raczej jestem gościem w kuchni, nie wiem czy by wyszedł… no i może sprzedajesz serek? jak tak to bym wolala kupić ;) …. no a jest skrócony, KRÓTKI, latwy przepis bez śledzenia tego wszystkiegi, oglądania i czytania>??? bo mnie to przestrasza, przytlacza i odpycha, że tyle aż… rzadko coś robię, ale jak już to szukam przepis prosty i krótki i szybciutki….

  • thig

    skad kupilas forme do prasowania serow? z ktorego sklepu?

    • Akurat tę kupiłąm w Agrovisie,ale ma też Piwodziej z tego co wiem.

  • Twoje posty są bardzo przydatne … już kilkukrotnie miałam zamqwiać podpuszczkę …ale nie byłąm pewna tej z allegro …teraz wiem, ze zamówię i zacznę od sera korycińskiego:). Ja wiem, ze to taki zapewne podstawowy,a le od czegoś zacząć trzeba:)