Pigwówka – nalewka z pigwy.

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:



Dzień dobry,

Niedawno opowiadałam Wam o pigwie, dziś chciałam Wam pokazać jak przygotowuję nalewkę z pigwy – pigwówkę. Jeśli ktoś śledzi mojego bloga wie, że nalewki z pigwy używam bardzo często, jako aromatyzującego środka do gotowania i pieczenia – jest to coś czym często podkręcam dania.

Nalewka z pigwy – pigwówka
Właśnie rozpoczął się sezon pigwowy i nie darowałabym sobie, gdyby pigwówki w moim kuchennym arsenale :-) Rok temu przygotowywałam pigwówkę min. z dodatkiem osnówki gałki muszkatołowej, tego zaś roku jako sekretnego składnika dodałam liści jadalnego geranium (tzw. „anginki”, „cytronelli”), która ma piękny, cytrynowy smak.. teraz pomyślałam,że pigwówka z trawą cytrynową to byłoby coś!

Po przygotowaniu nastawu, zalałam go pół litra wódki weselnej i dodałam dwie chochelki wody z przygotowania gruszkowych p0wideł (o których innym razem). Czuję,że będzie się działo!:-)

Wszystkich zainteresowanych pigwówką, zapraszam do zapoznania się z podstawowym przepisem na pigwówkę, oraz oczywiście, do eksperymentów!

Miłego dnia!