Dereniówka – szlachetna nalewka z derenia.

nalewka-dereniowa-6715

Dzień dobry,

Wczoraj pisałam Wam o dereniu jadalnym, dzisiaj chciałam zaprosić Was na dereniówkę. Wiem, że zarzekałam się, że nigdy-przenigdy-w-tym-roku nie przyrządzę już nalewki, jednak dereniówki – zwanej też królową nalewek – nie mogłam sobie odmówić.

Dereniówka jest kojarzona z tradycjami szlacheckimi – przygotowywano ją jako przysmak w kuchniach dworskich i pałacowych (owoce derenia często zbierano z pobliskiego parku), stąd też jest nalewką typowo “staropolską”.

Można znaleść wiele przepisów na dereniówkę: jedne podają dodatek miodu, inne brązowego cukru, jeszcze inne – suszonych jagód leśnych.

Dzisiaj podam Wam wersję, według której ja robię nalewkę: będzie to przepis za “Dziką kuchnią” Łukasza Łuczaja. Na końcu wpisu dodam Wam także kilka linków, gdzie możecie znaleźć alternatywne sposoby na przygotowanie tej wybornej, słodko-cierpko-kwaskowatej nalewki, tak, abyście mogli sami ocenić, który najbardziej Wam odpowiada!

Zapraszam!

Dereniówka – nalewka z derenia
 

 

Jaki dereń na dereniówkę?

Tutaj pisałam więcej o owocach derenia. Dodam,że do nalewki powinny być jak najbardziej dojrzałe – ja derenia kupowałam, więc nie miałam większego wyboru: ręcznie wybrałam te, które moim zdaniem były aż takie “przejrzewające”.

Hieronim Błażejak, mój nalewkowy guru, pisze, że do nalewki dereniowej najlepsze są owoce, które same spadły już z krzewu (trzeba rozłożyć pod krzewem płachtę i wystarczy wtedy zbierać owoce) i dodatkowo leżały pod nim jeszcze ze dwa dni. Jak pisze w Zachęcie do szuki nalewek:

“Wtedy owoce uwolnią własną, fantastyczną słodycz, intensywny aromat i silne garbniki”.

Nie wybrzydzałam, ponieważ owoce kupowałam na rynku, jednak jeśli macie swojego derenia – warto pokombinować!

nalewka-dereniowa-6703

Dereniówka, różne sposoby.

Dereniówkę robi się na cukrze lub na miodzie. Czasem dodaje się do niej suszonej borówki, spotkałam się też z dodatkiem śliwek.

Generalnie, dereniówkę przygotowuje się na alkoholu około 70% (w mojej recepturze mamy spirytus 96% pół na pół z wódką40%).

Receptura, którą Wam pokażę należy do tych “szybszych” (np. Błażejak postuluje, żeby macerować derenia w spirytusie przez rok!). Znawcy twierdzą, że nalewka z derenia zyskuje na szlachetności pod długim dojrzewaniu (bagatela 5 lat, najlepiej 10), ale każdy wie, jak to jest w praktyce z nalewkami:)

Zapraszam!

Dereniówka – nalewka z derenia.

/ja przygotowywałam swoją dereniówkę z połowy porcji/

Składniki:

  • 500 g dojrzałych lub przejrzałych owoców derenia (można dać nawet więcej, tyle, ile zmieści się w słoiku z alkoholem)
  • 250 ml spirytusu 96%
  • 250 ml wódki 40%
  • [lub zamiast powyższych – pół litra spirytusu nalewkowego 70%]
  • 300 – 500 g cukru (w zależności od upodobań – ja będę używać 350 g, mam dość słodkie owoce)

Wykonanie:

Bierzemy dojrzałe owoce derenia i miażdżymy je lub nakłuwamy,żeby wypuściły więcej soku. Nie drylujemy (na szczęście!:)), dajemy owoc w całości.

[tak, wiem, nie widać tego na filmie, ale przeszkodził mi kot]

Owoce wsypujemy do wyparzonego słoika, zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy. Pozostawiamy na miesiąc w ciepłym miejscu, co jakiś czas potrząsając.

Po tym czasie przecedzamy naszą nalewkę.

Do jednego słoika zlewamy sok z alkoholem, do drugiego – owoce. Na razie słoik z alkoholem zostawiamy w spokoju.

Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy słój z owocami np. gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Co jakiś czas potrząsamy owocami – wypuszczą taki cukrowy syrop.

Przecedzamy owoce z syropem cukrowym – zlewamy sam syrop (w sumie nie wiem, czy owoce jeszcze siędo czegoś nadadzą, raczej zostaną same pestki z odrobiną miąższu) – najlepiej zrobić to przez gazę i dokładnie odcisnąć owoce.

Syrop mieszamy z alkoholem z drugiego słoika i odstawiamy do sklarowania na co najmniej tydzień (tyle przepis – ja trzymałabym co najmniej miesiąc).

Po tym czasie przesączamy alkohol przez filtr (np. filtr do kawy) do szczelnych butelek i odstawiamy na co najmniej 6 miesięcy, najlepiej rok (a jeszcze lepiej kilka lat, ale wiadomo ,że raczej się tyle nie dotrwa;-)).

Degustujemy najlepiej, zupełnie jak w szlacheckim dworku, na radosnej biesiadzie w towarzystwie wszelakich mięsiw ;-)

Smacznego!

 nalewka-dereniowa-6721

 ps. obiecane inne receptury na dereniówkę: dereniówka z suszonymi jagodami, dereniówka z miodem, a tutaj zestawienie przeróżnych przepisów na dereniówkę.  Do wyboru, do koloru!

Tags from the story
, ,