Spis treści
Dzień dobry!
Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszego dnia jesieni i równonocy jesiennej!
Jako, że nie będzie lepszej okazji, chciałam Ci dzisiaj przypomnieć o cyklu „Owoce jesieni”. W jego ramach zbieramy to, co oferuje nam natura (nie wiesz jak? przeczytaj post Zbierz Sobie Owoce Jesieni!) i oczywiście przetwarzamy na różne sposoby!
Cykl zaczął się skromnie, ale rozrósł się strojnie, tak jak wczesna jesień i jestem pewna, że znajdziesz tutaj wiele inspiracji!
Kiedy tylko wrócę z kursu zielarskiego, będziemy pracować nadal nad nowymi pomysłami!
Zapraszam serdecznie!
[infobox maintitle=”Owoce jesieni!” subtitle=”tutaj znajdziesz wszystkie wpisy. Klik!” bg=”red” color=”black” opacity=”off” space=”30″ link=”https://klaudynahebda.pl/tag/owoce-jesieni-2/”]
[kliknij w nagłówki, żeby przejść do odpowiedniej sekcji]
Poniżej tylko kilka pomysłów, które możesz eksplorować!
Tego roku będą kolejne!:-)
Pigwa i pomysły na pigwę
Kilka lat temu niedostępny na targach rarytas, obecnie dość łatwo można spotkać ten smaczny owoc. Znajdziesz kilka pomysłów na pigwę, dowiesz się jak rozróżnić pigwę od pigwowca, przygotować tradycyjną pigwową marmoladę membrillo, czy pyszną pieczeń z pigwą.
Bez czarny
Czarny bez w klasycznych i mniej klasycznych odsłonach. Możesz zacząć od poczytania o właściwościach i zastosowaniach czarnego bzu , następnie przygotować kilka fantastycznych przetworów.
Polecam Wam zwłaszcza galaretkę z bzu czarnego.
Rokitnik
Król owoców jesieni, którego kocham wielką miłością i staram się pisać o nim ile mogę:)
- Tutaj przeczytasz o zastosowaniach i właściwościach rokitnika
- Jak obrać rokitnik? Cztery sposoby na obranie rokitnika
- Może zrobisz sobie pyszny miód z rokitnikiem?
- Lub baileys z rokitnikiem? Raz się żyje!
- A może musztardę z rokitnikiem?
Jarzębina
Jarzębina i inne jarzęby są jak najbardziej jadalne! (chociaż osobiście polecam jarząb np. szwedzki).
- Foccacia z jarzębiną – pychota!
- Wszystko o jarzębinach w aspekcie jadalnym – co prawda nie u mnie, ale u prof. Łuczaja czyli informacje najwyższej klasy.
Dzika róża
Cóż to za jesień bez dzikiej róży? Najpierw nazbieramy sobie owoców dzikiej róży.. A potem można trochę pogotować.
- szwedzka zupa z owocami dzikiej róży – uwaga! bez dodatku mąki ziemniaczanej jest jeszcze lepsza, ale trzeba się mocniej naprzecierać:)
- likier z pigwy, dzikiej róży i kaki też jest wyborny. Ale to bliżej listopada.
W cyklu znajdziesz jeszcze inne ciekawe przepisy (na przykład pyszny dżem z bzem). Tego roku poszalejemy sobie z głogiem i z tarniną! Zachęcam Cię do grzebania, czytania i próbowania!
[infobox maintitle=”Owoce jesieni!” subtitle=”tutaj znajdziesz wszystkie wpisy. Klik!” bg=”red” color=”black” opacity=”off” space=”30″ link=”https://klaudynahebda.pl/tag/owoce-jesieni-2/”]
[kliknij w nagłówki, żeby przejść do odpowiedniej sekcji]