Tortilla

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Tortilla wywodzi się z kuchni hiszpańskiej i oznacza dwa rodzaje jedzenia – może być to rodzaj omletu (podobnego do włoskiej frittaty), albo cienkiego placka, który służy jako baza do wielu potraw. Ten drugi rodzaj tortilli jest popularny głównie w kuchni meksykańskiej, gdzie tortille są wytwarzane zarówno z mąki pszennej jak i mąki kukurydzianej.  Tego rodzaju placki służą do przygotowana innych dań np. tacos, burrito czy enchilady.

Tortille mogą być przygotowywane z mąki pszennej lub kukurydziane, przy czym tortille z mąki kukurydzianej mogą różnić się konsystencją, ze względu na użyty surowiec.  W północnej części Meksyku oraz w południowej części USA popularne są tortille pszenne.

Tortille tradycyjnie były wytwarzane ręcznie, jednak od lat60 upowszechniły się mechaniczne prasy.

Tortille można przygotować na różne sposoby – poniżej podaję sprawdzony przepis na bezmięsne quesadilas:

Tortilla – quesadillas :-)

300 g ciasta na tortille
200 g żółtego sera
3 cebule
kilka ostrych papryczek (miałam peperoni marynowane i pastę z chilli)
oliwa

Sos: 2 ostre papryczki (nie miałam, dałam więc pastę z chilli)
puszka pomidorów
czerwona fasola (tak z 1/3 puszki)
cebula
łyżka liści kolendry (opcjonalnie)
łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1/2 cytryny.Tortilla – quesadillas :-)

300 g ciasta na tortille
200 g żółtego sera
3 cebule
kilka ostrych papryczek (miałam peperoni marynowane i pastę z chilli)
oliwa

Sos: 2 ostre papryczki (nie miałam, dałam więc pastę z chilli)
puszka pomidorów
czerwona fasola (tak z 1/3 puszki)
cebula
łyżka liści kolendry (opcjonalnie)
łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1/2 cytryny.

Z ciasta formujemy placuszki o średnicy 10cm (ja tam pokroiłam większe placki na prostokątne kawałki). Ser kroimy w plastry (wydaje mi się, że lepiej zetrzeć) układamy na tortilach. Cebulę i papryczki siekamy, szklimy na oliwie, rozkładamy na połowie placków. Przykładamy drugą połową.Robimy sos:

Papryczki pozbawiamy pestek, siekamy, szklimy z cebulą. Dodajemy pomidory, fasolę i przyprawy. Doprawiamy do smaku, polewamy cytryną i dusimy przez kwadrans.

Qesadillas zapiekamy w piekarniku, gdy ser się rozpuści, polewamy sosem.

Wersja szybsza: 10 sekund w mikrofali:-)