Letnia tarta z truskawkami na migdałowym spodzie.

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

chlodnik-2994

Dzień dobry,

Dzisiaj przygotowałam dla Was bardzo prosty i letni przepis na tartę truskawkową na migdałowym spodzie (tak, czasem robię normalne rzeczy;)).

Tartę przygotowałam w dwóch etapach – najpierw kruchy spód na bazie francuskiej receptury na pate sucree (ciasta kruchego na słodko) z odrobiną mielonych migdałów przygotowałam sobie dzień wcześniej.  Drugiego dnia dołożyłąm do niego chyba najprostsze możliwe nadzienie – bita śmietana z serkiem mascarpone i dorobiną cukru.

Tarta jest rześka w smaku – truskawki nadają jej przyjemnej słodyczy i nutki kwaskowatości. Spód na prawdę czuć migdałami i ten aromat przenika do ubitej śmietanki. Moim zdaniem, strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o letnie desery!

Szczególnie polecam spód: est bardzo przyjemny w konsumpcji, kruchy, ale nie łamiący się, niezbyt twarde i co najważniejsze, z wyczuwalnym, migdałowym posmakiem.

Oczywiście, oprócz truskawek możecie wykorzystać dowolne owoce, na które macie ochotę – efektem jest fajny, prosty deser, w sam raz na lato.

Zapraszam!

chlodnik-3012

Jak zrobić proste ciasto do tarty na słodko – film na YT.

Tarta z truskawkami na migdałowym spodzie.

Migdałowy spód do tarty (super także do innych tart)

/przepis za Paulem Hollywoodem/

Składniki

  • 165 g mąki białej (typ 450/500)
  • 25 g mielonych migdałów
  • 120 g  (12 dag) chłodnego masła, pokrojonego w kostkę o boku około 1 cm, masło powinno być dobrej jakości! (82%)
  • 55 g cukru brązowego
  • jedno jajko w całości

To jest bardzo proste ciasto, które dużo wybacza. Prawidłowo przygotowane jest kruche, nie rozpływa się podczas pieczenia i nie nasiąka .

Kilka uwag technicznych:

  • staramy się,aby ciasto zarabiać w miarę szybko.
  • Migdały można kupić w formie zmielonej, lub zmielić je samodzielnie – polecam mielić już migdały w płatkach (nie są tak tłuste)
  • ciasto chłodzimy minimum przez dwie godziny, można je zostawić na całą noc.
  • jeśli będzie zbyt twarde do rozwałkowania, możemy zostawić je na chwilę na blacie, aby zmiękło (ja niezbyt delikatnie uderzam je kilka razy wałkiem, chociaż wiem, że to nie jest w pisane w kanon sztuki:))
  • teoretycznie pate sucree trzeba rozwałkować na grubość około 3 mm, przełożyć na wałek i w całości ułożyć na blaszcze co tarty – mi czasem ciasto się zrywa, więc robię tak jak moja Mama – rozwałkowuję w miarę cienko, nakładam rękami na tartę i szybko palcami rozmieszczam ciasto na całej powierzchni blaszki i na bokach. Jeśli gdzieś są dziurki, zalepiam je i już.
  • jeśli jest bardzo gorąco, wylepioną ciastem foremkę wkładam jeszcze raz do lodówki, na około 30 minut.

Przygotowanie:

Mąkę i mielone migdały przesiewamy (zwłaszcza migdały, to ważne bo lubią się zlepiać). Wkładamy je do miseczki, dodajemy chłodne masło. Rozcieramy szybko palcami, aż całość będzie mieć konsystencje grubego piasku.

Teraz dodajemy cukier i mieszamy jeszcze przez chwilę, dodajemy jajko i szybko formujemy luźną kulę.
Stolnicę posypujemy odrobiną mąki, wykładamy ciasto i szybko je wyrabiamy – ważne,żeby nie robić tego zbyt długo.

Formujemy kulę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, lub na całą noc.

Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy je na grubość około 3 mm (patrz uwagi techniczne). Wykładamy ciastem foremkę do tarty – spód oraz boki. Nakłuwamy spód widelcem.

Jeśli jest bardzo gorąco, wkładamy całość do lodówki na pół godziny. Jeśli nie, możemy upiec ciasto.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na cieście kładziemy papier do pieczenia, obciążamy go fasolkami albo makaronem.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut „na ślepo”. Po tym czasie usuwamy obciążnik i papier.
Jeśli chcemy, możemy wysmarować spód ciasta rozbełtanym białkiem, co dodatkowo je „uszczelni” (ja tego nie robiłam i było w porządku).

Dopiekamy jeszcze przez około 10 minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione.

Wyciągamy spód i zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis na nadzienie do tarty truskawkowej.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki do ubijania (30 lub 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • 250 – 300 g mascarpone
  • truskawki lub inne ulubione owoce.

Wykonanie:

Bardzo zimną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem. Dodajemy do ubitej śmietanki po łyżce mascarpone i powoli miksujemy mikserem do połączenia składników.

Uwaga! Jeśli macie całe opakowanie mascarpone i lubicie gęste nadzienia, możecie dodać do śmietanki więcej serka (nawet całe opakowanie) – po prostu sprawdzajcie, jaka konsystencja Wam odpowiada.

Wykładamy masę na wcześniej przygotowany spód, dekorujemy truskawkami – dobrze, jeśli truskawek jest dużo, w miły sposób kontrastują z masą.
I to tyle, smacznego!

tarta z truskawkami, tarta truskawkowa