Strudla z bakaliami ( Stollen)

Kategorie:
Podziel się z innymi:

Wstałam trochę wcześniej (chociaż nadal późno) , nadal jednak na tyle wcześnie żeby wyciągnąć z lodówki ciasto na bułki (z przepisu poniżej) i zrobić śniadanie. Mój Pan jeszcze leży, bułeczki pieką się leniwie w piekarniku. Dzieci za oknem zjeżdżają na sankach (szkoda że nie mam jabłuszka, sama by pozjeżdżała) Zjemy takie niedzielne śniadanie, pójdziemy na spacer , dopóki jeszcze nie ma mrozów -20.

Zaczynam myśleć o studiach: czeka na mnie arabski, statystyka, makrosocjologia.. Ten styczeń będzie ciężki. Póki co, na blogu jeszcze świątecznie: nadrabiam zaległości.

Na pierwszą stronę wpada niemiecka strudla (stollen)., niezbyt ciężka, bo drożdżowa, maślana, pełna bakalii moczonych w rumie (pewnie nikt z Was nie ma już ochoty na ciasta. Ja też nie mam, ale przynajmniej za rok będę wiedziała, co upiekłam:-)) Przechowuje się tak jak piernik – szczelnie owinięta w folię im dłużej, tym lepsza.

Przepis pochodzi z Every Cake You Bake
(uwielbiam ten blog za przepiękne zdjęcia! Szczególnie te szerokie kadry.. Mmmm)


Strudla (stollen)

Christstollen/ strucla świąteczna z marcepanem:
200 g rodzynków,
50 g suszonych porzeczek, 50 g suszonych wiśni,100 ml rumu,(ja tam użyłam co było pod ręką: żurawiny, daktyli, suszonych śliwek i gruszek –
A.C)375 g mąki,
42 g świeżych drożdży,
50 g cukru,
100 ml mleka,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 szczypta soli,
po szczypcie mielonego – cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków i kolendry
2 jajka,
175 g masła,
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej,
100 g blanszowanych migdałów,

200 g marcepanudodatkowo –
75 masła,
cukier puderRodzynki, porzeczki i wiśnie zalać rumem i moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc).

Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie w środku. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Zamieszać widelcem i odstawić na 15 minut
Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, przyprawy korzenne, jajka i stopione, ciepłe masło. Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać do czasu, aż ciasto stanie się jednolite i lśniące. Dodać posiekane skórki – pomarańczową i cytrynową, migdały (połowę porcji posiekałam, połowę dodałam w całości) i namoczone w rumie owoce. Jeszcze raz zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (około 30 x 25 cm), na środku umieścić uformowany w wałeczek długości ciasta marcepan i zawinąć wzdłuż dłuższego boku prostokąta tak, aby krawędzie ciasta nie zachodziły na siebie. Ułożyć na blasze i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni, włożyć ciasto, po czym zmniejszyć temperaturę do około 160 stopni. Piec około 50 minut (do suchego patyczka).

Stopić 75 g masła i posmarować nim kilka razy jeszcze ciepły stollen. Posypać grubo cukrem pudrem i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Gotową struclę szczelnie zawinąć i przechowywać w chłodnym miejscu do dwóch tygodni.