Błyskawiczne smoothie ze szpinakiem, pomarańczami i bananami.

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Dzień dobry,

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię śniadaniowe blogi. Wiem jednak, że takiego nie mogłabym prowadzić. Zawsze przed wyjściem z domu staram się zjeść śniadanie, ale często jest to po prostu kawałek bułki i wypite w pośpiechu kilka łyków gorącej herbaty.

Dziś chciałam Wam pokazać coś, co u mnie na blogu często się nie pojawia. Śniadaniową propozycję, którą oczywiście można przygotować nie tylko na śniadanie:  koktajl (smoothie) ze szpinaku, pomarańczy i bananów.  Wszystko posłodzone syropem klonowym (może być też miód). Dodatek szpinaku może brzmieć dziwnie, ale wszystko jest bardzo, bardzo pyszne! Nawet mój Pan, który za zieleniną nie przepada raczej,prosi mnie o dokładkę :)

Nie znam się na dietetyce, ale kulinarna intuicja podpowiada mi, że w w koktajlu są same dobre rzeczy :-) Sezon na pomarańcze jest w pełni więc warto poeksperymentować!

Zapraszam!

Koktajl ze szpinaku, pomarańczy i bananów

na dwie spore porcje:

  • garść szpinaku (uwaga: tutaj pasuje szpinak typu „baby” tj. malutkie listeczki
  • dwie pomarańcze, obrane, pokrojone w kosteczkę
  • 1 – 2 banany
  • szklanka soku pomarańczowego/wody/jogurtu
  • do posłodzenia: syrop klonowy lub miód (syrop klonowy nadaje bardzo charakterystyczny smak.. no, syropu klonowego i polecam właśnie jego użyć).

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na najwyższej prędkości aż osiągną pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku.

Jak możecie zobaczyć, moje nie są zmiksowane zbyt dokładnie. Wcale mi to nie przeszkadza: lubię szpinak:)

Miłego dnia!