
Dzień dobry,
Dwa dni temu było lato, dzisiaj mamy listopad (niestety). Ponieważ jeszcze żyję piękną, letnią pogodą i mam gorącą nadzieję,że jeszcze jej namiastka powróci! Na Ziołowym Zakątku będzie jeszcze kilka wpisów pełnych promieni słońca :-)
Dzisiaj coś bardzo krótkiego i pysznego, coś co długo czekało na swoje miejsce w Zrób sobie ser (bo po co dawać taki łatwy przepis?) – pomysł numer jeden na wykorzystanie ricotty.
Mówię tutaj o nie „ricottcie” , ale Ricottcie pierwszej jakości, przygotowywanej z serwatki – pysznej, lekko orzechowej, którą przygotowałam sobie w zaciszu własnego domu – pamiętacie, jak próbowałam Was przekonać, że jest super?:-)

Do tego kilka składników: grillowane brzoskwinie (tak jeszcze są!), świeża mięta (pamiętacie, że mam różne rodzaje?:-)) i syrop klonowy.
Mała rzecz, a cieszy!
Co możecie zrobić, jeśli akurat macie pod ręką trochę dobrego sera?
Możecie wziąć:
brzoskwinie, wypestkowane
ser ricotta
syrop klonowy
kilka listeczków świeżej mięty
może zielony kardamon, jeśli lubicie?
patelnię grillową
I przygotować:
Brzoskwinie wystarczy zgrillować na patelni (bardzo lubię grillowane owoce: kiedyś grillowałam truskawki, figi też byłyby dobre).
W miseczce wymieszać ricottę z syropem klonowym i miętą.
Podać jeszcze ciepłe brzoskwinie z ricottą.
I to tyle.
Proste i pyszne!

Z dedykacją dla tych, którzy twierdzą,że nie potrafię pisać krótkich postów :-)