Dzień dobry,
Dziś błyskawiczny (ze względu na sesję) post z serii „proste przepisy”.
Zdarza się Wam czasem, że spotykacie się w książce kucharskiej, na blogu, stronie internetowej, ulotce informacyjnej z prostymi przepisami?
Wiecie, prostymi w taki bezczelny sposób: ot, kilka składników, wymieszanych razem. Składniki tworzą jednak świetną kompozycję..
Z przepisami, na które przecież „każdy mógłby wpaść”, ale jednak sami na to nie wpadliśmy.. Dzisiaj właśnie błyskawiczny przepis z tej serii – zastanawiałam się, czy go umieszczać, ale dla mnie był czymś nowym i bardzo łatwym, więc oto jest na blogu!
Dziś bardzo prosty przepis na orientalny ryż z Bali (Nasi Kuning). Banalnie prosty do przygotowania, o ile posiadamy kilka składników: trawę cytrynową, liście limonki kaffir, kurkumę i mleko kokosowe. Otrzymamy delikatnie pachnący ryż o pięknym, złotym kolorze.
ps. jeśli macie ochotę na ryż, może się Wam także spodobać przepis na ryż po indyjsku – jeera rice.
Ryż przygotowany w ten sposób świetne pasuje do dań kuchni orientalnej, ale przyznam szczerze, że nie pogardziłabym miseczką samego.. Myślę, że sam pomysł gotowania ryżu na mleku kokosowym jest ciekawy i warty uwagi – nawet jeśli będzie bez dodatkowych składników aromatyzujących.
Ze względu na moją sesję, dzisiejszy post będzie błyskawiczny i bez gadania. Poza tym, przepis jest prosty, więc nie ma się nad czym rozwodzić. Zapraszam na ryż! Filmik i zdjęcia również były błyskawiczne. Tym razem:-)
Przepis na ryż – film kulinarny. Tutaj link do wersji HD.
Przepis na ryż Nasi Kuning – ryż z Bali:)
za książką Rick Steins Far Eastern Oddysey.
Składniki dla dwóch osób:
[ przepis podstawowy, można modyfikować ;-) ]
- 180 – 200 g ryżu (ja użyłam mieszanki długoziarnistego i dzikiego)
- 150 ml wody
- 100 ml mleka kokosowego (jak na filmie, kilka łyżek)
- trawa cytrynowa – 2 pędy
- liście limonki kaffir – kilka
- kurkuma, według upodobania
- pół łyżeczki soli (ja użyłam soli morskiej, zwykłej trzeba dać nieco mniej)
Najpierw sprawdzamy na opakowaniu jak długo gotuje się nasz ryż (to zależy od typu ryżu).
Ryż gotujemy razem z wodą, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, kurkumą i solą. Można gotować na wolnym ogniu tyle, ile zaleca producent, albo trochę krócej i potem ściągnąć garnek z ognia – ryż sam się dogotuje.
Trawę cytrynową i liście limonki usuwamy przed podaniem.
Smacznego!