Dzień dobry,
Pisałam Wam o tym, jak przygotować zakwas na piwo imbirowe robione tradycyjnym sposobem. Zakwas już dojrzał, stąd też dzisiaj przekazuję Wam dalszą część receptury.
Oczywiście, jeśli nie macie ochoty bawić się w zakwas, możecie skusić się na proste piwo imbirowe z drożdżami lub napój gazowany robiony domowym sposobem.
To, co widzicie na zdjęciu to wrzosy ze szkółki moich rodziców:) Postanowiłam pokazać je w zastępstwie zaczynu imbirowego, ponieważ – jak zobaczycie na filmie, właściwie piwo dopóki nie będzie w pełni nagazowane, nie jest zbyt interesujące:-)
Zapraszam, szczególnie osoby, które ze mną zaczynały robić zakwas!
Piwo imbirowe z zakwasu – druga część.
Składniki:
- zaczyn do piwa imbirowego – odkarmiony co najmniej przez tydzień
- 3.5 litra chłodnej wody (takiej, którą chcemy pić: przefiltrowana lub źródlana lub przegotowana i schłodzona)
- sok z jednej cytryny
- 500 – 560 ml gorącej wody
- 450 g cukru
Dodatkowo: gaza, lejek, butelki plastikowe.
Przygotowanie:
- Do garnka z zimną wodą dodajemy sok z całej cytryny.
- Do garnka z gorącą wodą dodajemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia.
- Dolewamy gorącą wodę z cukrem do zimnej.
- Przecedzamy nasz imbirowy zakwas – najlepiej przez gazę, dociskamy, aby wydobyć jak najwięcej soku (widać to na filmie). Jeśli robiliście zaczyn imbirowy zauważycie, że zmienił kolor na bardziej intensywny.
- Przecedzony zakwas imbirowy dodajemy do wody i mieszamy.
- Teraz bierzemy czyste, plastikowe butelki.
- Napełniamy je wodą i zostawiamy tak około 6cm i zakręcamy. Można wcześniej wypuścić trochę powietrza (tak znieść butelkę), żeby dwutlenek węgla produkowany przez nasze dzikie drożdże miał więcej miejsca.
- Moje butelki wyglądają mniej więcej tak (zdjęcie z telefonu)
- Zostawiamy je w ciepłe miejsce na około 3 dni. Po tym czasie powinny zrobić się twarde.
Jestem aktualnie w Krakowie, ale właśnie dzwoniłam do Mamy i powiedziała, że moje butelki są już twarde i gotowe do otwarcia: nastaw zrobiłam w piątek, dziś jest poniedziałek.
Teraz możemy przelać piwo do ładnych butelek (ale takich do piwa, odpornych na fermentację!), albo włożyć je do lodówki, gdzie fermentacja się spowolni i przechowywać je przez około 7-10 dni. Moim zdaniem najlepiej do ładnych butelek przekładać parę godzin przed podaniem, jeśli chcemy zaimponować gościom:)
Jednak szczerze mówiąc nie wiem, po co tak długo czekać, piwo imbirowe pije się samo praktycznie:)
To tyle – delektujemy się naszym pysznym piwem imbirowym!