Owocowe lody z rozmarynem i imbirem.. nie tylko na upały!:)

 

 

Kto ma ochotę na pyszny deser lodowy? Obłędnie owocowy, soczysty, orzeźwiający, jednym słowem wspomnienie lata! Owoce jagodowe, niewielki dodatek brązowego cukru, odrobinę świeżego rozmarynu i nutka świeżego imbiru. Piszecie się?

To wszystko bez konieczności posiadania maszynki do lodów. Obłędnie owocowe, z niewielkim dodatkiem cukru, możliwe do przygotowania w kilka minut. Dobre zarówno kiedy jest bardzo gorąco jak i na osłodę odrobinę chłodniejsze dni. Nie wiem czy są to prawdziwe lody: raczej coś pomiędzy lodami, semifreddo a smoothie. Ale kto przejmował by się nazwą, skoro są po prostu pyszne?

Przepis pokazała mi mama mojego Pana (pozdrawiam!), nieco go zmodyfikowałam. Lody są przetestowane zarówno na mojej drugiej połówce jak i na koleżankach, więc z czystym sercem polecam (mam nadzieję że one też!:)). Zapraszam serdecznie!

O co dokładnie chodzi? Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Tak prosty, że nie wiem dlaczego nie wpadłam na niego wcześniej. Jedyne czego potrzebujemy, to zamrożonych owoców jagodowych (ja lubię owoce leśne z dodatkiem truskawek), słodkiej śmietany (30%), odrobinka cukru i przyprawy. Wszystko miksujemy za pomocą blendera albo malaksera.


Najfajniejsze jest to, że sami kontrolujemy ilość cukru (naprawdę nie trzeba go wiele, zaś w lodach wiadomo, jest sporo) oraz to, że sami możemy wybrać teksturę, która nam odpowiada. Wolicie twardszą konsysystencję? Dodajcie mniej śmietanki. Bardziej kremową? Troszkę więcej. Jeśli chcecie, możecie włożyć mieszankę na godzinę albo dwie do zamrażarki.

Moim zdaniem najlepiej jest jeść je zaraz po przyrządzeniu: znikają w oka mgnieniu! Na zdjęciach mogą wyglądać nieco jak koktajl mleczny, ale jeśli przygotujecie ten deser, poczujecie kryształki lodu – są na prawdę podobne w smaku do lodów gałkowych. Ale takich pierwszej klasy!

Lody znikają w oka mgnieniu.. 

 


To co, bierzemy się za przygotowanie?
Chciałam tylko dodać, że proporcje są w zupełności orientacyjne. Najlepiej dodać na początku mniej śmietanki, żeby uzyskać konsystencję, która Wam odpowiada. Warto spróbować, doprawić starannie do smaku i w razie potrzeby dodać więcej śmietanki.

Uwaga: jeśli nie dysponujecie robotem kuchennym ale tylko blenderem (tak jak ja), uważajcie, żeby owoce nie były “zamrożone na kość”– w przeciwnym razie możecie stępić ostrze. Ja wkładam owoce na dziesięć sekund do mikrofalówki albo wystawiam na chwilę na parapet. Owoce powinny być pozbawione lodowatego nalotu, ale nadal twarde w środku.

Pyszne lody jagodowe. Z dodatkiem rozmarynu i imbiru.

Składniki (orientacyjnie, patrz: notka powyżej. Szybko nabierzecie wprawy:))

250 g owoców jagodowych (ja używam owoców leśnych, truskawek itp.)
100-200 ml słodkiej śmietanki 30 % ( w zależności od pożądanej konsystencji)
kilka łyżek brązowego cukru, do smaku
drobno posiekane igiełki świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
odrobina świeżo startego imbiru (opcjonalnie).

Owoce jagodowe miksujemy w blenderze, malakserze lub w robocie kuchennym. Kiedy owoce się rozdrobnią dodajemy słodką śmietankę, cukier, przyprawy, miksujemy jeszcze chwilę. Natychmiast podajemy!

Smacznego!