Jak zrobić ocet jabłkowy? [przepis]

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Zobacz jak w bardzo prosty sposób przygotować ocet jabłkowy… i nie tylko, bo wedle tych wskazówek można przygotować każdy ocet winny, z dowolnych owoców (winogron, malin, ananasów itp.).
jabłka
Każdy ocet winny powstaje podczas fermentacji tlenowej. Owoce najpierw fermentują i tworzą delikatny alkohol. Alkohol w kontakcie z powietrzem styka się z bakteriami z rodzaju Acterobacter i drożdżami występującymi w powietrzu z rodzaju Mycoderma Aceti. Bakteria i drożdże zamieniają alkohol na kwas octowy. Ta dam! Powstaje ocet.

Dlaczego warto samemu przygotować ocet jabłkowy?

  • Jest super prosty do zrobienia, smaczny, ekologiczny (jeśli użyjemy ekologicznych owoców).
  • Jest niepasteryzowany, posiada pełnię właściwości.
  • Kontrolujemy proces wytwarzania, ma taką kwaśność jaką sobie życzymy.
  • Możemy do jego przyrządzenia wykorzystać niepotrzebne resztki, np. ogryzki, obierki jabłek.

Ocet jabłkowy – jak zrobić?

Składniki:

  • 1.5 litra wody, najlepiej letniej, przegotowanej (chlorowana może zabić bakterie)
  • kilka jabłek całych (eko) – ja dałam 4 (0.75 kg) – lub po prostu skórki z owoców, ogryzki (najwięcej dzikich drożdży jest na skórce)
  • cukier – 0.5 kubka (kubek = ok. 250 ml)  cukru na 1 litr wody
  • duży słoik

Nie ma się co obawiać cukru i tak skonsumują go bakterie w procesie tworzenia alkoholu.  Zamiast cukru można dać miód, ale ocet będzie wolniej fermentował.

Ocet możemy zrobić z dowolnych owoców!

Przygotowanie:

Wodę wlewamy do słoika. Rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy pokrojone owoce, ogryzki, można je dorzucać w miarę zjadania jabłek:)

Przykrywamy słoik gazą (nie chcemy muszek owocówek:)). Jeśli jabłka wystają, trzeba je czymś obciążyć (patrz uwagi poniżej). Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ocet powinien być gotowy po około 2 tygodniach.

Po tym czasie przecedzamy miksturę, przelewamy do buteleczek. Najlepiej przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni: można również lekko go zapasteryzować.

Uwagi techniczne:

  • ilości są orientacyjne, prędkość fermentacji zależy od ilości cukru w owocach, temperatury etc.;
  • słoik powinien być suchy i wyparzony, łyżeczki czyste;
  • jabłka wystarczy umyć w ciepłej wodzie;
  • jabłka zawsze muszą być zanurzone w wodzie! Inaczej mogą zgnić lub spleśnieć! Ja robię tak, że do słoika wkładam szklankę która „dociska” jabłka, żeby nie wypływały na powierzchnię.

Ocet jabłkowy – na co pomaga?

Ocet jabłkowy ma szereg pozytywnych właściwości:

    • tonizuje skórę (nadaje się jako tonik do twarzy, wcierka do skóry głowy – na przykład kiedy mamy problemy z łupieżem etc.),
  • wpływa pozytywnie na trawienie,
  • ma silne działanie odkażające,
  • lekko obniża poziom glukozy,
  • delikatnie przefermentowany i niefiltrowany dobrze działa na florę bakteryjną.

Niektórzy twierdzą, że pomaga schudnąć.


Pisząc post skorzystałam z książki Sandora Katza, The Art of Fermentation.