Zobacz jak w bardzo prosty sposób przygotować ocet jabłkowy… i nie tylko, bo wedle tych wskazówek można przygotować każdy ocet winny, z dowolnych owoców (winogron, malin, ananasów itp.).
Każdy ocet winny powstaje podczas fermentacji tlenowej. Owoce najpierw fermentują i tworzą delikatny alkohol. Alkohol w kontakcie z powietrzem styka się z bakteriami z rodzaju Acterobacter i drożdżami występującymi w powietrzu z rodzaju Mycoderma Aceti. Bakteria i drożdże zamieniają alkohol na kwas octowy. Ta dam! Powstaje ocet.
Dlaczego warto samemu przygotować ocet jabłkowy?
- Jest super prosty do zrobienia, smaczny, ekologiczny (jeśli użyjemy ekologicznych owoców).
- Jest niepasteryzowany, posiada pełnię właściwości.
- Kontrolujemy proces wytwarzania, ma taką kwaśność jaką sobie życzymy.
- Możemy do jego przyrządzenia wykorzystać niepotrzebne resztki, np. ogryzki, obierki jabłek.
Ocet jabłkowy – jak zrobić?
Składniki:
- 1.5 litra wody, najlepiej letniej, przegotowanej (chlorowana może zabić bakterie)
- kilka jabłek całych (eko) – ja dałam 4 (0.75 kg) – lub po prostu skórki z owoców, ogryzki (najwięcej dzikich drożdży jest na skórce)
- cukier – 0.5 kubka (kubek = ok. 250 ml) cukru na 1 litr wody
- duży słoik
Nie ma się co obawiać cukru i tak skonsumują go bakterie w procesie tworzenia alkoholu. Zamiast cukru można dać miód, ale ocet będzie wolniej fermentował.
Ocet możemy zrobić z dowolnych owoców!
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do słoika. Rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy pokrojone owoce, ogryzki, można je dorzucać w miarę zjadania jabłek:)
Przykrywamy słoik gazą (nie chcemy muszek owocówek:)). Jeśli jabłka wystają, trzeba je czymś obciążyć (patrz uwagi poniżej). Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ocet powinien być gotowy po około 2 tygodniach.
Po tym czasie przecedzamy miksturę, przelewamy do buteleczek. Najlepiej przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni: można również lekko go zapasteryzować.
Uwagi techniczne:
- ilości są orientacyjne, prędkość fermentacji zależy od ilości cukru w owocach, temperatury etc.;
- słoik powinien być suchy i wyparzony, łyżeczki czyste;
- jabłka wystarczy umyć w ciepłej wodzie;
- jabłka zawsze muszą być zanurzone w wodzie! Inaczej mogą zgnić lub spleśnieć! Ja robię tak, że do słoika wkładam szklankę która „dociska” jabłka, żeby nie wypływały na powierzchnię.
Ocet jabłkowy – na co pomaga?
Ocet jabłkowy ma szereg pozytywnych właściwości:
-
- tonizuje skórę (nadaje się jako tonik do twarzy, wcierka do skóry głowy – na przykład kiedy mamy problemy z łupieżem etc.),
- wpływa pozytywnie na trawienie,
- ma silne działanie odkażające,
- lekko obniża poziom glukozy,
- delikatnie przefermentowany i niefiltrowany dobrze działa na florę bakteryjną.
Niektórzy twierdzą, że pomaga schudnąć.
Pisząc post skorzystałam z książki Sandora Katza, The Art of Fermentation.