Niedzielny lunch. Faszerowane papryki.


Kiedy jesteśmy razem w Krakowie, zwłaszcza w niedzielę, nie wstajemy zbyt wcześniej. Z reguły traktuję to jako specjalną okazję (zazwyczaj wracam do rodzinnego domu) i staram się przygotować świeże pieczywo na śniadanie. Tym razem stwierdziłam, że pora śniadaniowa dawno minęła i zdecydowałam się na zrobienie szybkiego lunchu. Szybko się przygotowuje, ale warto zastanowić się dwa razy czy aby na pewno nie jesteście głodni: 45 minut pieczenia w piekarniku trochę trwa:)

W każdym razie z piekarnika wyciągnęłam bardzo aromatyczną paprykę z farszem warzywnym i z chrupiącym boczkiem. Wydaje mi się, że boczek można spokojnie pominąć na rzecz wersji wegetariańskiej z mozarellą. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera “Jamie Oliver w domu”.
Autor proponuje podawać paprykę z kulą mozzarelli, jednak moim zdaniem mozzarellę znacznie lepiej włożyć do nadzienia i podawać gorącą.

Papryka pieczona z chilli i pomidorami.

Składniki (4 porjce)

2 strąki czerwonej papryki z ogonkami, przepołowione wzdłuż, oczyszczone z nasion
2 strąki żółtej papryki z ogonkami, przepołowione wzdłuż, oczyszczone z nasion
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
ząbek czosnku obrany, pokrojony na cienkie plasterki
24 pomidorki koktajlowe (zwykłe też mogą być, zwłaszcza, że Krzeszowickie są taakie tanie)
3 świeże czerwone papryczki chilli, w tym 2 pokrojone w krążki, 1 oczyszczona z nasion, drobno posiekana
2 łyżki kaparów (nie lubię, ominęłam)
1 garść czarnych oliwek bez pestek
listki z pęczka bazylii
2 łyżki octu balsamicznego
oliwa z oliwek

Dodatki:
8 plastrów pancetty lub chudego boczku wędzonego
4 kromki chleba (bułki?)
4 kule mozzarelli, porwane na pół (1 na dwie osoby to wystarczająca ilość)
2 garście rukoli

Przepis urozmaiciłam o suszone pomidory i czerwoną cebulę. Generalnie co tam miałam pod ręką:

Rozgrzej piekarnik do 200C. Oprósz połówki papryki solą w środku i na zewnąrz. Ułóż je na blaszce jedną obok drugiej, przekrojoną stroną do góry.

W misce wymieszaj czosnek, pomidory, krążki chilli, kapary, oliwki, bazylię. Przypraw szczyptą soli i pieprzu. Dodaj ocet oraz 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia. Wymieszaj rękami
Napełnij połówki papryki farszem i polej sokiem, który powstał w misce. Można upiec ją od razu jako pyszne danie wegetariańskie albo przykryć połówki papryki wstążkami boczku.

Przykryj blaszkę formą aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20minut. W tym czasie papryka powinna zmieknąć pod wpływam pary. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 20-30min, aż papryka i boczek się przyrumienią.

Opiecz kromki chleba i połóż je na talerzu. Na każdym toście połóż upieczoną paprykę (Hmm, chyba trochę trudno jeść to w tej postaci – A.C). Podawaj z rozerwaną kulą mozzarelli, rukolą oraz odrobiną posiekanego chilli. Oprósz solą i skrop oliwą.