Liczi ( lychee ) – kilka ciekawostek.

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Dzień dobry,

Wczoraj w ramach kreatywnego nudzenia się, wzięłam na fotograficzny warsztat kilka liczi. Liczi bardzo lubię, zwłaszcza za słodkość i soczystość (pomimo,że czasem ciężko się je otwiera:)) i z trudem utrzymałam je do końca sesji fotograficznej :-)Dzisiaj pomyślałam, że w sumie niewiele o tym owocu wiem, więc może będzie dobrze ściągnąć z półki encyklopedię Harada McGee: McGee on Food and Cookingi poczytać troszkę o tym egzotycznym i pysznym owocu!

Poniżej 10 faktów i ciekawostek o liczi:-)Oto garść informacji, jaką znalazłam.
Zapraszam!liczi owoc

liczi

 

10 faktów o liczi

  • Liczi to owoc azjatyckiego drzewa Litchi chinensis, które może dorastać do 25 metrów.
  • Nie wiadomo od jak dawna ludzie cieszą się owocami liczi: źródła chińskie twierdzą, że uprawiano je już 4000 lat temu. Pierwsze europejskie wzmianki o liczi pochodzą z XVI wieku, kiedy hiszpański podróżnik i historyk Juan Gondalez de Menoza chwalił właściwości tej śliwki :-)
  • Jadalny jest oczywiście biały miąższ o kwiatowym zapachu. Zawdzięcza to terpenom (substancjom chemicznym, odpowiedzialnym za zapach – przynajmniej ja tak to rozumiem:))).  Jako ciekawostkę dodam, że w liczi znajdują się podobne terpeny jak w winogronach czy nawet olejku różanym (rose oxicide, geraniol)
  • W Chinach liczi z małymi, nierozwiniętymi pestkami są nazywane „kurze języki” i są cenione ze względu na większą ilość pysznego miąższu.
  • Zerwane z drzewa liczi nie rozwijają dalej swojego smaku (nie dojrzewają tak jak np. awokado), więc jeśli Wasze liczi nie są słodkie, to już słodkie się nie staną.
  • Powszechnym problemem z liczi są małe, brązowe przebarwienia (są też widoczne na moich zdjęciach) – powstają głównie w wyniku przesuszenia lub uszkodzenia przez chłód.
  • Liczi najlepiej przechowywać w luźnym woreczku, w temperaturze pokojowej.
  • Z liczi można przygotowywać różnego rodzaju przetwory, drinki, bywają podawane np. z lodami lub owocami morza. Podobnie do pigwy, posiadają pigment antycyjaninę, która może sprawić, że podczas gotowania miąższ zmieni kolor na różowy.
  • Liczi posiada olbrzymie ilości witaminy C: 72 mg na 100 g liczi. Dziewięć owoców może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie.
  • Liczi jest uprawiane także poza Azją Południowo Wschodnią: dobrze rośnie w Brazylii i Australii.

+ ładnie wygląda na zdjęciach:)
liczi

Lubicie?

ps. pisząc post skorzystałam z angielskiej Wiki oraz McGee on Food and Cooking: An Encyclopedia of Kitchen Science, History and Culture