Łatwe ciasto z oliwą z oliwek + film.

Kategorie:
Podziel się z innymi:
ciastooliwa-85251

Dzień dobry,

Dziś chciałam Was zaprosić na kolejne, po cieście czekoladowym z majonezem, ciasto wedle przepisu z książki Thomasa Kellera Bouchon Bakery.

Tym razem jest to ciasto z dodatkiem oliwy z oliwek. Robi się błyskawicznie: bez pieczenia około 15 minut, z czego większość pracy wykonuje za nas mikser – jeśli macie mikser stacjonarny, to ciasto jest praktycznie bezobsługowe.

Zdecydowanie warte spróbowania: zaledwie kilka składników + najlepsza oliwa z oliwek jaką macie (chodzi głównie o aromat). Ja użyłam oliwy ekologicznej z Incampagna, natomiast można dodać również oliwy zielonej, ciasto będzie miało wtedy zielonkawe zabarwienie.

Jak smakuje?

Coby było jasne: to jest bardzo proste ciasto, więc nie oczekujcie eksplozji wrażeń:-) Ciasto ma genialną konsystencję: jest rozpływające się w ustach, niezbyt sypkie i równocześnie wilgotne. Jak na tak śmieszną ilość pracy: rewelacja!

Najbardziej smakuje mi z mlekiem.

Zapraszam!

 Ciasto z oliwy – film.

 

Zanim zaczniemy, kilka uwag technicznych:

  • według Kellera ciasto powinno piec się 15 minut, jednak ma on jakieś super piekarniki – u mnie było to 25 minut
  • bardzo ważne jest przesianie mąki i odpowiednio długie miksowanie, tak jak w przepisie: ja mam KitchenAid, jeśli używacie miskera ręcznego, być może trzeba będzie miksować troszkę dłużej
  • ciasto jest bardzo leciutkie, delikatne i po prostu szybko znika! Gdybyście jednak nie chcieli go od razu zjeść, Keller proponuje następujący schemat przechowywania: 4 godziny w temperaturze pokojowej, do trzech dni w lodówce, do 2 tygodni w zamrażarce. Krótki czas przechowywania w temperaturze pokojowej prawdopodobnie wynika z chęci utrzymania wilgoci ciasta. Ja trzymałam je po prostu w temperaturze pokojowej i nie straciło wiele:)
  • podaję  w przepisie dwa rodzaje wag: pierwsze to waga jaką używałam, druga to waga proponowana przez Kellera: jeśli macie elektroniczną wagę, możecie się pobawić. Jeśli nie ma wagi podanej w nawiasie oznacza to,że waga u mnie i w oryginale jest taka sama.

Łatwe ciasto z oliwą. 

Składniki:

  • 145 gram mąki
  • pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia (3 gramy)
  • szczypta soli (2 gramy, niedostępnej w Polsce, soli koszernej lub  1 gram soli morskiej)
  • 1 jajko (50g jajek)
  • 160 gram cukru (158 g cukru)
  • 110 gram mleka (113 g mleka)
  • 80 g oliwy z oliwek extra vergine (79 gram oliwy)

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy sól, delikatnie mieszamy.

Jajka razem z cukrem wkładamy do miksera, ucieramy minutę na małej prędkości, aby się połączyły.

Zwiększamy prędkość na średnią (ja ubiłam na 6 w 10 stopniowej skali)  i ubijamy jeszcze 5 minut. Szpatułką zbieramy nadmiar masy ze ścianek miski, ubijamy kolejne 5 minut. Ubijamy do czasu,aż mikstura zgęstnieje i będzie lać się z mieszadeł taką ciągnącą stróżką (nie wiem jak to lepiej wyjaśnić, zobaczcie sobie na filmie).

Mieszamy oliwę z mlekiem. Wlewamy połowę oliwy, miksujemy. Wlewamy połowę suchych składników, miksujemy, wlewamy znów połowę płynu, miksujemy i końcówkę suchych składników.

Wykładamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (u mnie mała foremka podłużna)

Pieczemy do czasu,aż ciasto będzie lekko sprężyste i wykałaczka wbita w środek będzie czysta: u mnie trwało to 25 minut.

Wyciągamy ciasto, czekamy aż ostygnie i podajemy.

Moim zdaniem najlepsze z mlekiem.

Smacznego!

ciastooliwa-8502-2