Kasztany jadalne przepis. Zupa kasztanowo-dyniowa.

[ Ten post  jest częścią cyklu o kasztanach.  Mogą także zainteresować Cię poniższe posty:]

 

Dzień dobry,
Niedawno pisałam o jadalnych kasztanach . Dziś chciałam przedstawić Wam przepis na kasztany jadalne. Postanowiłam ugotować coś, co będzie dość proste do odtworzenia i jednocześnie pozwoli wydobyć z kasztanów ich charakterystyczny smak. Wybór padł na poczciwą zupę dyniową.Wydaje mi się, że pieczone kasztany bardzo fajnie uzupełniają smak dyni. Dodatkowo, zupę podkręciłam sosem Worcestershire.

Przepis jest dość prosty do wykonania i “wybaczający”. Myślę,  że to świetny pomysł dla początkujących, aby przekonali się o tym, jak smakują kasztany jadalne. Kasztany jadalne są bardzo wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów – w tej zupie stanowią ciekawe tło i dodają całości ciekawego, orzechowo-słodkiego posmaku.

Pieczone kasztany napełniają kuchnię ciepłym, przyjaznym zapachem.

Polecam przepis na zimne, jesienne wieczory!

Podstawowy przepis na zupę pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera Jamie’s Great Britain,która, moim skromnym zdaniem, jest jedną z lepszych pozycji jaką popełnił ten autor (może chcecie recenzję?:)) . Znajdziecie w niej nie tylko, zwyczajowo już, piękne zdjęcia, ale także wywiady z właścicielami lokalnych knajp, kuchnię emigrantów i mnóstwo dopracowanych przepisów. Uwielbiam książki Jamiego zwłaszcza za jakość: jest w stanie dostarczyć czytelnikowi materiał bardzo dobrej jakości praktycznie co roku i jak widać, ma ciągle wiele pomysłów (w przeciwieństwie do Gordona Ramsaya, który, teraz postanowił zostać świątecznym klasykiem. Nie wiem dlaczego, ale póki co, nie mam ochoty spędzać świąt z Ramsayem, aczkolwiek lubię jego przepisy:))

Wracając do tematu: przedstawiam przepis na angielską zupę dyniową z kasztanami. W oryginale, Jamie proponował przygotowanie jej na boczku, jednak mi wydaje się, że spokojnie można go pominąć i zrobić wersję wegetariańską (uwaga:  sos Worcestershire nie jest wegetariański!).  Dodatkowo podkręciłam zupę smażąc składniki na klarowanym maśle, dodając łagodne grzyby shitake oraz chilli (przez co zupa jest już mniej “angielska”). Postanowiłam przygotować ją tak jak włoskie  soffritto, czyli gotować warzywa wraz z przyprawami na wolnym ogniu tak długo, aż zmiękną i wydobędzie się z nich cudowny aromat.  Całość udekorowałam prażonymi ziarnami kakao, które nadają całości wytrawny a równocześnie kwaskowaty posmak.

Zupa z kasztanami, jest sycąca i delikatna. Pieczone kasztany dodają jej łagodniej, orzechowo – słodkiej nuty.

Polecam!


Kasztany jadalne przepis : 

Zupa z dynią i pieczonymi kasztanami

inspirowana książką Jamie’s Great Britain

  • kilka kawałków wędzonego boczku (pominęłam)
  • 2 cebule, posiekane
  • około 1kg dyni – miąższ wykrojony i pokrojony na kawałki
  • kilka listków rozmarynu
  • 50 g grzybów shitake, namoczonych wcześniej w gorącej wodzie (można użyć innych grzybów suszonych, ale wtedy zupa będzie miała bardziej wyrazisty smak i zapach)
  • około 1,5 litra wywaru z warzyw lub dobrej jakości  bulionu
  • łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie, jednak polecam!)
  • solidna szczypta chilli w płatkach
  • sól, pieprz do smaku

do smażenia: masło klarowane (lub olej, oliwa z drugiego tłoczenia).

około 500g kasztanów jadalnych (waga przed upieczeniem)

Do podania:

  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki
  • grzanki z ciabatty, podsmażane razem z szałwią
  • ja posypałam także zupę prażonymi ziarnami kakao (opcjonalnie).
  • listki kolendry do udekorowania

Przygotowanie:

Przygotowanie kasztanów:

Nagrzewamy piekarnik do 200C. Kasztany nacinamy ostrym nożem na krzyż (ostrożnie!), wysypujemy do foremki i wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut. Kilkakrotnie uchylamy piekarnik i potrząsamy foremką aby kasztany jednolicie się upiekły. Kasztany są gotowe, kiedy skorupki zaczynają pękać i unosi się znad nich lekko orzechowy zapach.

Kasztany odstawiamy na około 15 minut do przestudzenia i jeszcze ciepłe obieramy ze skorupek. Jeśli kupiliście świeże kasztany, pójdzie szybko i gładko:-) Gdyby któreś orzechy były zczerniałe – odrzucamy je na bok.

Przygotowanie zupy.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule i rozmaryn, czekamy aż cebula zmięknie (około 5 minut). Dorzucamy obrane kasztany i nadal smażymy przez około 5 minut. Dorzucamy resztę składników: grzyby, dynię,  rozmaryn. Gotujemy pod przykryciem, na malutkim ogniu, aż dynia nieco zmięknie (około 15-20 minut). Dolewamy bulion, sos Worcestershire. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed podaniem miksujemy blenderem i dokładnie doprawiamy do smaku.

Zupa będzie słodkawa i nieco “ziemista”, jednak kwaśna śmietana przełamie ten smak.

Podajemy w podgrzanych naczyniach razem ze śmietaną, grzankami, prażonymi ziarnami kakao. Można skropić oliwą. Smacznego!