Kasza gryczana i pietruszka. Hreczniaki.

Chciałam przedstawić Wam dzisiaj prosty przepis na pyszne, wegetariańskie kotleciki zwane hreczniakami. Hreczniaki składają się z kaszy gryczanej, białego sera (twarożku) i dużej ilości pietruszki. Mają ciekawy, zdecydowany smak, są sycące i szybkie w przygotowaniu. Doskonałe z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Podobno jest to charakterystyczna potrawa dla kuchni kresowej.
Przygotowywać nauczyła mnie Babcia, która przepis zaczerpnęła z której z serii “Poradnika domowego”. W każdym razie – bardzo polecam!

Składniki:
25 dag kaszy gryczanej
30dag białego sera ( można kupić biały, gładki twarożek. W domu używamy takiego zrobionego, więc przepuszczamy go przez maszynkę)
2 jajka
łyżka tłuszczu (może być oliwa)
2łyżki posiekanej zieleniny (polecam pietruszkę, duużo pietruszki)
bułka tarta do obtoczenia (niekoniecznie)
pieprz, sól do smaku.

Mieszamy twaróg z kaszą gryczaną (jeśli macie maszynkę do mięsa i czas, można przepuścić przez maszynkę, lub posiekać w blenderze). Dodajemy jajka, łyżkę oliwy, sól, pieprz, pietruszkę.
Mieszamy przygotowaną masę a następnie formujemy z niej małe kotleciki.
Obtaczamy w bułce tartej (niekoniecznie) i smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zrumienią.

Polecam i smacznego!