Dżem z pigwowca. Pigwowiec owoc raju.

Kategorie:
Podziel się z innymi:
Dżem z pigwowca

Dzień dobry,

Niedawno robiłam fondue , wkrótce będę bawić się raclette. Ponieważ chciałam urozmaicić nieco serowe zabawy, postanowiłam przygotować  coś, co będzie ciekawym dodatkiem do zapiekanych serów, mianowicie dżem z pigwowca.

W związku z tym (i nie tylko) chciałam dziś zaproponować Wam marmoladę z pigwowca (z dodatkiem chilli). Wiem, że pigwowiec jest dość popularnym jesiennym owocem – jest nawet nazywany „rajskim jabłuszkiem”  (łatwiej dostać pigwowca niż pigwę) i wiele osób nie wie jak go przyrządzić: na surowo jest bardzo twardy i kwaśny. Pokażę Wam jak sobie z nim poradziłam.  Taka marmolada jest bardzo, bardzo prosta do wykonania, a jej dodatkowym atutem jest to, że nie kupicie jej w sklepie i możecie mieć w swoich zapasach coś pysznego i oryginalnego!

Zapraszam!

[Ten post dotyczy pigwowca. Jeśli zainteresował Was ten temat mogą także spodobać się Wam następujące posty:]

Jak smakuje dżem z pigwowca?

Marmolada z pigwowca jest i będzie kwaskowata. Dodatkowo, dodałam do niej chilli, więc jest przyjemnie rozgrzewająca i orzeźwiająca. Przygotowując marmoladę dokładnie sprawdźcie, czy ilość cukru Wam odpowiada: dla mnie ta podana w przepisie była optymalna, ale każdy ma własne upodobania:-)

Do czego wykorzystać taką marmoladę?

Moje pomysły:

– do smarowania chleba

– do deski serów

– jako dodatek do mięs

– do popołudniowej herbatki

– do przekładania ciast

– do wyjadania prosto ze słoiczka

– [ Wasze pomysły ]

 

Czego potrzeba aby przygotować dżem z pigwowca?

Do przygotowania marmolady z pigwowca potrzebujemy:

  • pigwowca (około kilogram, przed oczyszczeniem z gniazd nasiennych)
  • cukru (około 400g)
  • garnka z grubym dnem i szpatułki do mieszania
  • odrobiny wody, przypraw
  • czasu!

Pigwowiec pod wpływem temperatury zmienia kolor (tak samo zresztą jak pigwa).

Do przepisu dodałam również laskę wanilii, jednak teraz uważam, że było to zbędne: marmolada jest dość kwaskowata i ostra w smaku więc delikatny aromat wanilii umyka.

Długo smażona marmolada z pigwowca ma przepiękny, głęboki kolor:

Dżem z pigwowca

Przepis. Marmolada z pigwowca.

Uwagi techniczne:

  • Pigwowca przygotowuje się do gotowania  bardzo prosto ale uwaga! Jest kwaśny i twardy. Przemrożone owoce są nieco bardziej miękkie i mniej kwaskowate, ale nadal wymagają nakładu pracy.
  • Do krojenia użyjcie naprawdę dobrego noża kuchennego i bądźcie ostrożni, uważajcie na palce!
  • Najlepiej jest przekroić owoc na ćwiartki i z każdej ćwiartki usunąć gniazdo nasienne. Ja robiłam to podważając krótkim nożem białą błonkę pod gniazdem nasiennym – wtedy nasiona schodziły nieomal same.

Uwaga: marmolada na początku będzie dość kwaśna. Wraz z upływem czasu straci nieco  na kwaśności. Przed przelaniem do słoików sprawdźcie proszę czy jest dla Was wystarczająco słodka!

Zimowa marmolada z pigwowca:

[na około trzy słoiki 200 ml]

  • 1 kg owoców pigwowca
  • pół szklanki wody
  • 400 g brązowego cukru (na początek, jeśli wolicie słodsze: dodajcie więcej, ja dodałam całościowo 500g)
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • laska wanilii przekrojona na pół (opcjonalnie)
  • nie próbowałam, ale moim zdaniem, fajnie pasowałby kandyzowany imbir.

Dodatkowo: ostry nóż, garnek z grubym dnem, szpatułka, blender (opcjonalnie)

Owoce pigwowca kroimy na połówki a następnie na ćwiartki. Ostrożnie usuwamy gniazda nasienne (patrz: uwagi techniczne). Ćwiartki pigwowca miksujemy w blenderze (jednak tak, aby masa nie była jednolita, zależy nam na większych kawałkach) lub siekamy drobno nożem. Sam proces siekania w porównaniu z usuwaniem gniazd jest łatwy, przyjemny i pachnący. Powinniście uzyskać około trzech kubków posiekanych owoców.

Wstawiamy patelnię na ogień. Dodajemy pigwowca, zalewamy wodą i gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu, aż pigwowiec puści sok.

Dodajemy cukier i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez około 3 (słownie: trzy) godziny na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.  Dżem będzie gotowy, kiedy zmieni kolor na brązowo-czerwony i będzie zwarty i kleisty. Na początku masa jest żółtawa, potem szara, brunatna, brązowa i w końcu czerwonawa.  To ten stan!

Gratulacje, właśnie masz własną marmoladę z pigwowca!

Smacznego!

Tak wyglądają pigwowce, kiedy są przemrożone:

Owoce pigwowca