Jesienne ciasto gruszkowe z tymiankiem i imbirem.

 

Dzień dobry,

Z okazji pięknej jesieni staram się tak jak mogę korzystać z jesiennej obfitości warzyw i owoców. Tym razem padło na gruszki i to właśnie pod hasłem “gruszki” będzie przebiegał ten weekend w Ziołowym Zakątku :-) Dzisiaj przyjechałam na wieś do Rodziców i zamierzam oprócz cieszenia się delikatnym, jesiennym słońcem, przygotować wiele pyszności, w tym także gruszkowych.

Dziś przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych ciast: szybkie i proste ciasto gruszkowe. Jest to właściwie ciasto “jednogarnkowe”, opierające się na technice “utrzyj, wymieszaj i zamieszaj”. Pierwszy raz przyrządziłam je rok temu (tutaj możecie zobaczyć tamto ciasto z gruszkami) i od tej pory jest żelazną pozycją w jesiennym menu. Przepis jest nie dość że łatwy, to bardzo uniwersalny. Tym razem postanowiłam je nieco podkręcić używając mleka kokosowego, świeżego tymianku, kandyzowanego imbiru oraz ziaren kakao. Dodatkowo do ciasta dodałam prażone migdały.

Efekt? Dość lekkie ciasto, niezbyt słodkie ale z “niespodzianką” w środku i  chrupiącym, karmelizowanym cukrem na wierzchu.  W sam raz na te dni, kiedy nie mamy ochoty bawić się w zbyt długie przesiadywanie w kuchni a z chęcią popilibyśmy coś pysznego szklanką mleka.

Przepis jest bardzo uniwersalny i wiele wybaczy, więc zapraszam do eksperymentów!

Ciasto można modyfikować na wiele sposobów. W tym przepisie wykorzystałam mleczko kokosowe, aby nadać mu dodatkowej wilgotności. Dlaczego akurat mleczko? Po prostu zostało mi trochę, kiedy przygotowywałam zupę dyniową z mlekiem kokosowym. Ot, cała filozofia. Podstawowymi składnikami są gruszki i świeże listki tymianku. Oczywiście, możecie użyć dowolnych przypraw, jednak moim zdaniem tymianek ciekawie komponuje się z migdałami, gruszkami i brązowym cukrem.  Kandyzowany imbir miał za zadanie sprawiać przyjemną niespodziankę podczas jedzenia: dodałam go bardzo mało po to, aby był wyczuwalny tylko w niektórych kęsach ciasta. W końcu to lekkie ciasto gruszkowe, a nie babka świąteczna!

Co do ziaren kakao, użyłam ich głównie dlatego, że są ostatnio składnikiem eksperymentalnym w mojej kuchni. Dodaję kruszone ziarno do wypieków słodkich i wytrawnych, świetnie smakuje z odrobiną jogurtu naturalnego lub jako posypka do zupy dyniowej. Ziarna kakaowca przyjemnie chrupią, mają wytrawny, gorzko-ziemisto-rześki posmak (trudno mi go opisać) i do tego fajnie wyglądają! (W tym poście możecie zobaczyć jak wyglądają ziarna prażonego kakao). Ze względu na moją ostatnią czekoladową kompulsję, postanowiłam dołożyć trochę ziaren do środka i posypać nimi wierzch ciasta.  Wszystko posypałam również odrobiną ziaren i podałam z jogurtem naturalnym domowej roboty.  Planowałam zrobić zdjęcie całego ciasta, ale bardzo szybko zniknęło z foremki i pozostało tylko kilka kawałków.

Aby nie przedłużać: ciasto polecam, nawet tym, którzy nie czują się zbyt pewnie w pieczeniu smakołyków. Pasuje zarówno do kawy, herbaty czy szklanki mleka. Nie jest zbyt słodkie, ale równocześnie posiada chrupiącą skorupkę ze skarmelizowanego brązowego cukru. Przyznam, że spuściłam ciasto z oka na chwilę i nieopatrznie włączyłam grzałkę dolną w  piekarniku, więc ciasto nieco spiekło się od spodu. Mój Pan stwierdził, że dodało mu to takiej “awangardowej goryczki” i raczej nie przeszkadza, jednak Wam nie polecam tak awangardowego potraktowania ciasta :-)

Zapraszam!

Nieco przypalone od spodu (nigdy nie byłam zbyt dobra w pieczeniu ciast), ale nadal pyszne!

 

Ciasto gruszkowe z tymiankiem.

(inspiracja: magazyn Kuchnia)

Składniki:

  • 20-22 dag mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • listeczki oberwane z kilku gałązek tymianku
  • kilka kawałków kandyzowanego imbiru, grubo posiekanych
  • łyżka prażonych ziaren kakao (opcjonalnie)
  • 10dag masła,
  • 30 dag cukru plus 1 łyżka,
  • 3 duże jajka,
  • 150 – 200 ml mleka kokosowego lub 150 ml mleka
  • 1 duża lub dwie mniejsze gruszki, dojrzałe ale twarde
  • 50 g podprażonych na patelni migdałów + 50 g migdałów nie prażonych, do posypania
  • kilka łyżek brązowego cukru, do posypania
  • masło i mąka do formy (lub papier do pieczenia)

Do podania (opcjonalnie)

jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, prażone ziarno kakao.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, strząsając jej nadmiar. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, prażonymi ziarnami kakao oraz tymiankiem. Ucieramy masło z cukrem, nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku, dodając następne dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Dodajemy porcjami mąkę na przemian z mlekiem, ucierając mikserem na niskich obrotach.
Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta razem z prażonymi migdałami. Ciastem wypełniamy tortownicę, wierzch posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok 40 minut.

Smacznego!