Chleb pszenno - żytni, - Klaudyna Hebda Blog

Chleb pszenno – żytni,

Kategorie:
Podziel się z innymi:


Właściwie to jest mój pierwszy chleb pieczony w garnku.
Miał być piękny, wyrośnięty i z dziurkami – jaki wyszedł, każdy widzi, ale mimo tego, był smaczny, posmarowany masłem.
Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków (www.pracowniawypiekow.blogspot.com) i jest bardzo mało skomplikowany. Niestety, nie zawsze wszystko co wyjmuję z piekarnika jest takie, jakie bym sobie życzyła:-)

Może Wam uda się lepszy?

Z uwag do przepisu: przepis cytuję. Nie używałam kostek lodu, za to upiekłam chleb w glinianym garnku. Myślę, że można do niego dodać np,. siemię lniane.

Łatwy chleb pszenno-żytni. Dla zapracowanych.

100 g mąki żytniej (użyłam typ 2000 czyli razowej)
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 gramy świeżych drożdży
250 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin.
Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 230 st C.
Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu.
Wstawić wyrośnięty chleb.
Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.

Smacznego!