Bardzo czekoladowo. Brownies

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Choruję sobie i piszę bloga, nie jest to zbyt wymagające intelektualnie zajęcie, więc czuję się na siłach.
Niestety, zostawiłam baterię do aparatu w domu i zdjęcia dodam w poniedziałek albo we wtorek. Obiecuję Wam naprawdę kuszące zdjęcia. Miała być na nich cała tortownica ciasta, ale uchował się tylko jeden kawałek.
Dzisiaj chciałam napisać o brownies.

Brownie to rodzaj bardzo czekoladowego ciasta, które przygotowuje się bardzo szybko i wkłada się do piekarnika tylko 15-20 minut, tak aby całe nie zdążyło się upiec. Dobre brownie ma mieć w środku czekoladowy mus, być lekko ciągnące. Jest to ciasto, które raczej nie wyrasta, dlatego może kojarzyć się z zakalcami.

Właśnie z tego powodu uważam, że to idealny przepis dla początkujących – jeśli nie wyrośnie, nic się nie stanie, przecież o to chodzi.
Robiłam różne brownie, z białej czekolady, z ciemnej czekolady, orzechowe, przekładane…
Ten przepis pochodzi z książki Jamiego Oliviera”Gotuj ze mną” i jest jednym z prostszych i moim zdaniem smaczniejszych przepisów.
Ciasto bardzo smaczne, należy koniecznie uważać by nie piec za długo oraz użyć dobrej jakości czekolady.

 

Bardzo czekoladowe brownies

Składniki:

250 g masła
200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (70% kakao, ja używam Wedla, ale jak Was stać to możecie zaszaleć z Lindt, swoją drogą w Realu Wedel jest po 2zł sztuka:) )
dowolnie: 150g suszonych wiśni lub suszonej żurawiny (żurawina jest super!)
80g kakao
65g mąki pszennej przesianej ( dobrze jest przesiewać mąkę, ale nie musicie tego robić)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350g cukru pudru
4 duże jajka
dowolnie: skórka z pomarańczy, śmietana do podania (ależ byłoby wtedy kaloryczne~)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180C. Prostokątną foremkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia (może być mała tortownica A.C). W dużej misce ustawionej na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu rozpuść masło z czekoladą i mieszaj do czasu, aż się połączą, tworząc gładką masę. Dodaj orzechy i wiśnie, jeśli ich używasz i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj kakao z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie dodaj do masy czekoladowo-maślanej. Starannie wymieszaj. Wbij jajka i mieszaj do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta.

Wlej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut. Gotowe ciastka nie mogą być zbyt suche, dlatego wykałaczka, którą wbijesz w ciasto, żeby sprawdzić czy jest gotowe, po wyjęciu nie powinna być sucha. Ciasto ma być z wierzchu upieczone a w środku lekko wilgotne.

Po wyjęciu ostudź na kracie kuchennej, następnie wyłóż delikatnie na deskę i podawaj

Smacznego!