Spis treści
Dzień dobry,
Sezon na pokrzywę w pełni (najlepiej zbierać ją wtedy, kiedy nie ma jeszcze kwiatów, pąki są okey), więc chciałam Was zachęcić do przygotowania czegoś dobrego z tą zieleniną. Mieliśmy już chleb pokrzywowy oraz zupę szczawiowo-pokrzywową, dziś zaś zrobimy sobie pyszną tartę z botwinką i pokrzywą!
Będzie to błyskawiczna w przygotowaniu potrawa na bazie ciasta francuskiego. Dodamy do niej botwinkę, zieloną pokrzywę, ser feta oraz odrobinę miodu. Gotowi?
Tarta z botwinką i liśćmi pokrzywy.
Kiedy zobaczyłam przepis na tartę z botwinką u jednej z moich ulubionych blogerek kulinarnych, WhitePlate wiedziałam, że muszę ją zrobić! Kiedyś robiliśmy już podobne zestawienie przy okazji ciasta z botwinką, ale dobrego nigdy za wiele:-)
Postanowiłam dodać tarcie pazura i dołożyć do ciasta zblanszowaną pokrzywę. Taka pokrzywa oczywiście nie parzy – jeśli chcecie zachować jej intensywny, zielony kolor, włóżcie ją po blanszowaniu do bardzo zimnej wody.
Co zrobić z pozostałą po blanszowaniu pokrzyw wodą? Jest to w sumie dobra, pokrzywowa woda, więc nie ma sensu jej marnować. Możecie ją wypić, przepłukać nią włosy albo podlać nią kwiatki.
Łączymy przyjemne z pożytecznym!
I jeszcze jedna kwestia: czy ta tarta jest smaczna? Jest smaczna dla osób, które lubią słodko-słone połączenia. Mamy tutaj buraczki oraz wytrawną fetę. Mi tarta smakuje, mojemu Panu: niekoniecznie. Jeśli ogólnie lubicie takie połączenia, polecam Wam tartę tatin z karmelizowanymi buraczkami.
Do tarty podałam prosty sos czosnkowy z odrobiną oleju z czarnuszki, który moim zdaniem dobrze pasuje do buraczków.
Jeśli jednak lubicie eksperymentować, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać pokrzywy we własnym, autorskim przepisie!
Tarta z botwinką i liśćmi pokrzywy: przepis.
Składniki na tartę:
- spora garść świeżych pokrzyw, im większa tym lepsza (od biedy mogą być suszone)
- świeża botwnika
- 1/2 kostki sera feta
- oliwa lub ulubiony olej (może być np. masło)
- 1 łyżka miodu
- ulubione zioła: u mnie drobno posiekany czosnek oraz tymianek
- sól, pieprz do smaku
- opakowanie ciasta francuskiego
Składniki na sos czosnkowy z czarnuszką (lub bez czarnuszki)
- 1/4 kubka czy tam miseczki dobrego majonezu (majonez domowy najlepszy)
- 3/4 kubka jogurtu naturalnego
- 1-3 ząbki czosnku, sprasowane (tyle, ile lubimy)
- 1 łyżka oleju z czarnuszki (opcjonalnie, dałam, ponieważ mam)
Wykonanie podam już teraz: wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 10 minut.
Przygotowanie tarty z botwinką i pokrzywami.
Rozgrzewamy piekarnik do 200C
Blanszujemy pokrzywy. Jeśli używamy suszonych, możemy pominąć ten krok. Do wrzącej wody wrzucamy nasze pokrzywy i gotujemy przez około 1-2 minuty. U mnie to wystarczyło, ale jeśli nie jesteście pewni, czy już nie parzą (na 99% nie powinny) weźcie listeczek i spróbujcie. Potem będziemy tę pokrzywę jeszcze piec, więc spokojnie, ale ja tam wolę spróbować;) Przekładamy liście pokrzyw do zimnej wody, aby zachowały piękny kolor. Odsączamy rękoma pokrzywę, ja pokroiłam ją jeszcze na mniejsze kawałki, coby nie wyglądała tak groźnie.
Drobno kroimy botwinkę (zwłaszcza buraczki), przekładamy do żaroodpornej miseczki, polewamy oliwą oraz miodem (najlepiej takiej rafinowanej, bo będziemy je podpiekać – masełko czy olej rzepakowy też dadzą radę) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Jeśli buraczki są większe albo pokrojone zbyt długo, trzeba podpiekać nieco dłużej.
Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, zawijamy boki tak, żeby utworzyły „rogi” ciasta. Nakłuwamy widelcem. Ja włożyłam ciasto bez niczego do piekarnika na 7 minut (spód stał się chrupiący: to nic, że trochę wyrósł), ale można pominąć ten krok i po prostu nałożyć nadzienie bezpośrednio.
Na ciasto francuskie nakładamy botwinkę, pokrzywę, ser feta, polewamy jeszcze odrobiną oliwy, dodajemy czosnek i zioła. Pieczemy przez 15 minut.
Podajemy ciepłe, z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Nie, nie poparzy Was:)
Co dalej? Jeśli interesuje Was pokrzywa, zapraszam do postów o pokrzywie (jest wspominana w Ziołowym Zakątku kilkukrotnie, pod różnymi postaciami), może się Wam spodobać też przepis na tartę tatin z karmelizowanymi buraczkami.
Jeśli zaś podoba się Wam ten pomysł na wykorzystanie pokrzywy, podzielcie się nim z innymi!