Wątróbka z cydrem, miodem i winogronami

watrobka-cydr-5190

Dzień dobry,

Witam Cię jesiennie!
Jesienią mam ochotę na proste i sycące potrawy.
Dużo pracuję twórczo oraz manualnie (zapakowanie sporej ilości paczuszek z olejkami wymaga trochę czasu!:)) i dlatego ostatnio mam ochotę na to, co robi się szybko.

Dzisiaj zapraszam Cię na wątróbkę z cydrem, miodem i ostatnimi jesiennymi winogronami (wiesz, winogrona bardzo w tym roku obrodziły!). Robi się niecałe 15 minut i jest naprawdę wyborna!

Jeśli nie masz winogron, możesz zastąpić je np. pestkami granatu, jednak gorąco radzę wybrać się na targ i poszukać naszych polskich, słodko-kwaskowatych, jesiennych winogron (te duże z supermarketu się nie bardzo nadadzą).

Zapraszam!
ps. wpis z podrobami dołączam do cyklu Prawdziwe Jedzenie.

jesienny-ogrod-5926

Wątróbka z cydrem, miodem i winogronami

[jest to zmodyfikowany przepis, który przygotowałam do najnowszego numeru Mojego Gotowania]

Składniki:

  • 300 g dobrej wątróbki drobiowej, opłukanej, pokrojonej na duże kawałki
  •  1 czerwona cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki cydru (może być też czerwone wino)
  • ogrodowe winogrona (opcjonalne, ale polecane – zastąpiłabym je pigwą)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalne ale polecane)
  • szczypta chilli (używam adżiki z Gruzji)
  • porządny tłuszcz do smażenia (ja używam tłuszczu kaczego, może być masło klarowane, olej kokosowy itp)
  • dobry chlebek

 

Przygotowanie:

Rozgrzewasz tłuszcz na średnim ogniu, wrzucasz pokrojone w piórka cebule, smażysz kilka minut, aż się skarmelizują i lekko zmiękną. Dorzucasz teraz wątróbkę i podsmażasz 2-3 minuty. Chodzi o to, żeby się ładnie obsmażyła, ale nie była sucha na wiór.

Dolewasz wino, ocet balsamiczny, miód, dorzucasz tymianek, małą garść słodkich winogron i smażysz jeszcze przez 4-5 minut lub do czasu, aż wino się ładnie zredukuje (trzeba co jakiś czas mieszać) i powstanie apetyczny sosik. Doprawiasz solą, pieprzem i chilli.

Wątróbkę podajesz na ciepło na talerzyku albo na dobrym chlebku – sos można wyjadać z miseczki.

To tyle. Można podawać z resztą cydru albo winka.

Prawda, że łatwe?

watrobka-cydr-5159Podoba Ci się ten post? Podaj dalej

Written By
More from admin

Nawłoć – zastosowanie tego żółtego ziela, które rośnie wszędzie.

Dzień dobry, Kojarzycie nawłoć? Te takie żółte wiechcie, które od sierpnia do...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *