Wątróbka z cydrem, miodem i winogronami

watrobka-cydr-5190

Dzień dobry,

Witam Cię jesiennie!
Jesienią mam ochotę na proste i sycące potrawy.
Dużo pracuję twórczo oraz manualnie (zapakowanie sporej ilości paczuszek z olejkami wymaga trochę czasu!:)) i dlatego ostatnio mam ochotę na to, co robi się szybko.

Dzisiaj zapraszam Cię na wątróbkę z cydrem, miodem i ostatnimi jesiennymi winogronami (wiesz, winogrona bardzo w tym roku obrodziły!). Robi się niecałe 15 minut i jest naprawdę wyborna!

Jeśli nie masz winogron, możesz zastąpić je np. pestkami granatu, jednak gorąco radzę wybrać się na targ i poszukać naszych polskich, słodko-kwaskowatych, jesiennych winogron (te duże z supermarketu się nie bardzo nadadzą).

Zapraszam!
ps. wpis z podrobami dołączam do cyklu Prawdziwe Jedzenie.

jesienny-ogrod-5926

Wątróbka z cydrem, miodem i winogronami

[jest to zmodyfikowany przepis, który przygotowałam do najnowszego numeru Mojego Gotowania]

Składniki:

  • 300 g dobrej wątróbki drobiowej, opłukanej, pokrojonej na duże kawałki
  •  1 czerwona cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki cydru (może być też czerwone wino)
  • ogrodowe winogrona (opcjonalne, ale polecane – zastąpiłabym je pigwą)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalne ale polecane)
  • szczypta chilli (używam adżiki z Gruzji)
  • porządny tłuszcz do smażenia (ja używam tłuszczu kaczego, może być masło klarowane, olej kokosowy itp)
  • dobry chlebek

 

Przygotowanie:

Rozgrzewasz tłuszcz na średnim ogniu, wrzucasz pokrojone w piórka cebule, smażysz kilka minut, aż się skarmelizują i lekko zmiękną. Dorzucasz teraz wątróbkę i podsmażasz 2-3 minuty. Chodzi o to, żeby się ładnie obsmażyła, ale nie była sucha na wiór.

Dolewasz wino, ocet balsamiczny, miód, dorzucasz tymianek, małą garść słodkich winogron i smażysz jeszcze przez 4-5 minut lub do czasu, aż wino się ładnie zredukuje (trzeba co jakiś czas mieszać) i powstanie apetyczny sosik. Doprawiasz solą, pieprzem i chilli.

Wątróbkę podajesz na ciepło na talerzyku albo na dobrym chlebku – sos można wyjadać z miseczki.

To tyle. Można podawać z resztą cydru albo winka.

Prawda, że łatwe?

watrobka-cydr-5159Podoba Ci się ten post? Podaj dalej

  • An Gelika

    cudne, uwielbiam wątróbkę, i połączenia z nią zwiazane. Na pewno wykorzystam ! :)
    http://mojegotowaniemojewypieki.blogspot.com

  • Smakowita Podróż

    Uwielbiam wątróbkę, w życiu nie domyśliłabym się połączyć wątróbkę z winogronami. Muszę wypróbować ten przepis jak najszybciej. chociaż teraz będzie problem z winogronami polskimi

  • Jolanta Szyndlarewicz

    Wygląda obłędnie, zjadłabym taką kanapeczkę z wątróbką:)

  • Anna Ptak

    wygląda przepysznie, na pewno spróbuję bo lubię wątróbkę, świetnie wygląda, tak apetycznie:-)

  • brzmi przesmacznie!

  • Wątróbkę już samą w sobie uwielbiam, a w tej wersji jest dodatkowo jeszcze bardziej apetyczna :)