Sernik kajmakowy urodzinowy

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:
sernik kajmakowy

Dzień dobry,

Wyobraźcie sobie, że chcecie podarować prezent osobie, która jest dla Was bardzo ważna. Równocześnie jednak wiecie, że ta osoba nie lubi otrzymywać prezentów. Nie przywiązuje wagi do rzeczy. W sumie kilka razy kupowaliście książki, ale część z nich wciąż leży niedoczytana na półce. Właściwie, to nie bardzo lubi świętować.  Co robicie?

Ja robię sernik :-) Dziś chciałam wam pokazać, jaki sernik przygotowałam na urodziny mojego Pana – nie jest to zresztą pierwsze ciasto, kiedyś przygotowałam również ciasto mandarynkowe wg. Pierre Herme.

Jest to sernik kajmakowy, na kruchym spodzie z solonych orzeszków. Z pigwówką. Prażonymi migdałami.  Samodzielnie mielonym serem.

Zapraszam!

Dziś chciałam Wam pokazać, jaki sernik przygotowałam na urodziny mojego Pana.

Czytelnicy mojego bloga pewnie wiedzą, że zdecydowanie wolę gotować niż piec – w temacie serników też nie czuję się zbyt pewnie. Zapytałam na Facebooku o jakąś sernikową rekomendację i w przeciągu krótkiego czasu, otrzymałam ich aż kilkanaście! Wygląda na to, że tylko ja robię serniki dość rzadko :-)

Poleciliście więc serniki puszyste i kremowe, kajmakowe i czekoladowe, ze śliwką w czekoladzie i z malinami… wybór był dość trudny! Koniec końców, wybrałam sernik kajmakowy (krówkowy), na spodzie z solonych orzeszków i posypany prażonymi migdałami. Głównie dlatego, że obydwoje lubimy kondensowane mleko i kajmak.

Kawałek sernika kajmakowego..

kawałek sernika kajmakowego

Sernik jest bardzo wyważony w smaku – spód nieco słony, środek niezbyt słodki a wierzch – no cóż, słodkawy :-)

 

Przepis na sernik kajmakowy (krówkowy)

zmodyfikowany przepis  Liski.

Spód:

50 g solonych orzeszków ziemnych

100 g ciastek kruchych (ja użyłam takich owsianych pełnoziarnistych)
2 łyżki  masła
1 łyżka cukru

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja miałam tortownicę 24 cm, więc nie był za wysoki)
Składniki spodu zmielić w malakserze – orzeszki mogą być też dobrze posiekane.
Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.

Masa:

400 g masy kajmakowej/krówkowej (można kupić gotową – w sklepach znajdziemy ją najczęściej tam, gdzie mleko skondensowane i śmietany UHT)
50 g masła
100 g cukru
3 jajka

łyżka pigwówki (opcjonalnie)
600 g sera trzykrotnie mielonego (zmieliłam sama ser pełnotłusty, ale Liska poleca gotowy z Piątnicy)
1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.

Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia – gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:

Polewa:
Pozostałą masę kajmakową (170 g) włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Masa będzie dość płynna, ale to nic.
Można posypać prażonymi płatkami migdałów (prażyłam je na suchej patelni – A.C.)

Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego!

sernik

Ah, zapomniałabym. Wszystkiego najlepszego!

biała róża

ps. macie swój ulubiony sernik?