Chleb z oliwkami, cebulą i kuminem: Światowy Dzień Chleba.

Dzień dobry,

Dziś z okazji Światowego Dnia Chleba, również upiekłam chleb: przyznam,że kiedy rozpoczynałam swoją przygodę z blogiem, nie bardzo wiedziałam, na czym ten dzień polega i z zazdrością śledziłam koleżanki, które nie dość że piekły swoje chleby, to praktycznie wszystkie się znały:-)

Moje pierwsze chleby były brzydkie i niekształtne, długo nie mogłam sobie z nimi poradzić: pamiętam, kiedy kupiłam książkę Hammelmana i przez kilka (a może kilkanaście?) bochenków, nie dałam rady wyciągnąć ładnego, pachnącego pieczywa z piekarnika. Niemniej, uparłam się, i teraz jestem w stanie przygotować chyba większość pieczywa – takim moim marzeniem jest ciemny pumpernikiel, który piecze się przez osiem godzin w wygasającym piecu chlebowym. Myślę,że to marzenie się spełni: możemy z Babcią uruchomić piec, kupiłam już odpowiednią łopatę do chleba, której nam brakowało:-)

Wracając nieco bliżej kuchennej rzeczywistości: tutaj możecie zobaczyć jeden z moich pierwszych chlebów: piekłam go w garnku rzymskim. Dziś postanowiłam, trochę sentymentalnie, upiec chleb także w tym garnku. Tym razem będzie to prosty chleb drożdżowy z oliwkami, cebulą oraz kminkiem rzymskim. Posypane sezamem, kuminem i koprem włoskim.

Bardzo fajne, wilgotne ciasto, przypomina trochę bułeczki. Intensywne w smaku, raczej do słonych niż słodkich kanapek. Proste do przygotowania i całkiem efektowne.

Zapraszam!

Chleb z oliwkami, cebulą i kuminem.

lekko zmodyfikowany przepis z książki How To Bake.

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, typ 720
  • 10 g soli
  • 7 g drożdży instant (lub 20 g drożdży świeżych, rozpuszczonych w wodzie z cukrem – trzeba tylko pilnować,żeby ilość wody zgadzała się z ilością podaną w przepisie)
  • 40 ml oliwy
  • 300 ml chłodnej wody
  • cebula, drobno posiekana
  • 200 g dobrej jakości czarnych oliwek, posiekanych
  • posiekana kolendra (opcjonalnie)

do posypania:

  • ziarna sezamu, kumin, koper włoski w dowolnych proporcjach (ja lubię dużo kuminu)

Przygotowanie.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i drożdże, mieszamy.

Dodajemy oliwę oraz 3/4 wody i zaczynamy wyrabiać ciasto: jeśli jest za suche, dodajemy pozostałą wodę. Formujemy tak długo, aż ciasto będzie miało dość zwartą konsystencję.

Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez 5-10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne: ja używam do wyrabiania miksera planetarnego (mam Kitchen Aid): ręcznie formuję sam bochenek.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę (do trzech) i czekamy,aż podwoi objętość. Ja zazwyczaj wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego na 40 stopni, wtedy bardzo szybko wyrasta.

Po tym czasie dodajemy cebulę oraz oliwę . Wyrabiamy, aż składniki będą równomiernie rozprowadzone.

Wkładamy ciasto z powrotem do miski i pozwalamy mu wyrastać przez około 30 minut.

Następnie wykładamy ciasto na lekko naoliwioną stolnicę i formujemy bochenek.

Lekko spryskujemy bochenek wodą, posypujemy wybranymi przez nas ziarnami.

Pozwalamy,aby ciasto wyrosło (przez około godzinę)- ja robię tak,że włożyłam je od razu do garnka rzymskiego, garnek rzymski wstawiłam do zimnego piekarnika i nastawiłam piekarnika na 220 C: zanim zdążył się rozgrzać, ciasto ładnie mi wyrosło.

Pieczemy przez około 30 minut lub do czasu, aż popukany spód ciasta wyda „pusty” dźwięk.

Zostawiamy do ostygnięcia i jemy.

Smacznego!

 

  • Pingback: 1x umrühren bitte aka kochtopf: World Bread Day 2012 - Roundup - Part 3 (P-R)()

  • http://kochtopf.twoday.net zorra

    Sounds and looks delicious!

    Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

  • http://www.smakmojegodomu.blox.pl Jolanta Szyndlarewicz

    Jak to mówią „ćwiczenie czyni Mistrza”:) ….wspaniały chlebuś Ci sie upiekł Klaudyno … a co do pumpernikla to jest akurat chleb, który mi nie wyszedł. Wprawdzie wiem gdzie popełniłam błąd, ale nie mam ochoty na kolejne 8 – godzinne pieczenie:) Pozdrawiam ciepło

    • http://www.ziolowyzakatek.com.pl Atria

      Ja planuję zapalić w piecu kaflowym i po prostu sam mi się będzie dopiekał, bez mojego nadzoru:)

  • http://www.szelmostwa-lisa.blogspot.com adi

    Aromatyczny :) szkoda że sie troszke rozpłyną ;]

    • Atria

      Mój czy Twój?
      U mnie ma taki kształt, jaki ma garnek glinany.

      • http://www.szelmostwa-lisa.blogspot.com adi

        Twój.Jeśli to garnek to ok. Ale wydał mi się płaski. KIEDYŚ WKŁADAŁAM CHLEB DO gorącego piekarnika i robił mi się taki płaski. Teraz wrzucam do nagrzanego garnka i lepiej rośnie. pozdr

        • http://www.ziolowyzakatek.com.pl Atria

          On wyrastał w tym garnku i taki kształt przyjął:)

  • http://wegannerd.blogspot.com/ Wegan Nerd

    wygląda niesamowicie!

  • http://lavande-cottage.blogspot.com/ lavande

    ..jak widzę na kulinarnych blogach chlebowe wypieki, to zawsze ślinka mi cieknie i mam ochotę na własny wypiek. no musze w koncu kiedyś zacząć:)

    pozdrówki

    • http://www.ziolowyzakatek.com.pl Atria

      Spróbuj, jak się raz nauczysz, to już będziesz umiała!

  • anna

    a ile tej oliwy? bo nie doszukałam się tego w przepisie…

    • http://www.ziolowyzakatek.com.pl Atria

      Już jest: 40 ml:)

      • anna

        dzięki, zabieram się do pracy:)

        • http://www.ziolowyzakatek.com.pl Atria

          I co? Mój trzyma świeżosć już trzeci dzień, jestem super zaodowolona:)

  • http://kuchennewojowanie.blogspot.com Wiewióra

    Śliczny! i na pewno pyszny :) a jeszcze ta ściereczka… Super!