Naturalny sposób na przeziębienie – ziołowy syrop

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:
przeziębienie

 

Dzień dobry! 

Jak pokazują wszechobecne reklamy tabletek na przeziębienie i grypę, sezon przeziębieniowy nadchodzi wielkimi krokami (a to dopiero rozgrzewka!). 

Dzisiaj: naturalny sposób na przeziębienie, a jeszcze lepiej — podniesienie odporności. 

Będziemy robić specyficzny rodzaj syropu — tak zwany oxymel. To syrop będący połączeniem wyciągu z roślin podnoszących odporność i działających antybakteryjnie oraz miodu. Bardzo prosty w przygotowaniu, większość składników mamy w kuchennej szafce i co najważniejsze: działa! 

 

Naturalny sposób na przeziębienie i podniesienie odporności:

robimy syrop!

Naturalny sposób na podniesienie odporności

Wiadomo, jeśli przeziębienie zaatakuje, trudno się obronić i często pozostają nam lekarstwa. Można jednak podnieść sobie odporność za pomocą kilku remediów, które wykorzystamy w naszym syropie. 

Zanim do nich przejdę, podkreślę, że ten rodzaj syropu jest robiony z minimalną obróbką cieplną, co oznacza, że zachowuje maksimum właściwości! Dodatkowo można go sobie spersonalizować – podrzucę Wam kilka pomysłów! 

W syropie wykorzystamy następujące składniki: 

  • cebula: bardzo, bardzo mocne działanie antybakteryjne, 
  • czosnek: działanie antybakteryjne i antywirusowe, 
  • pietruszka: mnóstwo witaminy C! I co najważniejsze: znosi ten uporczywy zapach czosnku! 
  • chrzan: wzmacniający odporność, poprawiający trawienie, antybakteryjny, 
  • imbir: rozgrzewający, antybakteryjny, 
  • laska cynamonu: cynamon ma bardzo mocne właściwości antybakteryjne, rozgrzewające, poprawiające trawienie, 
  • chili: działanie rozgrzewające (ze względu na kapsaicynę) oraz poprawiające trawienie. 

Jak widzicie, w syropie znajduje się dość pokaźne kombo, ale powiem Wam, że jest on całkiem niezły w smaku :). 

 

przeziębienie

Domowy syrop — inne składniki wzmacniające odporność

Podczas przygotowania syropu na przeziębienie przyszło mi do głowy kilka ciekawych składników, które można dodać do wyciągu: 

  • korzeń łopianiu: poprawiający trawienie. Zdrowy układ trawienny jest podstawą systemu odpornościowego. Dużo o tym mogliby powiedzieć chociażby lekarze diagnozujący wedle Tradycyjnej Medycyny Chińskiej czy ajurwedy. W medycynie zachodniej właśnie ze względu na układ trawienny łykamy probiotyk. 
  • korzeń żeń-szenia: słynny ze swoich właściwości wzmacniających i rozgrzewających. Tradycyjnie jest uznawany za lek praktycznie na wszystko ;). Jest bardzo dobrze tolerowany przez większość osób. Można go kupić w sklepach zielarskich. Ja niestety nie znoszę smaku żeń-szenia, więc pomijam. :) 
  • rokitnik: super ze względu na witaminę C. Owoce są bardzo kwaśne, ale jeśli tylko macie pod ręką – polecam! Można dodać już do gotowego syropu, powinien fajnie komponować się z miodem. 
  • pokrzywa: bogate źródło mikroelementów, można jeszcze znaleźć dobre pokrzywy na skoszonych łąkach czy trawnikach. :) 
  • rozmaryn: super właściwości antybakteryjne, będziemy z nim robić jeszcze coś ciekawego. 
  • anyż: antybakteryjny, dobry na górne drogi oddechowe. 

 

Czy ten syrop nadaje się na przeziębienie dla dzieci?

Jak wynika ze składu powyżej nie ma w nim niczego, czego dzieci nie mogą spożywać, chyba że są uczulone na dany składnik (np. na miód). Ewentualnie zmniejszyłabym ilość lub zrezygnowałabym z chili, ponieważ nie jest lubiane przez dzieci. Wiadomo, jesteście Rodzicami i najlepiej wiecie, co tolerują Wasze dzieci, a czego nie. Niemniej jednak syrop jest przygotowany ze składników używanych w tradycyjnej kuchni oraz ziołolecznictwie. Nie namawiam Was, ale swojemu dziecku bym dała na przeziębienie :). 

Jak dawkować?

Ja zamierzam brać co najmniej łyżkę dziennie od samego rana, kiedy tylko syrop będzie gotowy :). Tego typu syropy przy pierwszych objawach dawkuje się po co najmniej 3-4 łyżki dziennie. 

Zaczynamy? 

 

 

oxymel-7143

Naturalny sposób na przeziębienie i podniesienie odporności — domowy syrop

Składniki: 

(ilość jest przybliżona, można modyfikować) 

  • jedna duża posiekana cebula, 
  • pół pęczka posiekanej pietruszki, 
  • kawałek imbiru (około 3 centymetry) pokrojony na kawałki, 
  • kawałek korzenia chrzanu (około 7 cm), pokrojony na kawałki, 
  • spora papryczka chili, 
  • 1-2 laski cynamonu (można dodać też anyż w gwiazdkach, jeśli lubcie smak), 
  • 3 ząbki czosnku (jak chcecie, możecie zaszaleć i dać całą główkę, ale wtedy jednak syrop nie będzie się nadawał do picia rano i wychodzenia do ludzi ;)), 
  • ocet jabłkowy lub ocet winny do zalania — około 300 ml. 

Uwaga: najlepszy będzie ocet domowej roboty (ja użyłam octu herbacianego z kombuczy, tutaj możecie zobaczyć, jak zrobić ocet jabłkowy). Taki ocet jest aktywny mikrobiologicznie i zachowuje pełnię właściwości (m.in. odkażających i regulujących trawienie). 

Jeśli nie macie dostępu, warto kupić jakiś ocet bio — o ile są dostępne tzw. octy „surowe”. Chociaż z drugiej strony, jeśli jest zapasteryzowany, to nie warto przepłacać, dobroczynne bakterie i tak są wybite. Oczywiście, lepiej kupić ocet w zwykłym, spożywczym sklepie (jeśli nie macie dostępu/czasu na powyższe opcje) niż wcale nie zrobić syropu. 

W fazie drugiej: od 1/4 do 1/2 kubka miodu 

Zestaw na przeziębienie dla dzieci

Wykonanie: 

Faza pierwsza: 

Wszystkie składniki syropu grubo kroimy, wkładamy do wyparzonego słoiczka (nakrętka też powinna być wyparzona). Zalewamy je octem tak, żeby kompletnie pokrył wszystkie zioła. 

Słoiczek zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 3 tygodnie: co jakiś czas potrząsamy słoiczkiem. Ważne, żeby octu było więcej i żeby przykrywał nasze składniki. 

Faza druga: 

Po trzech tygodniach przecedzamy ocet (najłatwiej przez gazę), dokładnie wyciskamy zawartość. 

Łączymy ocet z miodem. 

Uwaga: jeśli miód będzie bardzo gęsty albo skrystalizowany, można wlać ocet i miód do miseczki, ustawić miseczkę w kąpieli wodnej. Podgrzewać pod przykryciem do temperatury około 40 stopni (na malutkim ogniu). Wtedy miód delikatnie się stopi i połączy z octem, nie tracąc swoich właściwości. 

Syrop przelewamy do wyparzonej buteleczki, podpisujemy. Trzymamy w lodówce (teoretycznie powinien wytrzymać kilka miesięcy). Żeby coś zadziałało, trzeba stosować go regularnie, co najmniej łyżeczkę na dzień. 

W związku z pytaniem o trwałość: 

Teoretycznie oxymel, jeśli nie zawiera wody, ma bardzo długą trwałość, ale olejki eteryczne z imbiru mogą się ulotnić. Jeśli chcemy zużyć w przeciągu paru miesięcy, wystarczy trzymać w szafce. Jeśli chcemy zachować go na wiosnę, to trzymałabym jednak w lodówce na wszelki wypadek. Wyciągnęłabym go do bezpośredniego spożycia (lekko podgrzała, jeśli ulegnie krystalizacji). 

Dodatkowo sam ocet jest całkiem smaczny, można zastosować go jako dressing do sałatek :). 

Smacznego i zdrowej jesieni! 

 

Pobierz PDF 10 przepisów na naturalne sposoby na katar i przeziębienie

Pobierz ściągawkę o 10 przepisach na naturalne sposoby w walce z przeziębieniem i otrzymaj dostęp do naszych WSZYSTKICH darmowych ściągawek! Zapisz się do newslettera w formularzu poniżej. Będziemy dawać znać, kiedy pojawi się nowy artykuł na blogu lub do sklepu wskoczy nowa mikstura. Na pewno będziesz na bieżąco ze wszystkimi promocjami i ploteczkami z Zespołu Alchemiczki!