Jack cheese – robimy ser dojrzewający. ZSS!

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Dzień dobry,

Witam Was w kolejnej części cyklu Zrób sobie Ser!

Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania jednego z łatwiejszych serów krótko dojrzewających – amerykańskiego klasyka Jack Cheese.

Oryginalny „Jack cheese” bywa nazywany również „Monterey Jack” ponieważ jak wieść gminna niesie, został pierwszy raz wykonany w mieście Monterey przez serowara Davida Jacka. Prawdopodobnie inspiracją do jego przygotowania były sery tworzone przez franciszkańskich mnichów w Meksyku.

Przepis opracowałam dla portalu Chabrowe Pole – nie chciałam jeszcze na blogu wprowadzać przepisu na bardziej skomplikowane sery (zanim to zrobimy, jest jeszcze kilka rzeczy do omówienia, np. dodatki do sera, tworzenie dojrzewalnika etc.), jeśli jednak chcecie zobaczyć, jak wygląda przepis na ser gorąco zapraszam! Ten poniżej jest dość rozbudowany, ponieważ założyłam, że ma być przygotowany dla kogoś, kto nie wie nic o kulturach bakterii, przyrządach do robienia sera etc. – Wy oczywiście możecie zajrzeć do archiwum Zrób sobie ser!

Zapraszam na Jack Cheese!