Spis treści
Dzień dobry,
Dzisiaj chciałam Cię zaprosić do przyrządzenia bardzo łatwej jesiennej zapiekanki, która jest połączeniem słodkawego smaku warzyw korzeniowych, karmelizowanej cebuli i aromatu ziół prowansalskich. To świetny przepis na jesienną chandrę: robi się prawie samo, zaś efekt jest baardzo zadowalający. Dodatkowo możesz wykorzystać to, co akurat masz pod ręką! Dobrze zrobić i się nie narobić to moje jesienne motto!
Przepis dodaję do cyklu Prawdziwe Jedzenie. Praktycznie wszystkie składniki pochodzą z naszego podwórka (no dobrze, rzepka jest od Cioci:))
Zapiekankę przygotowałam specjalnie dla Mamy, która ciągle wspominała, że ma ochotę na coś z rzepy (i dodatkowo, miała też rzeczoną rzepę!). Nie zostało nic innego, jak sobie z ową ochotą poradzić!
Jeśli nie masz rzepki, nie przejmuj się: pietruszka, ziemniaki, pasternak, jednym słowem inne ulubione warzywo korzeniowe też będzie w sam raz!
Nawet późną jesienią można wyczarować coś smacznego i kolorowego!
Zapraszam:)
Zapiekanka z rzepą i warzywami korzeniowymi, bardzo łatwa
Przepis traktuj orientacyjnie i daj co masz pod ręką. Też wyjdzie!
Składniki:
(dla czterech osób, niezbyt głodnych)
- 3 cebule
- 50-100 g boczku (opcjonalnie), pokrojonego w kosteczkę
- 3-4 ząbki czosnku (ja dałam 12, ale mamy taki mini czosnek malusieńki)
- 2-3 średnie ziemniaki
- 3-4 rzepki
- 3 marchewki (można dodać też dodatkowo np. rzodkiewkę)
- kilka gałązek ziół prowansalskich (rozmaryn/tymianek/cząber)
- kropelka olejku tymiankowego (opcjonalnie i nie więcej!)
- tłuszcz do smażenia (masło klarowane albo tłuszcz kaczy albo olej kokosowy)
- sól, pieprz do smaku
- 7-8 jajek, całych
- 1 łyżka jogurtu lub śmietany
- świeżo starta gałka muszkatołowa – opcjonalne ale mocno polecane!
- 100 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- jakieś naczynie, w którym można smażyć oraz piec w piekarniku, ja używam formy żeliwnej, jest świetna!
Przygotowanie:
Najważniejsza rzecz: wszystkie warzywa kroisz ostrym nożem i cienko: w plasterki lub słupki, ważne, aby było cienko, ok?
Rozgrzewasz w garnku z grubym dnem masło, olej kokosowy czy na czym tam smażysz. Dodajesz pokrojoną w piórka cebulkę, czosnek, boczek – jeśli używasz, a dobrze jest używać, bo dodaje smaku – i smażysz przez jakieś 5 minut, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje.
Dodajesz teraz pokrojone cienko w plasterki lub w słupki rzepkę, ziemniaczki, marchewkę, co tam jeszcze masz pod ręką. Dodajesz kropelkę olejku tymiankowego, jeśli używasz. . Na wierzch kładziesz bukiet ziół prowansalskich, przykrywasz i dusisz na małym ogniu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną.
W miseczce ubijasz jajka razem z jogurtem.
Zalewasz jajkami warzywa, dorzucasz połowę sera feta i lekko mieszasz: jak widzisz, ważne, żeby naczynie było w miarę sensowne. Nie powinno być zbyt szerokie, lepsze jest węższe, a wyższe.
Na wierzch układasz resztę sera feta, ścierasz gałkę muszkatołową i wkładasz do piekarnika nagrzanego na 180C.
Zapiekanka jest gotowa, kiedy jajka się ładnie zetną: trwa to około 25 minut. Gdyby zapiekanka się przypalała, przykrywasz folią aluminiową.
Wyciągasz ostrożnie i podajesz na ciepło.
To już! Proste, prawda?
Smacznego!