Dżem z morelowy z lawendą, miodem i masłem.

Oceń ten post
Kategorie:
Podziel się z innymi:

Dzień dobry,

Dzisiaj przepis z babiego lata: często o niego pytacie, więc… JEST :-)

Zapraszam Was na dżem z letnich moreli, czyli dżem morelowy. Z dodatkiem masła oraz lawendy. Dżem jest po prostu pyszny i jeśli znajdziecie gdzieś morele. Albo brzoskwinie, albo nawet jabłka, polecam spróbować!

Morele zakupiłam u sprzedawcy na rynku obok osiedla. Dowiedz się najpierw, gdzie znajdziesz te najlepsze :-). Morele bardzo łatwo jest poobijać i szybko zaczynają się psuć, dlatego przerobiłam je na dżem już po godzinie.

morele w koszykumorele w koszyku z roślinami

Dlaczego masło do dżemu morelowego?

Masło dodaje dodatkowego smaku, smaku umami. Nauczyłam się tego triku, robiąc jeden z moich ulubionych przetworów: soloną konfiturę z jabłkiem.

Lawendę mam po prostu z balkonu: pozwoliłam jej rosnąć przez trzy tygodnie po kupieniu (tyle wynosi karencja środków grzybobójczych) i teraz spokojnie używam jej do gotowania. Lawendy dajemy tylko troszeczkę: chcemy uzyskać przyjemny aromat, nie zaś perfumy!

dżem morelowy z olejkiem lawendowym

Przyznam, że w przypadku tej kompozycji największy problem miałam z pektyną: bardzo dawno nie używałam gotowego fiksu ze sklepu (w tym wypadku jest potrzebny, użyłam jakiegoś żelfixu 2:1) i automatycznie zakonserwowałam dodatkowo sokiem z cytryny, aby obniżyć pH.

Dopiero potem zorientowałam się, że w tych fixach jest już kwasek cytrynowy (wiem, że znajdziemy wielu przeciwników użytkowania kwasku cytrynowego, ale to nie zmienia faktu, że kwasek cytrynowy to normalny produkt metaboliczny i uwaga, obecny też w cytrynach, a to niespodzianka), więc tej cytryny nie trzeba dodawać.

Tak jak piszę, bardzo rzadko robię coś z fixami i przygotowałam dżem wedle własnej kolejności i własnych dodatków. Jeśli wolicie robić zgodnie ze wskazaniami producenta, nic nie stoi na przeszkodzie, aby właśnie tak wykonać dżem.

 

Gorąco polecam Wam ten dżem! Jest świetny. Także na jesienne deszcze i smutki. Słońce w słoiczku.

Dżem morelowy z lawendą, miodem i masłem – przepis

Składniki dżemu morelowego:

  • 1.5 kilograma moreli lub brzoskwini (brzoskwinie trzeba sparzyć i obrać ze skórki, moreli nie trzeba)
  • 3 – 4  łyżki masła
  • 3-4 łodyżki lawendy, kwiaty i listeczki obrane z łodyżek (samą twardą łodyżkę usuwamy)
  • 3 – 4 krople lawendowego olejku eterycznego (dasz za dużo, to będzie gorzkie)
  • 1/4 kubka miodu
  • 1 kubek brązowego cukru
  • szczypta soli
  • opakowanie pektyny (ja dałam jeden fix, teoretycznie jest na 1 kg, ale mi wystarczył)
  • sok z 1 cytryny (opcjonalnie)dżem morelowy z olejkiem lawendowym w słoiku

Przygotowanie dżemu morelowego:

Morele przekrawamy na pół, usuwamy pestki.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy na średnim ogniu masło. Kiedy zacznie robić się bursztynowe, dodajemy lawendę lub olejek lawendowy, smażymy przez 15-20 sekund i dorzucamy morele oraz 1/2 kubka cukru.

Smażymy na małym ogniu do czasu, aż morele się rozpadną i będą mięciutkie – zajmie to jakieś 30 – 45 minut. Teraz miksujemy całość blenderem i przecedzamy przez sito.

Dodajemy cukier, miód, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy pektynę (tak, wiem, to odwrócony porządek niż zalecają producenci, ale ja robię tak, żeby mi się ładnie przegryzły smaki), sok cytrynowy jeśli używamy  i smażymy przez 10 – 15 minut jeszcze.

Możemy przeprowadzić test łyżeczki: łyżeczkę wraz z dżemem wkładamy do zamrażalnika, jeśli w ciągu kilku minut zgęstnieje, to oznacza, że dżem jest dobry.

Przekładamy całość do słoiczków i pasteryzujemy. Dżem potrzebuje co najmniej dnia, aby się „przegryźć”.

Smacznego!

Olejek lawendowy