Spis treści
Dzień dobry,
Odkąd napisałam posta o zastosowaniu pigwy oraz o nalewce z pigwy, w Waszych komentarzach i pytaniach e-mailowych przewija się pytanie: „Czym różni się pigwa od pigwowca?”.
Mam nadzieję, że w tym poście uda mi się jasno pokazać różnicę. Ponieważ obraz przemawia bardziej niż słowa, dołączę także zdjęcia, żeby było krótko i na temat.
Zapraszam.
Zdjęcie numer 1 to pigwa (Cydonia oblonga), zdjęcie numer 2 to pigwowiec (Chaenomeles superba).
Tak wyglądają owoce pigwy:
Tak wyglądają owoce pigwowca:
Pigwowiec często (mylnie) jest nazywany „pigwą”.
Co jest przyczyną konfuzji? Pigwowiec bardzo często, potocznie występuje pod nazwą „pigwa”, „pigwa japońska”, „pigwowiec wspaniały”, „pigwowiec japoński”. Często też pigwowca można spotkać jako „pigwę”, kupując go na straganach. Botanicznie, są to dwie, zupełnie inne rośliny. Pigwa to wysokie drzewo, pokrojem podobne do gruszy natomiast pigwowiec japoński do dorastający do 1.5 metra krzew.
Czym różni się pigwa od pigwowca?
1) Wyglądem. Pigwa ma owoce duże, wielkości gruszki, mocno pachnące. Skórka pigwy polskiej zazwyczaj jest lekko woskowata, lepiąca. Nie dotyczy to pigw importowanych. Dojrzałe owoce nie są zbyt twarde. Pigwowiec ma owoce małe, okrągłe, twarde. Skórka jest bardzo gładka w dotyku.
2) Smakiem. Dojrzałe pigwy są dość neutralne w smaku, bardzo aromatyczne. Pigwowiec również ładnie pachnie, jednak jest dużo bardziej kwaskowaty – przygotowując potrawy z jego rodzajem trzeba brać to pod uwagę!
3)Zachowaniem w gotowaniu. Pigwowiec zawiera więcej pektyn (substancji żelujących) od pigwy, ma ostry, zdecydowany smak. Pigwa również zawiera pektyny (ale mniej), pod wpływem długiego gotowania z dodatkiem cukru zmienia kolor na czerwony (więcej możecie poczytać w poście o pigwie). Rozpada się szybciej niż pigwowiec.
4) Dostępnością. W handlu zazwyczaj spotykane są pigwy polskie, tureckie, greckie. Pigwowce pochodzą zazwyczaj z Polski (to dość popularny, przydomowy krzew). Pigwę nie zawsze można zastąpić pigwowcem.
Czy zamiast pigwy można stosować pigwowca? To zależy. Jeśli weźmiecie przepis na pigwę i zrobicie go z pigwowca, nie dodając większej ilości cukru, wszystko wyjdzie po prostu kwaśne. Pigwowce najlepiej smakują po przymrozkach.
Przechowywanie pigwy i pigwowca
Zarówno pigwy jak i pigwowce długo się przechowują. Jeśli nie są poobijane, stłoczone, są przechowywane luźno w chłodnym miejscu wytrzymają nawet kilka miesięcy. Szczególnie dobrze przechowuje się pigwowiec: u nas w domu do grudnia po prostu zostawiamy go na krzaku i zbieramy w razie potrzeby.
Na zakończenie:
Kwiaty pigwy (Wikipedia)
Owoce pigwy na drzewie (źródło: Wikipedia)
I kwiaty pigwowca (również za Wikipedią, nie zrobiłam u Babci w ogródku wiosną)
Mam nadzieję, że udało mi się w miarę prosty sposób pokazać, że pigwa i pigwowiec to dwa różne gatunki i pomogłam osobom, które nie są pewne tego, co kupują. Rok temu sama miałam z tym problem:)
Tutaj znajdziesz różne pomysły na pigwę https://klaudynahebda.pl/pomysly-na-pigwe/