Grillowane truskawki z imbirem, szampanem i lodami waniliowymi. Szalejemy:)





Zgodnie z zapowiedzią, zapraszam Was dzisiaj na grillowane truskawki. Po co grillować truskawki?Właściwie nie ma większego powodu, oprócz takiego, że znudziło się nam już jedzenie kolejnego kilograma surowych i chcemy spróbować czegoś innego:-)Truskawki przygotowane w proponowany przeze mnie sposób są ciepłe, lecz adal jędrne i soczyste. Dodatek imbiru oraz szampana sprawia, że są bardzo aromatyczne. Do tego kawałeczki pokruszonych ciasteczek maślanych oraz gałka lodów śmietankowych, dzięki którym w krótkim czasie i dość małym nakładem pracy, można przygotować wyśmienity, letni deser! Ostrzegam, że nie jest to elegancka potrawa: wprost przeciwnie, wszędzie pełno soku, okruszków, rozpływających się od ciepła truskawek lodów waniliowych.. tylko, co z tego, skoro jest pyszne?Przepis podpatrzyłam w książce Jamiego Oliviera „Jamie Olivier w domu” (pisałam o niej szerzej tutaj) i kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że muszę spróbować! Gorąco polecam.

Zapraszam!

Deser jest na prawdę świetny, ciepłe truskawki fantastycznie korelują z zimnymi lodami. Dodatkowo, krótkie grillowanie sprawia, że owoce nadal pozostają jędrne i sprężyste. Równocześnie jednak wytwarza się pyszny sos, który powstał z soku truskawkowego oraz syropu imbirowego. Jamie proponuje, aby do swojego deseru dodać brytyjski alkohol Pimm’s (niskoalkoholowy drink ziołowy), jednak nie miałam do niego dostępu i zastąpiłam go pigwówką, która sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Drugi raz przygotowałam truskawki z dodatkiem szampana i również był to odpowiedni dodatek.


Ważnym dodatkiem jest tutaj imbir, występujący w podwójnej postaci: imbiru kandyzowanego oraz syropu imbirowego. Jeśli chodzi o ten pierwszy, pokroiłam go dość grubo, dzięki czemu co jakiś czas podczas jedzenia czeka nas miła niespodzianka: wyrazisty i aromatyczny kąsek. Syrop imbirowy dodaje zaś słodkości i świetnie łączy się z truskawkowym sosem.

Polecam zakup tego syropu, ponieważ jest bardzo uniwersalny (np. rok temu przygotowałam z jego użyciem serek z syropem imbirowym, brzoskwiniami i miętą). Swój zakupiłam w sieci „Krakowski Kredens”. Imbir kandyzowany także jest ciekawym dodatkiem, np. do ciasteczek (przygotowywałam z jego użyciem ciasteczka imbirowe) – najtańszy imbir jaki spotkałam i bardzo dobrej jakości można kupić w sklepach z herbatą „Five o’clock”.

 

Moje ulubione zdjęcie z tej serii:)


W takim razie, bez dłuższego gadania, zapraszam na grillowane truskawki!

notka techniczna: J.Olivier proponował grillowanie truskawek w piekarniku przez trzy minuty. Moim zdaniem jest to niepotrzebne tracenie czasu i energii (nagrzewanie piekarnika do 200C), dlatego swoje truskawki przygotowałam na mocno rozgrzanej patelni grillowej (myślę, że zwykła patelnia spokojnie wystarczy) i ten sposób polecam.

Grillowane truskawki z szampanem i lodami waniliowymi
inspirowane: J.Olivier, „J.Olivier w domu”

Porcja dla czterech osób:

500 g truskawek, umytych, bez szypułek
kilka kawałków kandyzowanego imbiru, grubo posiekanych
3 łyżki syropu imbirowego (patrz: wpis powyżej)
kilka łyżek szampana lub pigwówki (ja dość solidnie polałam pigwówką)
1 laska wanilii, opcjonalnie (pominęłam, myślę, że można zastąpić domowym ekstraktem waniliowym na bazie alkoholu)
8 kruchych ciasteczek maślanych (użyłam Krakusków)
do podania: lody waniliowe, kilka listków mięty

Rozgrzewamy mocno patelnię grillową (patrz: notka powyżej). Truskawki mieszamy z syropem imbirowym, posiekanym imbirem i alkoholem, i smażymy przez około 3- 4 minuty na patelni, aż będą przyrumienione ale nadal jędrne.

Ciasteczka kruszymy na drobne okruszki.

Truskawki przekładamy do miseczek, posypujemy ciasteczkami, dodajemy gałkę lodów waniliowych i miętę. Podajemy od razu.

Szybkie, prawda?

Smacznego!

  • KlaudynaHebda

    Oj nie wiem, czasem trzeba sobie po prostu dogodzic i już:)

  • wcinajto

    >Zdaję relację!
    To była rozkosz dla podniebienia, nie miałam kandyzowanego imbiru, więc zastąpiłam go świeżym – co może było nawet niezłym pomysłem, bo syropu imbirowego też nie miałam, więc świeży imbir nadrabiał… :). Naprawdę bardzo ciekawy pomysł, do którego chętnie wrócę w tym sezonie truskawkowo-grillowym :)

  • VIOLETTA

    >Nigdy nie jadłam grillowanych truskawek, muszę spróbować.
    Ja też mam przepis na sezonowe owoce – truskawki i rabarbar na swoim blogu http://smacznegotowanie-violetta.blogspot.com/

  • Bee

    >Bardzo, bardzo, bardzo podoba mi się ten przepis! Chciaż wcale nie byłam entuzjastycznie nastawiona do pomysłu grillowania truskawek, dobrze że się wczytałam :-)

  • Eftychia

    >This dessert looks delicious. Thanks for sharing!

  • wykrywacz smaku

    >nieźle sobie dogadzamy! ;-) Świetne zdjęcie, zapraszamy do nas, mamy ich już prawie 1000, kto ustrzeli tysięczne może liczyć na nagrodę! :)

  • maamusi

    >Szampan, lody i truskawki… i czegóż chcieć więcej ;) pozdrawiam

  • Grace

    >No i kto tu sobie dogadza, Moja Droga! :)Pyszny pomysł!

  • Konsti

    >Fajowe:) Intrygujace polaczenia smakow! Do tego apetyczne fotki i czegoz chciec wiecej?:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Kuchennefascynacje

    >To prawda szalejesz ale to połaczenie wygląda wyśmienicie :)

  • małgo.

    >nooo, faktycznie szalejesz :D

  • Karmel-itka.

    >Atrio!
    dlaczego Ty tworzysz takie rozpustne smakołyki, hę?
    przez Ciebie nie mogę się powstrzymac od jedzenia!
    utyję, po prostu utyję przez Ciebie xd
    żartuję oczywiście. ale naprawdę, robisz takie rzeczy… takie rarytasy! nikt nie jest w stanie powiedziec sobie : nie.

  • Barbara

    >Prawdziwe szaleństwo, w pozytywnym tego słowa znaczeniu :) szampan mam więc będę musiała to cudo wypróbować. pozdrawiam :)

  • Wiewióra

    >Czysty obłęd!!! niesamowite zdjęcia i ten deser… bajka! pozdrawiam i zapraszam na moje urodzinowe Candy
    http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2011/06/moje-candy-urodzinowe.html

  • Doctor

    >Takie szaleństwo warte każdego grzechu ;) Pyszności!! :)

  • Atria C.

    > grażyna dzięki za odwiedziny!

    wcinaj to daj znać jak Ci smakowało!

    Agnieszko Fajnie, że się pdooba:)

    goh A co!

  • Trzcinowisko

    >Kompletne szaleństwo…ale czym byłoby życie bez jego odrobiny…:)
    Połączenie mi nie znane ale zachęcające.

  • Atria C.

    > lashqueen Ja też nie, ale już wiem!:)

    Edith Polecam!

    margot Jeszcze nie ma takiej technologii ale na szczęście możesz sobie sama przygotować:)

    Escapade Właśnie do grillowanie daje taki fajny posmak, bo tworzy się sos imbirowo-truskawkowy..

    just great Tak jak pisałam w poście, nie musi być z dodatkiem szampana wcale..

  • goh.

    >he, a ja widzę że ty też sobie dogadzasz, pycha!:)

  • Agnieszka

    >Bardzo przypadł mi do gustu pomysł na taki deser! Zdjęcia prześliczne!!! :)
    Pozdrawiam!

  • wcinajto

    >No kurczę, wspaniały pomysł ;).
    Skoro brzoskwinie można grillować, ananasa też, to dlaczego dyskryminować truskawki?! :D

    Jutro wypróbuję, koniecznie!

  • grazyna

    >Wspanialy deser :)

  • tu-tusia

    >Zdarzało mi się jadać Lody z szampanem i truskawakami, ale nigdy w takiej wersji. Musi być pyszne :)

  • just-great-food.blogspot.com

    >Za szampanem nie przepadamy, ale imbir z truskawkami jest niczego sobie :) A Jamiego też bardzo lubimy, pzdr :)

  • margot

    >wygląda ten deser tak ,że kurcze czemu nie można sobie wziąć jednej porcji z monitora komputera , buuuu

    • Atria

      Niestety, nie można mieć wszystkiego:)

  • Edith

    >oo, ciekawy sposób na truskawki :)

  • Escapade Gourmande

    >Cudowne jest to połączenie imbiru i szampana. Ja to bym nawet tych truskawek nie grillowała, tylko zaserwowałą takie zimne dla ochłody. Pozdrawiam :)

  • lashqueen (italia od kuchni)

    >Nie wiedziałam, że truskawki można grillować…