Dzisiaj przepis na puree z ziemniaków i dyni oraz post błyskawiczny.
Błyskawiczny, ponieważ Pan zaskoczył mnie tym. iż na weekend jedziemy w Jego rodzinne strony.. czyli jakieś 600 km stąd.
Moje nieśmałe obiekcje w stylu „co będę robiła, podczas gdy ty będziesz pracował”, „muszę się uczyć”, „podróż jest męcząca” zostały zbite, więc nie zostaje nic innego jak pakować się na jutro.
(Zaczęłam nawet piec chleb na jutro, sądziłam że spędzimy weekend w domu. Cóż, chleb pójdzie do rodziny..)
Póki co przepis na pyszne puree z ziemniaków i dyni.
Robiłam już kilka razy. Przepis niby prosty i banalny, ale całość całkowicie niebanalna. Robiłam już kilka razy, podając puree do pieczonej ryby i za każdym razem bardzo smakowało. No i bardzo atrakcyjne wygląda!
Zachęcam do spróbowania!:)
Pyszne pure z ziemniaków i dyni.
(dla dwóch osób)
500 g ziemniaków
250 g dyni, im bardziej pomarańczowa tym lepiej
3 ząbki świeżego czosnku, ściśniętego przez praskę
listeczki oberwane z tymianku
dwie łyżki oliwy (ew. masło)
dwie łyżki jogurtu naturalnego/śmietany/jogurtu greckiego.
sól, pieprz do smaku
Gotujemy ziemniaki do miękkości. Kiedy będą do połowy ugotowane, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (dynia gotuje się szybciutko, inaczej rozpadłaby się zupełnie)
Ugotowane ziemniaki i dynię cedzimy. Dodajemy czosnek, oliwę, jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Ja miksowałam w mikserze na gładką masę, można próbować też tłuczkiem albo blenderem..
Smacznego!