Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla Was krótki post – chciałam Wam pokazać z czego można przygotować kimchi: rodzaj pikantnej koreańskiej kiszonej kapusty (i nie tylko).
O samym kimchi opowiem Wam innym razem. Dziś rano, przed wyjazdem do Krakowa, zdołałam nakręcić filmik w którym pokazuję, co można wykorzystać do przygotowania kimchi oraz jaka jest ogólna procedura jego przygotowywania.
Zapraszam!
ps. filmik jest bez cięć i modyfikacji. Zastanawiałam się, czy go pociąć, ale postawiłam na realizm:) Kto obejrzy, ten się przekona;-)
!
Z grubsza kimchi przygotowuje się w ten sposób, że wybieramy odpowiednie warzywa, zmiękczamy je w solance i następnie fermentujemy. Ważne jest, aby warzywa były ekologiczne i możliwe nie pryskane: fermentacja zachodzi dzięki aktywności pożytecznych drożdży i bakterii – nie chcemy, aby były wybite środkami ochrony roślin. Dodatkowo, do solanki stosujemy, tak jak przy serach, niechlorowaną wodę (chlor zabija bakterie) oraz niejodowaną sól (z tego samego powodu).
Warzywa, które Wam pokazuję, należą do rodziny kapustnych: kiedyś pokazywałam Wam np. tasoi – rodzaj chińskiej kapusty, blisko spokrewniony z bardziej popularną pak choi. Oprócz tego, dodaję także kilka liści shiso. Wszystkie te warzywa możecie zobaczyć na zdjęciu.
To moje pierwsze podejście do kimchi, będę Was na bieżąco informowała o postępach!
Przygotuję także bardziej informacyjny post o kimchi, ponieważ jest o czym pisać.
Trzymajcie kciuki,żeby pysznie wyszło:)