>Zabieram się do nadrabiania zaległości z ubiegłego tygodnia.
Jako pierwsze, chciałam przedstawić ciasto gruszkowe, które przygotowałam z myślą o kolegach i koleżankach ze studiów z którymi gram w RPG. Świat Mroku jest dość nieprzyjazny i skomplikowany a jak wiadomo, każdy, nawet bohater z największymi mocami jeść musi:-)
Przepis pochodzi z czasopisma „Kuchnia”, wykorzystałam go już drugi raz (tym razem jednak zapomniałam dodać gruszki, ale nadal było smaczne „Dziewczyny, przyniosłam Wam ciasto gruszkowe, bez gruszki”). Ciasto jest lekkie, aromatyczne, raczej wilgotne i szybko się przygotowuje i ładnie wyrasta. Według mnie niezbyt słodkie, pasuje zarówno do kawy jak i szklanki mleka. Gruszka dobrze pasuje do prażonych migdałów oraz suszonej śliwki. Na wierzchu tworzy się lekka, chrupiąca skorupka ze skarmelizowanego cukru. W oryginale do wypieku polecano przygotowane sosu z grappy – przygotowałam za pierwszym razem, uważam jednak że nie jest wart zachodu – równie dobrze sprawdzi się łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu, jeśli ktoś lubi – zawsze to kilkanaście minut szybciej.
Ciasto z czystym sercem polecam:
Ciasto cynamonowo gruszkowe z sosem z grappy
Składniki:
Ciasto: 20-22 dag mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
10dag masła,
30 dag cukru plus 1 łyżka,
3 duże jajka,
1/3 szklanki mleka ,
1 łyżka grappy ( lub śliwowicy, lub wódki)
1 twarda ale dojrzała gruszka
1/2 szklanki lekko podprażonych orzechów pinii ( używam migdałów)
masło i mąka do formy
sos:
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
10 dag masła
1/4 szklanki śmietany 36%
1 łyżka grappy
Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, strząsając jej nadmiar. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem. Ucieramy masło z cukrem, nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku, dodając następne dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Dodajemy porcjami mąkę na przemian z mlekiem, ucierając mikserem na niskich obrotach. Na końcu wlewamy alkohol.
Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta razem ze śliwkami i orzeszkami. Ciastem wypełniamy tortownicę, wierzch posypujemy cukrem. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok 40 minut.
Sos:
Ubijamy jajka z cukrem i cynamonem. Masło topimy w metalowej misce ustawionej na parą, ucierając, wlewamy jajka. Podgrzewamy ok 6-8 minut. Po zdjęciu z ognia mieszamy ze śmietaną i grappą. Podajemy z ciastem
Smacznego!