Spis treści
Dzień dobry,
Tego roku nawiedziła nas klęska urodzaju! Ciocia posadziła cukinie i ma ich całą masę! W praktyce oznacza to, że nam również dostają się cukinki mniejsze i większe i wręcz nie nadążamy z ich przerobieniem!
Wczoraj wieczorem przygotowałam błyskawiczną zupę cukiniowo-serową i chciałam się z Tobą podzielić tym przepisem. Jest bardzo prosty, zupa dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, po przechowaniu w lodówce gęstnieje i można wykorzystać ją jako dip do tortilli.
Od razu przygotowałam cały gar, żeby na drugi dzień także mieć co wcinać.
Zapraszam!
Jak widzisz mam sporo przepięknych cukinek – im mniejsze, tym lepsze!
Dla leniwych posiadaczy dużej ilości cukinii.
Uwagi techniczne: im mniejsze cukinie, tym lepsze. Małych cukinek nie obieram.
Smak zupy zależy od użytego sera: gorgonzola jest gorzkawa, myślę, że fajne byłoby połączenie łagodniejszego sera pleśniowego i np. cheddaru. Nie będę ukrywać, że próbowałam odtworzyć smak zupy jedzonej na warsztatach serowarskich w Wańczykówce , jednak z innym serem uzyskałam inny, lecz nadal smaczny efekt.
Zapraszam!
Bardzo szybka zupa cukiniowo-serowa
Składniki:
- 500 – 1kg cukinii, młodej, jędrnej, z ładną skórką
- 300 – 500 g sera pleśniowego (ja użyłam dwóch opakowań gorgonzoli, łagodnej oraz pikantnej)
- 3-4 małe cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cząbru/tymianku/przypraw prowansalskich (używam świeżego tymianku)
- 1-2 łyżki tłuszczu do smażenia (klarowane masło/olej kokosowy/tłuszcz kaczy/gęsi/co tam masz)
- 2-3 litry bulionu warzywnego, od biedy będzie też woda
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire (jeśli masz, opcjonalnie)
- szczypta chilli
- sól, pieprz do smaku
Do podania: blanszowane płatki migdałów, pieczywo lub grzaneczki , oliwa
Dodatkowo: papier do pieczenia lub pergamin
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy i kroimy na kawałki.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy cebulę i pokrojony w plasterki czosnek do czasu, aż będą miękkie. Dodajemy zioła i smażymy jeszcze minutkę.
- Dodajemy cukinię i przykrywamy całość pergaminem do pieczenia – w środku pergaminu robimy małą dziurkę.
- Smażymy na wolnym ogniu do czasu, aż cukinia zmięknie, co koncentruje smak.
- Do miękkiej cukinii dolewamy wodę, ser pokrojony na plasterki i gotujemy przez około 5 minut, aż serek się rozpuści. Blendujemy na gładką masę.
- Miksujemy wszystko blenderem, odstawiamy na około 10 minut, aż zupa się „przegryzie”.
- Doprawiamy teraz do smaku solą, jeśli trzeba – sery są słone, pieprzem, chilli.
- Podajemy ciepłą, z migdałami, grzankami i oliwą.
Smacznego!